Οικονομία

Οι τρεις ρήτρες για «ψαλίδι» 900 εκ. στους συνταξιούχους

assets_LARGE_t_420_54593201

Ρήτρα ηλικίας αναμένεται να εμπεριέχει το μαθηματικό μοντέλο με το οποίο θα επανυπολογιστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις, ενώ την ίδια στιγμή αναζητούνται πρόσθετες πηγές άντλησης πόρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού και τον περιορισμό των μειώσεων.

Ο τύπος με τον οποίο θα ανακαθοριστούν οι αποδοχές των σημερινών συνταξιούχων, δεδομένης της συμφωνηθείσας μείωσης στη συνταξιοδοτική δαπάνη, αναμένεται να ενσωματώνει τρία βασικά κλειδιά: συντάξιμες αποδοχές, έτη ασφάλισης αλλά και ηλικία του συνταξιούχου.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αν και στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν ενστάσεις κατά του εγχειρήματος του επανυπολογισμού, ειδικά για τους παλιούς συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται νέοι πόροι και μελετώνται διάφορα σενάρια όπως αξιοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας, αύξηση εργοδοτικών ή και εργατικών εισφορών κ.α.

assets_LARGE_t_420_54593203

Καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο των οριζόντιων μειώσεων, στο τραπέζι βρίσκονται και εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σενάρια αναλογικών μειώσεων στις συντάξεις με βάση συντάξιμο μισθό, έτη ασφάλισης και ηλικία του συνταξιούχου.

Με τη λογική αυτή, οι κλιμακωτές περικοπές αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε όσους μπόρεσαν και έφυγαν νωρίς με συντάξεις γήρατος (π.χ. πριν από το 62ο ή το 67ο έτος, σε ηλικίες όπως 55 ή 58 ετών κ.λπ.) και μικρότερες σε όσους άνοιξαν αργότερα (π.χ. στο 60ό έτος και μετά) την πόρτα της εξόδου.

Το σενάριο αυτό «κουμπώνει» με τη λογική της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για τους σημερινούς ασφαλισμένους και την αντίστοιχη άνοδο των ορίων ηλικίας. Μαζί με την ηλικία συνταξιοδότησης στο «μίξερ» του επανυπολογισμού μπαίνει και το ύψος του συντάξιμου μισθού όπως και τα έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις αποδοχές των σημερινών συνταξιούχων. Οπως έχει διευκρινίσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ο συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερος για τους χαμηλούς συντάξιμους μισθούς και χαμηλότερους για τους υψηλόμισθους.

384 ευρώ
Αντίστοιχο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στους ασφαλισμένους με ανταποδοτική σύνταξη (η πρόταση της Επιτροπής Σοφών για σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης φαίνεται ότι δεν περνάει) και Εθνική Σύνταξη χωρίς εισοδηματική κριτήρια στα 384 ευρώ.

Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 900 εκατομμύρια από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016 (καθώς θεωρείται πως μεγάλο τμήμα της προσαρμογής έχει καλυφθεί από τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα), με τους δανειστές να πιέζουν για αναλογικότερη σχέση εισφορών – παροχών και την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασώσει τις αποδοχές (άθροισμα συντάξεων) κάτω των 1.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των ελλειμμάτων των Ταμείων -που κατά τον κ. Κατρούγκαλο κυμαίνονται στο 4% του ΑΕΠ- αναζητούνται νέοι πόροι για την τόνωση του ασφαλιστικού και την κάλυψη των ελλειμμάτων. Στο τραπέζι έριξε η ελληνική πλευρά την αύξηση των εργοδοτικών ή και εργατικών εισφορών κατά 1%, ενώ εξετάζεται η αξιοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ή ενός τμήματος της γενικής φορολογίας.

ΜΕΙΚΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Τι αλλάζει για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα…

Μεικτός τρόπος υπολογισμού για τις συντάξεις έρχεται για όσους ανοίγουν την πόρτα της εξόδου από 1ης Σεπτεμβρίου φέτος, αλλά και για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα από τον Γενάρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά κατ’ αρχάς 80.000-100.000 ασφαλισμένους που υπολογίζεται πως θα αποχωρήσουν την επόμενη 5ετία, καθώς στο νέο σύστημα υπάγονται όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από 1ης/9/2015, ανεξάρτητα από το πότε θεμελίωσαν δικαίωμα, όπως και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης/1/2015 ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν ή θα φύγουν.

Αρχικά και για όσους αποχωρήσουν εντός της επόμενης 5ετίας οι μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι οριακές και θα κυμαίνονται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδα 1%-5%. Στο Δημόσιο δεν αποκλείεται κάποιοι, κυρίως χαμηλόμισθοι, να δουν ακόμη και μικρές αυξήσεις στις συντάξεις. Αντίθετα για τα ειδικά μισθολόγια αναμένονται μειώσεις. Μάλιστα το «ψαλίδι» μπορεί να φτάσει για όσους συνταξιοδοτηθούν σε μία 20ετία στο 15-20%.

Οτα και ΝΠΔΔ
Στο νέο τρόπο εντάσσονται και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, όπως υπάλληλοι του ΟΣΕ, των ασφαλιστικών ταμείων και των σιδηροδρομικών δικτύων. Ετσι πλήττονται όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης από 1ης/9 και μετά, όπως επίσης και όσοι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών έχουν φύγει με αναστολή αλλά συμπληρώνουν το απαραίτητο όριο ηλικίας μετά την 1η Σεπτέμβρη. «Διασώζονται» μόνο όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης ή αποχώρησαν από την υπηρεσία τους μέχρι 31/8/2015.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει:

• Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2010 και υπολογίζεται με τις καταστατικές διατάξεις, όπως ακριβώς ίσχυαν.

• Τμήμα που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1ης Ιανουαρίου 2011 και υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010 και με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης. Επίσης οι ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της βασικής σύνταξης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το