Πολιτισμός

Η υπέροχη τέχνη της χαρακτικής – Εγκαινιάζεται η έκθεση της Αιμιλίας Κοτζαογλανίδη στο “Πορφυρογένειο”

Τα αυριανά εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Χαράζοντας και τυπώνοντας» της χαράκτριας Αιμιλίας Κοτζαογλανίδη στο πάντοτε φιλόξενο Κοινωφελές Ίδρυμα «Νικόλαος και Ελένη Πορφυρογένη» στην Αγριά, σηματοδοτούν την έναρξη του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2018» που διοργανώνει ο Τομέας Νεότητας και Πολιτισμού της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Αγριάς.
Η Βολιώτισσα εικαστικός, η οποία αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, θα εκθέσει έγχρωμα και ασπρόμαυρα τυπωμένα έργα της, τόσο σε ύφασμα, όσο και χαρτί, αλλά και μήτρες που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τις τεχνικές της κυριολεκτικής χάραξης, όπως είναι η βαθυτυπία και της υψιτυπία.

Ωστόσο, η δράση δεν θα περιοριστεί μόνο στην έκθεση των δημιουργιών της Αιμιλίας Κοτζαογλανίδη, η οποία όσο θα διαρκέσει το δρώμενο, θα επιχειρήσει να φέρει σε επαφή το κοινό που θα επισκεφτεί το Πορφυρογένειο Ίδρυμα με την τέχνη της χαρακτικής. Προσδιορίζοντας το ύφος της έκθεσης, είπε: «Θα εκτεθούν χαρακτικά έργα, τυπώματα δηλαδή, που έχουν γίνει σε βάθος χρόνου. Τα παλαιότερα ανάγοντα από τα φοιτητικά χρόνια μου στην ΑΣΚΤ. Στη χαρακτική όταν λέμε χαρακτικό έργο, αναφερόμαστε στο τύπωμα. Όμως, στη σύγχρονη πραγματικότητα, η μήτρα παύει να είναι απλά το μέσο για τη δημιουργία του τυπώματος. Αποτελεί ένα έργο τέχνης αυτόνομο. Οπότε στην έκθεση υπάρχουν και οι μήτρες, για να δει κάποιος και το καλούπι. Αυτό είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία. Δημιουργείς κάτι στα τυφλά, το οποίο είναι πιο ενδιαφέρον και από το ίδιο το τύπωμα».

Η καλλιτέχνιδα θα επιχειρήσει να μυήσει τα παιδιά, κυρίως, της ευρύτερης περιοχής στα μυστικά της χαρακτικής: «Το σημαντικότερο είναι ότι θα υπάρξει εκπαιδευτική χροιά στην έκθεση και θα δώσουμε διαδραστικό χαρακτήρα, αφού τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα χάραξης και τύπωσης. Θα υπάρχει ειδικό υλικό, ώστε οι επισκέπτες να μάθουν στην πράξη για την υπέροχη τέχνη της χαρακτικής. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί ένας χαράκτης και με τη βοήθειά μου να βγάλουν τα δικά τους τυπώματα, τα οποία θα εκτίθενται παράλληλα με την έκθεση. Άλλωστε, μιλάμε για μία τέχνη μαγική και υπέροχη, που δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε με διάφορα υλικά. Εμείς θα κάνουμε την πιο απλή μορφή χάραξης πάνω σε λινόλεουμ. Έτσι λέγεται το υλικό που θα χαράξουν τα παιδιά. και να πάρουν μία μικρή γεύση σ’ αυτό το μεγάλο ταξίδι της χαρακτικής».

Εν τω μεταξύ, η συνεργασία της Αμαλίας Κοτζαογλανίδη με τον π. Βαρνάβα Σαράτση, εφημέριο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου, φέρνει στην επιφάνεια τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία στην τοπική κοινωνία. Η Βολιώτισσα χαράκτρια τόνισε: «Όταν έγινε η πρόταση, ένιωσα έκπληξη, αλλά και μεγάλη τιμή. Ο πατέρας Βαρνάβας Σαράτσης είναι ένας ιερέας με παιδεία και μεγάλη αγάπη για την Αγριά. Ένας άνθρωπος που θέλει να δημιουργήσει, να παροτρύνει τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν κάτι διαφορετικό και να καθίστανται ενεργοί στα πολιτιστικά τεκταινόμενα. Το στοίχημα είναι να υπάρχει μία εξωστρέφεια, όσον αφορά στα δρώμενα της Αγριάς. Κι αυτό είναι το ζητούμενο στις μέρες μας. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, το μήνυμα που περνάμε είναι η επαφή, η αλληλεγγύη και όχι η απομόνωση».

* Τα εγκαίνια της έκθεσης «Χαράζοντας και τυπώνοντας» θα γίνουν την Κυριακή 27/5 και ώρα 20.00. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την Παρασκευή 1η Ιουνίου, το πρωί 11.00 έως 13.00 και το απόγευμα 19.00 έως 21.00 εκτός της Δευτέρας 28/5 ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο «κατηγορώ» κατά της Κομισιόν – Ευρωβουλευτές την κατηγορούν ότι «χρηματοδοτεί δικτάτορες»

Για «χρηματοδότηση δικτατόρων» κατηγορούν την Κομισιόν ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα 150 εκατομμύρια ευρώ…

13 Μαρτίου 2024

Τιμές «φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι – Ο «αλµυρός» ο χαλβάς και η… πρωταθλήτρια ταραμοσαλάτα

Η περίοδος της Σαρακοστής φέτος σηματοδοτείται από αυξημένες τιμές σε παραδοσιακά εδέσματα ενώ οι προσφορές…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Λάθος ο νόμος Τσίπρα για τις εταιρείες εξωτερικού

«Ο νόμος (Τσίπρα) για τις εταιρείες εξωτερικού ήταν λάθος» είπε στο Mega o πρόεδρος του…

13 Μαρτίου 2024

Σεπόλια: Αντιδράσεις κομμάτων για την εισαγγελική πρόταση – «Είναι απαράδεκτη»

Tην πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Ηλία Μίχου για…

13 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης σε εκδήλωση για ΤΕΚΑ: Να σπάσουμε την προκατάληψη “σύνταξη δεν με αφορά ή δεν θα πάρω”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο…

13 Μαρτίου 2024

Έκθεση ΟΗΕ: Το χάσμα μεγάλωσε μετά την πανδημία ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες

Η ανθρωπότητα επανήλθε στο επίπεδο ανάπτυξης που είχε πριν από την πανδημία, όμως το ρεκόρ…

13 Μαρτίου 2024