Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή στηρίζει τους εργαζόμενους στους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών 

Διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, που θα μετεξελιχθούν σε μονάδες υπό την ομπρέλα ενός κεντρικού οργανισμού στην Αθήνα μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητεί, από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κ. Χατζηδάκη, με κοινοβουλευτική της ερώτηση, που κατέθεσε, σήμερα, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή.

Ειδικότερα, τις προηγούμενες ημέρες εισήχθη, προς συζήτηση, στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία το νομοσχέδιο με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», το οποίο αποσκοπεί στην ισορρόπηση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας και αποτελεί τομή αφού θέτει τα θεμέλια για επιστροφή στην κανονικότητα με παραγωγικές επενδύσεις, στη βάση της «πράσινης συμφωνίας» (green deal) με βιώσιμο πρόσημο, όπως ισχύει σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Ο συγκεκριμένος, πλέον, νόμος ρυθμίζει πληθώρα ζητημάτων που έχουν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία όπως είναι η απλοποίηση των διαδικασιών των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Επίσης, επιλύει κρίσιμα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων, επεκτείνει την επιβολή τέλους της πλαστικής σακούλας και σε άλλα πλαστικά και, τέλος, ρυθμίζει τη μείωση του χρόνου αδειοδότησης για έργα διαχείρισης των αποβλήτων.

Μεταξύ αυτών που εκσυγχρονίζονται είναι και οι δομές των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες μετεξελίσσονται σε μονάδες και ενσωματωμένες σε έναν κεντρικό φορέα. Η νέα οργανωτική δομή αναμένεται να αντιμετωπίσει αδυναμίες της έως σήμερα υφιστάμενης δομής, όπως: υποστελέχωση, έλλειψη υποδομών, κατακερματισμό δράσεων, αδυναμία συνεργειών και δικτυώσεων, βιωσιμότητα, πόροι και άσκηση ειδικών αρμοδιοτήτων. Ενώ, οι 349 εργαζόμενοι των Φορέων αυτών θα μεταφερθούν, αυτομάτως, στον καινούργιο κεντρικό οργανισμό, θα κριθούν από το ΑΣΕΠ και, ακολούθως, οι μέχρι πρότινος συμβάσεις τους εργασίας ορισμένου χρόνου θα μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Παρά την εξαιρετικά θετική κατεύθυνση στην οποία κινείται ο συγκεκριμένος νόμος, τις διαβεβαιώσεις και το εύλογο της αναγκαιότητας ως προς την αποτελεσματικότητα για την αλλαγή της οργανωτικής δομής των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, δεν μπορεί να αγνοηθεί η φυσιολογική ανησυχία και η αγωνία των από 14 ετών 349 εργαζομένων σε αυτούς για τη διασφάλιση του επαγγελματικού τους μέλλοντος. Για το λόγο αυτό, η κ. Μακρή, με τη συγκεκριμένη ενέργειά της, στηρίζει το αναφαίρετο αίτημά τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στους φορείς αυτούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το