Κατηγορίες: Κόσμος

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχή στο Αφγανιστάν που επλήγη από τον φονικό σεισμό

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν μια περιοχή σε μια από τις δύο βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας, γεγονός που υπογραμμίζει τα προβλήματα ασφαλείας που εμποδίζουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ντάρκαντ πρωτεύουσα της επαρχίας Τάχαρ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Τατζικιστάν, σήμερα τα ξημερώματα συνεχίζοντας την προέλασή τους.
Από την περιοχή γύρω από τη Ντάρκαντ δεν υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες ζημιές και πολλές απώλειες ζωών από τον σεισμό της Δευτέρας, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους στο βόρειο Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Παρόλα αυτά βρίσκεται μέσα στην πληγείσα ζώνη και τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 έχουν τραυματιστεί στην επαρχία Τάχαρ.
Ο Αμπντούλ Χάλιλ Άσιρ εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποσυρθεί από την πρωτεύουσα έπειτα από νυχτερινές μάχες που διήρκησαν έξι ώρες.
Ο Άσιρ δεν είχε πληροφορίες για θύματα, όμως ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, ενώ δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν.
Παρόλο που οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι επιτρέπουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες από τον σεισμό, οι συνεχιζόμενες μάχες προκαλούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας.
Σε μήνυμα που ανήρτησαν στον ιστότοπό τους οι Ταλιμπάν καλούν «τους συμπατριώτες μας που έχουν την καλή θέληση και τις οργανώσεις αρωγής να μην φθεισθούν προσπαθειών για να προσφέρουν τρόφιμα και ιατρικό υλικό στους πληγέντες».
Παράλληλα «οι μουτζαχεντίν θα πρέπει να προσφέρουν την άνευ όρων βοήθειά τους στα θύματα και να διευκολύνουν το έργο των οργανώσεων αρωγής».
Τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών. Όμως το επίκεντρο του σεισμού και οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι ορεινές περιοχές όπου η θερμοκρασία πέφτει επικίνδυνα στη διάρκεια της νύχτας και όπου οι Ταλιμπάν έχουν ισχυρή παρουσία.
Η απομονωμένη επαρχία Μπανταχσάν είναι «η πλέον πληγείσα», σύμφωνα με τον Ουάις Μπάρμακ διευθυντή της αφγανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όμως παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει αναχθεί σε προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών.
Οι επαρχίες Κούναρ και Ναγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, που επίσης επλήγησαν σφοδρά είναι εδώ και χρόνια προπύργιο των Ταλιμπάν.
Η παρουσία των ισλαμιστών ανταρτών προκαλεί ανησυχία σε κάποιες ΜΚΟ ότι η πρόσβαση στους πληγέντες θα είναι περιορισμένη εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών για την κατάσταση ασφαλείας.
«Δεν έχουμε κανέναν επί τόπου για να μας δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση ασφαλείας», επεσήμανε ένας αξιωματούχος δυτικής οργάνωσης αρωγής.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Περιπέτειες αστέγων του Βόλου – 30- 40χρονοι στον μητροπολιτικό ναό και στην «αγκαλιά» του «Εσταυρωμένου»

Από τον Μάρτιο του 2009, ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος» άρχισε συστηματικά να…

27 Ιανουαρίου 2024

Ντόναλντ Τραμπ: Καλείται να καταβάλει αποζημίωση 83,3 εκατ. δολαρίων σε αρθρογράφο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ένοχο την Παρασκευή, τον Ντόναλντ Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμιση της Ε. Τζιν…

27 Ιανουαρίου 2024

Να σπάσει το ρόδι για το 2024 θέλει στις Σέρρες ο Βόλος

Στις Σέρρες βρίσκεται από χθες η αποστολή του Βόλου, ενόψει της σημερινής αναμέτρησης με τον…

27 Ιανουαρίου 2024

Τον ΝΑΟ Κέρκυρας υποδέχεται ο Βόλος για την Α2 πόλο

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της 7ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα πόλο της Α2 Εθνικής κατηγορίας και…

27 Ιανουαρίου 2024

Χαλκίδα: Έξι μαθητές τραυματίστηκαν από κροτίδα σε σχολείο

Σοκ προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Χαλκίδας και στους γονείς το πρωτοφανές περιστατικό με τη…

27 Ιανουαρίου 2024

Επεισόδιο στη δομή φιλοξενίας στη Μακρινίτσα

Επεισόδιο χθες βράδυ στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Μακρινίτσα, όταν σύμφωνα με πληροφορίες της "Θ",…

27 Ιανουαρίου 2024