Ελλάδα

Υγειονομική πρόκληση από τα κύματα μετανάστευσης

metanastes
Να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική διάσταση του ζητήματος της μεταναστευτικής κρίσης στο ευρωπααϊκό σχέδιο 10 σημείων, το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, ζήτησε με σημερινή του παρέμβασή του στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας, ο Ελληνας υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Έλληνας υπουργός, αφού συνεχάρη τη λετονική Προεδρία, την κάλεσε να συμπεριλάβει το μεταναστευτικό στην τακτική σύνοδο υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας πρότεινε την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας, σε όλη την ΕΕ.
Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να δώσουν άμεσα μια απάντηση στην υγειονομική πρόκληση που δημιουργεί η συρροή προσφύγων στη Μεσόγειο ακόμη και με τη μεταξύ τους ανταλλαγή νοσοκομειακών πόρων.
Απαιτείται μια “ταχύτατη απάντηση” απέναντι στο εύρος των αφίξεων και στην συχνά αξιοθρήνητη υγειονομική κατάσταση των μεταναστών και αυτών που ζητούν άσυλο, οι οποίοι καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο υπεύθυνος της διεύθυνσης Υγείας της Επιτροπής Λάντισλαβ Μίκο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ρίγα.
Η Επιτροπή ρώτησε τα ενδιαφερόμενα κράτη, την Ιταλία, την Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο “ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες τους” και θα συγκαλέσει εντός της ημέρας την επιτροπή ασφάλειας σε υγειονομικά θέματα για να τις επισημάνει, πρόσθεσε ο ίδιος, έπειτα από μια άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.
Ο Μίκο σημείωσε επίσης ότι “ενθάρρυνε τους υπουργούς” που ήταν παρόντες “να δηλώσουν με ποιον τρόπο μπορούν να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες των ενδιαφερομένων χωρών και να το κάνουν γρήγορα”.
Πέραν της παροχής “κιτ υγιεινής, επιμελητειακής υποστήριξης και εμβολίων”, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα της νοσοκομειακής περίθαλψης αυτών που έρχονται –οι οποίοι είναι συχνά αφυδατωμένοι, τραυματισμένοι ή υποφέρουν από διάφορες ασθένειες –σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες έχουν αφιχθεί, σημείωσε.
Οι υγειονομικές υποδομές και οι υποδομές νοσοκομειακής περίθαλψης των χωρών υποδοχής “δεν έχουν φτιαχτεί για να δέχονται σε μερικές ημέρες εκατοντάδες ανθρώπους” που χρειάζονται φροντίδα, σημείωσε.
Η δυνατότητα μεταφοράς σε νοσοκομεία άλλων χωρών ζητήθηκε κυρίως από την Κύπρο, πρόσθεσε παράλληλα ο Λετονός υπουργός Υγείας Γκούντις Μπέλεβικς, η χώρα του οποίου ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της ΕΕ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το