Πολιτισμός

Η σύγκρουση Στεργιάδη-Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου μέσα από το βιβλίο του Βασ. Τζανακάρη

O βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης με το βιβλίο του «Σμύρνη 1919-1922», το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, αναλύει τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τη σχέση δύο προσώπων-κλειδιά: Του ύπατου αρμοστή στη Σμύρνη, Αριστείδη Στεργιάδη και του μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου.

Από το «μεθύσι» της 2ας Μαΐου 1919, όταν και αποβιβάστηκαν τα ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη, μέχρι που σφάχτηκαν χιλιάδες Έλληνες από τον κεμαλικό στρατό και η πόλη έγινε στάχτη, οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν λυσσαλέα πολλές φορές. Ο Τζανακάρης, εκατό χρόνια μετά τα αιματηρά γεγονότα που συνέθλιψαν οριστικά και αμετάκλητα τη «Μεγάλη Ιδέα», μέσα από το βιβλίο του δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα του δράματος, αξιοποιώντας πλήθος πηγών, δημοσιευμάτων και στοιχείων της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για την τραγική κατάληξη της περιπέτειας στη Μικρά Ασία.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στη σύγκρουση δύο ηγετών. Εισδύει σε βάθος και μας επιτρέπει να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα για την εποχή που πραγματεύεται. Ο Τζανακάρης κρατά μία στάση αδογμάτιστη και τεκμηριωμένη, απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες», κ. Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου, καθώς μίλησε για το πόνημα του Σερραίου συγγραφέα, ενώ στην αποφώνησή της έβγαλε είδηση σχετικά με την πορεία του έργου ανέγερσης του Κέντρου της Εστίας, στη Νέα Ιωνία. «Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ο τρίτος όροφος του κτιρίου και πιστεύω ότι το αργότερο σ’ έναν χρόνο θα έχουμε εγκατασταθεί στον χώρο», δήλωσε σχετικά.
Ακολούθησε προβολή ολιγόλεπτου video, ενώ έπειτα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Δακτυλάς διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, για να ακολουθήσει η τοποθέτηση του εκπαιδευτικού Αντώνη Αντωνίου, που ανέφερε: «Έχουμε την τύχη να παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικό βιβλίο για το «διαμάντι» της Ανατολής, την άχραντη Σμύρνη, η οποία δυστυχώς παραδόθηκε στα χέρια των βαρβάρων. Η καταστροφή της Σμύρνης και η καθυπόταξή της στο αιμοσταγές μένος των εξαγριωμένων τουρκικών στιφών, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ελληνισμού». Η βραδιά έκλεισε με τη συζήτηση του κοινού με τον συγγραφέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το