Τοπικά

Η Βολιώτισσα αστροφυσικός Δήμητρα Ρηγοπούλου, στη «Διαστημική τροχιά» των 7 σοφών

astrofisikos

Η Βολιώτισσα αστροφυσικός κ. Δήμητρα Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Αστρονομίας υπερύθρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν καλεσμένη και μίλησε στη «Διαστημική τροχιά» των 7 σοφών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 2 Οκτωβρίου 2015.
Το θέμα της ήταν «Η σκοτεινή πλευρά του Σύμπαντος». Η ορατή ύλη, είπε, την οποία παρατηρούμε στο Σύμπαν αποτελεί ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 5%, του συνολικού ενεργειακού περιεχομένου. Το υπόλοιπο αποτελείται από ένα είδος “σκοτεινής ύλης” πιθανότατα από ηλεκτρικά ουδέτερα σωμάτια που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει και το υπόλοιπο, της τάξεως των 75% από ένα είδος σκοτεινής ενέργειας, της οποίας η φύση, μας είναι ακόμα άγνωστη. Παρουσίασε δε τα πειραματικά δεδομένα που στηρίζουν αυτές τις διαπιστώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Δήμητρα Ρηγοπούλου, είναι εξαιρετική συνεργάτιδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και οσάκις έρχεται στο Βόλο, δεν χάνει την ευκαιρία να επικοινωνεί με τις δραστηριότητες της Εταιρείας. Έτσι το Καλοκαίρι του 2002 συμμετείχε στα μαθήματα του 3ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας που διεξήχθη στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου, ενώ το 2012 μίλησε στους μαθητές της Χειμερινής Σχολής Αστρονομίας, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στη διάρκεια του Συμποσίου του μεγάρου μουσικής των Αθηνών, πραγματοποιήθηκε και η τελετή απονομής των βραβείων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στους 7 προσκεκλημένους αστροφυσικούς, που ανέπτυξαν τα θέματα: Πώς άρχισε το Σύμπαν; Από πού ερχόμαστε; Ποιο είναι το μέλλον μας; “How did the Universe begin?” “Where do we come from?” “What is our destiny?”
Ήταν ένα μοναδικό συμπόσιο αστροφυσικής με ομιλητές τρεις κατόχους του βραβείου Νομπέλ και άλλους τέσσερεις κορυφαίους πρωταγωνιστές της αστροφυσικής και ειδικότερα της Κοσμολογίας,
Την εκδήλωση οργάνωσε ο κ. Ξενοφών Μουσάς, συνταξιούχος καθηγητής φυσικής Διαστήματος, του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συμποσίου κ. Σταμάτης Κριμιζής, διάσημος Έλληνας της NASA και ο κ. Ευστράτιος Θεοδοσίου, καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το