Τοπικά

Η Ζέττα Μακρή με την Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων Πρωτοπορία

Η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων «Πρωτοπορία», ενώ, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο, όπου εκπροσωπούσε τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, είχε την χαρά να συναντηθεί και διά ζώσης με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Πρωτοπορία» κ. Σίμο Ιωακείμ και με το μέλος κ. Κυριάκο Νομκό.

Η συζήτηση των φοιτητών με την κα Μακρή αποτέλεσε μια εξαιρετική αφορμή για να ενημερωθεί, σε βάθος, η Υφυπουργός για θέματα που απασχολούν τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα αλλά και τους Ελλαδίτες, που φοιτούν σε κυπριακά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ανάμεσα στα ζητήματα που ανέδειξαν και στοιχειοθέτησαν τα μέλη της φοιτητικής παράταξης ήταν: η προώθηση του μηχανογραφικού δελτίου και για την Κύπρο μέσω της ελληνικής πλατφόρμας myschool καθώς και η αποστολή των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ της Κύπρου με την ίδια μέθοδο που υπάρχει στην Ελλάδα (SMS), η χρησιμοποίηση του φοιτητικού πάσο και στην Ελλάδα για μειωμένα εισιτήρια τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, η ενίσχυση της συνεργασίας των πανεπιστημίων Ελλάδας και Κύπρου μέσω προγραμμάτων Erasmus και η κοινή διεξαγωγή μαθημάτων και, τέλος, η ύπαρξη ενός σαφούς και αναλυτικού καταλόγου από τον ΔΟΑΤΑΠ όσον αφορά στα μαθήματα που απαιτούνται ώστε πτυχίο από Κυπριακό Πανεπιστήμιο να αναγνωρίζεται ως ισότιμο με το αντίστοιχο ελληνικό χωρίς να απαιτείται η εξέταση σε διάφορα μαθήματα.

Η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε σχετικά με την τηλεδιάσκεψη: “Είναι χαρά μου να συνομιλώ με φοιτήτριες και φοιτητές, εκτιμώ την επικοινωνία με τις νέες και τους νέους Ελλαδίτες και Κύπριους, που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ελλάδας και Κύπρου, αξιοποιώ την ευκαιρία ανοικτού διαλόγου με τη νέα γενιά. Μια τέτοια ευκαιρία είναι και η εποικοδομητική συνάντηση με Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Παρόλο που η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι στις αρμοδιότητές μου ως Υφυπουργού Παιδείας αρμόδιας για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, ευχαριστώ τους εκπροσώπους των φοιτητών που μου εμπιστεύτηκαν θέματα, σοβαρά, που θέλουν να επικοινωνήσουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία θα μεταφέρω στην Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Συρίγο”.
Η κ. Μακρή, λίγες μέρες αργότερα, συναντήθηκε στην Λεμεσό με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Πρωτοπορία» κ. Σίμο Ιωακείμ και με το μέλος κ. Κυριάκο Νομικό, στο περιθώριο της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς. Επίκεντρο της συζήτησης αυτής, ήταν τα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα, όπως το γεγονός ότι η κατοχή προσωρινού αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες τους ως προς την συνταγογράφηση και την πλήρη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμη, οι εκπρόσωποι εξέφρασαν το αίτημα για την χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και στους Κυπρίους φοιτητές από την ελληνική πολιτεία προκειμένου να μπορούν να προβαίνουν στην ενοικίαση κατοικίας ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι θα ήταν ιδιαίτερα ανακουφιστικό για εκείνους εάν μπορούσαν να έχουν προτεραιότητα στις συνδιαλλαγές τους με την εφορία δεδομένου ότι δεν είναι Έλληνες πολίτες και, συνεπώς, πολλές από τις συνδιαλλαγές τους δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ηλεκτρονικά. Τέλος, ανέφεραν, για μία ακόμη φορά, την επιθυμία τους να επεκταθεί το μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης (fuel pass) και στους Κύπριους φοιτητές.
Η κ. Μακρή, αφού άκουσε με εξαιρετική προσοχή και ενδιαφέρον τα εύλογα αιτήματα των Κυπρίων φοιτητών στην Ελλάδα, τόνισε πώς είναι ιδιαίτερα ευτυχής που συναντήθηκε διά ζώσης μαζί τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Κύπρο και συζήτησαν πολλά από τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Αποσαφήνισε, δε, ότι τα ζητήματα, που της εμπιστεύθηκαν, αποτελούν αρμοδιότητα του κ. Χατζηδάκη, του κ. Σκυλακάκη και του κ. Πιερρακάκη, αντίστοιχα, και τα οποία θα μεταφέρει στους συναδέλφους της, με την επιστροφή της στην Ελλάδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το