Τοπικά

«Η συμβολή της ελληνικής μυθολογίας των αστερισμών στο δυτικό πολιτισμό» – Αύριο η ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας

Αύριο Κυριακή 12 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας του νέου έτους στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78, κτίριο «Ματσάγγου») από τον ερασιτέχνη αστρονόμο της Θεσσαλονίκης κ. Δημόκριτο Τσουκάπα με θέμα: «Η συμβολή της ελληνικής μυθολογίας των αστερισμών στο δυτικό πολιτισμό».
Η Ελληνική Μυθολογία στάθηκε καταλύτης στη διάδοση και στην εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας. Τα ονόματα πολλών αστεριών, πλανητών και των περισσότερων αστερισμών, έχουν τις ρίζες τους μέσα στον πλουραλισμό και την φαντασία της Ελληνικής Μυθολογίας,
Τούτο στάθηκε αιτία η Διεθνής Αστρονομική Κοινότητα να εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δανείζεται ονόματα για όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται κι ανακαλύπτονται στον ουρανό (όπως φεγγάρια πλανητών, αστεροειδών κλπ) από τον ανεξάντλητο πλούτο του Ελληνικού Μύθου.

Πέρα όμως από την επιστήμη της Αστρονομίας, η Ελληνική Μυθολογία στάθηκε μήτρα και για την εξέλιξη κι άλλων επιστημών, όπως την Ιατρική, καθώς και ρίζα για τις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Αθλητισμό, την Διασκέδαση και γενικά όλη την διαμόρφωση της βάσης του Δυτικού (και όχι μόνο) πολιτισμού.
Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η κάθε έκφανση της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου, έχει τις πηγές της από στοιχεία της Ελληνικής Μυθολογίας.
Μετά την ομιλία θα γίνει και το καθιερωμένο κόψιμο της βασιλόπιτας της Εταιρείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το