Τοπικά

Ηχηρό μήνυμα από τους μαθητές του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών (photos, video)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο κέντρο του Βόλου, με τη συμμετοχή δασκάλων και εκπαιδευτικών. Κεντρικό αίτημα των εκατοντάδων μαθητών που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, είναι να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και να μην προχωρήσουν τα σχέδια του Δήμου Βόλου για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σκουπιδιών προς καύση. Τον αγώνα των μαθητών στηρίζουν κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Δείτε φωτογραφίες:

Ο εκπρόσωπος των Νέων για το Περιβάλλον Ραφαήλ Πράσινος τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνουν οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο είναι να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στον Βόλο και πανελλαδικά. “Σύμφωνα με τον νέο ΕΣΔΑ θα δημιουργηθούν τέσσερις νέες μονάδες καύσεις σκουπιδιών παράλληλα με τα 86 εργοστάσια που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια για καύση. Όλες οι τσιμεντοβιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν πάρει άδεια να καίνε σκουπίδια, όπως και στον Βόλο. Θέλουμε να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό, σε αυτό το έγκλημα. Η πόλη δεν αντέχει άλλο καρκίνο” είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. “Στο εξωτερικό υπάρχουν παραδείγματα. Εδώ το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια και κυρίως η κυβέρνηση με το νέο ΕΣΔΑ αντιτάσσονται σε αυτή την προσπάθεια των συλλογικοτήτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Είμαστε όμως εδώ για να πούμε ένα νέο μεγάλο όχι στην καύση και να διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη ζωή”.

Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Βασίλειος Κυριακίδης επισήμανε ότι η εναντίωση των νέων δεν είναι απέναντι στην ΑΓΕΤ. “Το εργοστάσιο δεν πρέπει να κλείσει γιατί δίνει δουλειά σε πολύ κόσμο. Είμαστε όμως ενάντια στην καύση υλικών που ουσιαστικά, χωρίς την κατάλληλη προστασία, είναι επιβλαβής για την υγεία των πολιτών”.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με καθιστική διαμαρτυρία στο προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Αντιπροσωπεία μαθητριών του Μουσικού σχολείου συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη στην οποία μετέφεραν τα αιτήματα τους. Πριν επιστρέψουν στην πλατεία Ελευθερίας, οι μαθητές συγκέντρωσαν υπογραφές σε έντυπο διαμαρτυρίας για την καύση σκουπιδιών.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το