Ελλάδα

Ιερώνυμος: Η κρίση θα περάσει όμως η παρακμή θα μείνει και θα μας ταλαιπωρεί

«Από τους σημερινούς ύμνους ας κρατήσουμε το ‘’χαίρε, ανόρθωσις των ανθρώπων”.

Αυτό ζητάμε όλοι. Αυτό θέλουμε. Η κρίση θα περάσει, όμως, η παρακμή θα μείνει και θα μας ταλαιπωρεί. Εύχομαι η Παναγία να μας βοηθήσει, εφόσον το θέλουμε, για αυτήν την ανόρθωση που όλοι επιθυμούμε», τόνισε από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης, όπου τέλεσε την ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο Ατάρτ, προϊστάμενο του ναού για τη μέριμνά του στην αποκατάσταση και τη συντήρηση του ιστορικού ναού, αλλά και όλους όσοι συνεργάστηκαν και στήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως σήμερα έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες που υπήρχαν κάποτε και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της Εκκλησίας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, με την επισήμανση πως «αυτό το κλίμα πρέπει να συνεχιστεί και να αποτελέσει παράδειγμα, ώστε όπου υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαζόμαστε, να βοηθάει ο ένας τον άλλο, για το καλό αυτού του τόπου».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους αρχαιολόγους που φροντίζουν για την αποκατάσταση των μνημείων και τόνισε πως «το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Εκκλησία, όπως και η Εκκλησία χωρίς το υπουργείο. Έχει, όμως, και η Εκκλησία δίκιο όταν ενδιαφέρεται για τις αρχαιότητες, διότι είναι δικές της. Όπως και με τα Θρησκευτικά.

Είναι θέμα γονέων, είναι θέμα της Πολιτείας, αλλά είναι και θέμα Εκκλησίας. Γιατί η Εκκλησία είναι ο φύλακας και ο φρουρός αυτού του τόπου. Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται. Οι ιδέες αλλάζουν, αλλά η πατρίδα μας, οι παραδόσεις μας , η ιστορία μας, πρέπει να είναι κοντά μας».

Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρόντες ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος απήγγειλε μελωδικά τον ύμνο του αποδείπνου, την ευχή προς τον Ιησού Χριστό, η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και συντηρητές που συνέβαλαν στην αναστήλωση του ιερού ναού, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Καταληκτικά, ευχαρίστησε τους ιεροψάλτες, αλλά και ιδιαιτέρως τον υπουργό Ναυτιλίας που απήγγειλε εμμελώς τον ύμνο του αποδείπνου, απένειμε τιμητικές πλακέτες σε όσους συνέβαλαν στην συντήρηση του ναού και σε όλους τους πιστούς μία εικόνα ως ενθύμιο της αποκατάστασης του μνημείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το