Πολιτισμός

Η Βολιώτισσα Θέτη Χαραλαμπίδου απέσπασε το 3ο βραβείο σε διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό με το έργο της «19-20»

Η Βολιώτισσα Θέτη Χαραλαμπίδου, μια νέα συγγραφέας, βραβεύτηκε πρόσφατα στον 12ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2023 του ομίλου για την UNESCO τεχνών, λόγου και επιστημών Ελλάδος λαμβάνοντας το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Πεζογράφημα-Νουβέλα» με το έργο «19-20» (Δεκαεννιά-Είκοσι). Αν και οι βασικές σπουδές της είναι στη Φυσική, η αγάπη της για το διάβασμα και τα βιβλία την οδήγησε στην επιτυχημένη συγγραφή της πρώτης της νουβέλας που θα εκδοθεί μέσα στο 2024 από τις εκδόσεις «Ανεμολόγιο».

Συνέντευξη

ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

arthalatsis@yahoo.gr

Θέτη, πριν φτάσουμε στη βράβευσή σου θα θέλαμε να μας πεις λίγα πράγματα για σένα, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Βόλο όπου ασχολήθηκα από πολύ μικρή με το τραγούδι, το θέατρο, τον χορό και το πιάνο, πολλά από τα οποία τα συνεχίζω μέχρι και σήμερα. Μέσα από την τέχνη ένιωθα γενικά ότι μπορώ να επικοινωνήσω τα συναισθήματά μου καλύτερα απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Και αυτό συνέβη και με τη συγγραφή. Έχοντας σπουδάσει Φυσική στο τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. δεν είχα ασχοληθεί ξανά με κάτι παραπλήσιο παρά μόνο με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων για εργασίες και το περιοδικό «Φαινόμενον» της σχολής μου.

Πώς ξεκίνησες να γράφεις λοιπόν;

Για τη συγγραφή μού ήρθε περισσότερη έμπνευση τα δύο τελευταία χρόνια, μέσα στις καραντίνες του κορωνοϊού! Δεν είχα ξαναγράψει κάποιο ολοκληρωμένο έργο, μόνο ποιήματα και διάφορες μικρές ιστορίες κατά καιρούς.

Μια μέρα λοιπόν μέσα στην καραντίνα, έπεσα πάνω στα χαρτιά με τις σκόρπιες ιστορίες που είχα γράψει και άρχισα να τις διαβάζω. Κάποιες ιστορίες μού άρεσαν και μου φάνηκαν ότι μεταξύ τους κάπως δένουν, κάτι βαθύτερο νοηματικά τις ενώνει. Και αυτό τέλος πάντων το νόημα που είχαν για μένα ζυμώθηκε μέσα μου σε μια μεγαλύτερη ιστορία, η οποία αποτελεί τη νουβέλα και η οποία ταυτόχρονα μέσα περιλαμβάνει αυτές τις μικρότερες ιστορίες! Όταν εκδοθεί και θα μπορέσετε να τη διαβάσετε, θα αντιληφθείτε αυτό που σας περιγράφω.

Το έργο σου που βραβεύτηκε είναι μια νουβέλα. Μπορείς να μας μιλήσεις λίγο για το συγκεκριμένο σύγγραμμα;

Η νουβέλα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο μέσα στο 2024 με τον τίτλο με τον οποίο βραβεύτηκε, «19-20» (Δεκαεννιά-Είκοσι). Η διαδικασία της συγγραφής της νουβέλας μού άρεσε πολύ, δηλαδή το να γράφω, σβήνω, να φαντάζομαι, να δημιουργώ χαρακτήρες, καταστάσεις, να μου έρχεται η έμπνευση και να με ρουφάει άλλοτε για ένα τέταρτο και άλλοτε για ώρες μέχρι να βγάλει όσο θέλει κάθε φορά στο χαρτί. Ενώ ήδη βρισκόμουν περίπου στη μέση της νουβέλας, μαθαίνω για το εργαστήρι δημιουργικής γραφής του συγγραφέα Γιάννη Αντάμη, που θα πραγματοποιούνταν διαδικτυακά λόγω της δεδομένης κατάστασης με τον Covid. Παρακολούθησα λοιπόν έναν κύκλο με θέμα «Λογοτεχνία του φανταστικού» και στη φάση που βρισκόμουν με τη νουβέλα, τα μαθήματα αυτά βοήθησαν στο να μπορώ να διακρίνω στο κείμενό μου λάθη συντακτικά, εκφραστικά κ.τ.λ. και να του προσδώσω μια πιο σωστή δομή.

Δώσε μας λίγα περισσότερα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στην ιδέα του βιβλίου.

Η νουβέλα μου εντάσσεται στα πλαίσια της λογοτεχνίας του φανταστικού. Είναι μια ιστορία που αρχικά πατάει στον ρεαλισμό, μα προς το τέλος μάς δίνει στοιχεία που ανατρέπουν αυτό το ρεαλιστικό πλαίσιο. Τώρα, μιας και θα εκδοθεί, να σας δώσω και μερικά επιπλέον στοιχεία! Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από ένα κεντρικό πρόσωπο, μια νέα κοπέλα, η οποία έχει μάθει να πιστεύει πως έτσι όπως ζει τη ζωή της είναι το σωστό από το οποίο δεν πρέπει να παρεκκλίνει. Μια μέρα, αρχίζει να λαμβάνει γραπτές ιστορίες από κάποιον ανώνυμο αποστολέα, οι οποίες θα της ξυπνήσουν πολλές έντονες αισθήσεις, υποκινώντας την με κάποιον τρόπο να αλλάξει αυτή την αντίληψη για τη ζωή της, αλλά και τη ζωή της εξ’ ολοκλήρου.

Τι ένιωσες όταν βραβεύτηκες; Το περίμενες ή ήταν κάτι απροσδόκητο;

Η βράβευση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χαρά που πήρα τους τελευταίους μήνες, η πρώτη ήταν με τη θετική απάντηση του εκδοτικού. Χάρηκα γιατί ένιωθα ειλικρινά ότι αυτό το έργο πρέπει με κάποιον τρόπο να το μοιραστώ, ότι ρε παιδί μου δεν είναι για να μείνει στο ντουλάπι, είναι για να βγει εκεί έξω και να κινητοποιήσει συναισθήματα και νοήματα προσωπικά για τον καθένα. Και πετάω από τη χαρά πραγματικά!

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου;

Στόχους από δω και πέρα δεν έχω συγκεκριμένους πάνω στη συγγραφή αποκλειστικά, να σας πω την αλήθεια. Το μόνο που θα πω είναι ότι ύστερα από αρκετά χρόνια αντιλαμβάνομαι πως τα πράγματα που μου ταιριάζει να ασχολούμαι είναι με όσα νιώθω ότι εκφράζεται και μοιράζεται με τους άλλους ανθρώπους ο εσωτερικός μου κόσμος. Εύχομαι αυτό το πρώτο βιβλίο να γίνει ένα απολαυστικό μοίρασμα!

Καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο αγαπημένη μας Θέτη και ανυπομονούμε να το πάρουμε στα χέρια μας, καθώς είμαστε σίγουροι πως θα μας ξυπνήσει συναισθήματα. Ακόμη και η σημερινή σου συνέντευξη μας έδωσε μια τέτοια γεύση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 17/12

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 16.00 26ο Ολ Σταρ…

17 Δεκεμβρίου 2023

Παιδικά αναγνώσματα που ξεχώρισαν – Επιλογή από τη βιβλιοπαραγωγή των τελευταίων μηνών

Του Βασίλη Κουτσιαρή, συγγραφέα παιδικών βιβλίων Γ’ Μέρος Με το τρίτο μέρος κλείνει το αφιέρωμά…

17 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη βραδιά στα Καλά Νερά

Ο Σύλλογος κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού Νοτίου Πηλίου διοργανώνει χoροεσπερίδα ανήμερα των Χριστουγέννων, Δευτέρα 25…

17 Δεκεμβρίου 2023

Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη με διαχρονικές μελωδικές επιτυχίες του χαρισματικού συνθέτη

Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο…

17 Δεκεμβρίου 2023

Η Φανή Καραφύλλη απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust -“Το περιβάλλον ανήκει σε όλους και αφορά όλους μας”

Επιμέλεια Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά Καλεσμένη μου σήμερα στην κυριακάτικη «Θεσσαλία» η Φανή Καραφύλλη.  Καλώς σας…

17 Δεκεμβρίου 2023

Οι μαθητές σε νέο τοπίο φιλίας λόγω ψηφιακής επικοινωνίας

Υπάρχει σήμερα πραγματική φιλία; Πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι σήμερα τη φιλία και τη σημασία της…

17 Δεκεμβρίου 2023