Οικονομία

Ιδιωτικές επενδύσεις τα 4/5 του πακέτου Γιούνκερ – δείτε τα ελληνικά έργα

επίτροπος

Μόνο με 16 δισ. ευρώ από ανακατανεμημένα υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ και 5 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκτιμά η Κομισιόν ότι θα πετύχει τον στόχο των 315 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ. «Το 80% των πρόσθετων επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν θα προέλθει απευθείας από ιδιώτες επενδυτές», δηλώνει ο Επίτροπος.

Στον – επηρεασμένο από την οικονομική κρίση και τον αποπληθωρισμό – ιδιωτικό τομέα φαίνεται να ρίχνει η Κομισιόν το βάρος για την υλοποίηση του περιβόητου πακέτου Γιούνκερ, που εκτιμάται ότι «θα προσθέσει στην οικονομία της ΕΕ 315 δισεκατ. ευρώ (2% του ΑΕΠ της ΕΕ) από επενδύσεις, καθώς και 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας», όπως προκύπτει από απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen, σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούσε να ενημερωθεί για την «καταγραφή βιώσιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών σχεδίων, στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση, επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, ύψους 300 δισ. ευρώ», για τον κατάλογο των επενδυτικών έργων που απέστειλαν τα κράτη μέλη και η Ελλάδα, καθώς επίσης, «ποιες είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του πακέτου Γιούνκερ και ποιο το ποσοστό συμμετοχής των δημόσιων πόρων (ΕΕ και κράτη μέλη)».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Κατάινεν, στην απάντησή του αναφέρεται στον ενδεικτικό κατάλογο, με περίπου «2.000 έργα με συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 1,3 τρισεκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισεκατ. ευρώ πρόκειται να δαπανηθούν εντός των επόμενων τριών ετών», που απέστειλαν τα κράτη μέλη στην Κομισιόν, ώστε «να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα έργων που μπορούν να προλειάνουν το έδαφος για ένα δυναμικό και διαφανή δίαυλο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να επενδύσουν και να αναπτύξουν δυνατότητες και τεχνογνωσία στην Ευρώπη».

Στον εν λόγω κατάλογο, που αποστάλθηκε το Νοέμβριο του 2014 η Ελλάδα πρότεινε 214 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 69% να αφορά έργα ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, και το υπόλοιπο 31% να αφορά την Ψηφιακή Οικονομία, την Οικονομία της Γνώσης τις Κοινωνικές Υποδομές, τους Πόρους και το Περιβάλλον.

Δείτε τον πλήρη κατάλογο των έργων που απέστειλαν τα κράτη μέλη στην Κομισιόν, κάνοντας κλικ εδώ.

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφού σημειώνει ότι, συνολικά, «περίπου το 80% των πρόσθετων επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν θα προέλθει απευθείας από ιδιώτες επενδυτές», με την ΕΕ να χορηγεί «εγγυήσεις στην ΕΤΕπ για το 26% των ανοιγμάτων της έως το ποσό των 16 δισεκατ. ευρώ», εκτιμά ότι «το σχέδιο θα προσθέσει στην οικονομία της ΕΕ 315 δισεκατ. ευρώ (2% του ΑΕΠ της ΕΕ) από επενδύσεις, καθώς και 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας», μέσω της «δημιουργίας σημαντικών κεφαλαίων υπό μορφή εσόδων για τις επιχειρήσεις εκτέλεσης έργων, τους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων και των προμηθευτών τους, τους επενδυτές και τις φορολογικές υπηρεσίες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το