Τοπικά

“Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα” – Ομιλία του δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη για τον Παύλο Μελά στον Βόλο

Καταστροφική για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή ημερίδα στο Μεταξουργείο, για τη μνήμη του Μακεδονικού Αγώνα και τον θάνατο του Παύλου Μελά, δρ. Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης.

Όπως είπε, ο ελληνικός λαός πρέπει να πει το μεγάλο όχι και καμία απόφαση ερήμην του δεν μπορεί να έχει νομιμοποίηση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Συμπλήρωσε πως η εκδήλωση του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου «Μέγας Αλέξανδρος» σηματοδοτεί μια προσπάθεια ανάδειξης ενός σημαντικού ιστορικού και πολιτικού γεγονότος, που δεν έχει μόνο προέκταση στο χθες, αλλά και στο αύριο.
Ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να βγάλει από τη συζήτηση για την ανάδειξη του Μακεδονικού Αγώνα και τις θυσίες του πρωταγωνιστή του Παύλου Μελά το σημερινό σκηνικό, που αναφέρεται στο μεγάλο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, το οποίο δεν έχει ακόμα λήξει.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός συλλόγου στις Σέρρες, για το οποίο κρίθηκε δικαστικά ότι θα πρέπει να υλοποιήσει την ίδρυσή του βασιζόμενος στη διαφοροποίηση και την ετερότητα, με βάση τον ελληνικό πληθυσμό. Ο συγκεκριμένος σύλλογος κρίθηκε από το δικαστήριο ως παράνομος και διαλύθηκε, γιατί δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, ούτε εθνότητα, όπως αναγνωρίστηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η προσπάθεια που τόσο ιστορικά, όσο και πολιτικά εξελίχθηκε με τον τρόπο που γνωρίζουμε ήδη από τον Ιούνιο του 2018 και τη συμφωνία με την κύρωση από τη Βουλή, τον Ιανουάριο του 2019, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, που δεν θα λύσει ένα πρόβλημα, που αφορά ένα κράτος «κλέφτη», που έχει οικειοποιηθεί το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου Μακεδόνων Βόλου Βενετία Μπελιτσιώτη σημείωσε, ότι κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου η επέτειος θανάτου του Παύλου Μελά, γιατί ο συγκεκριμένος με τη θυσία του ξεσήκωσε τον ελλαδικό χώρο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
«Πρόκειται για την ψυχή της ιστορίας της νεότερης Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το