Τοπικά

Η Σκόπελος μετρά τις πληγές της… Τραγικός ο απολογισμός “Θ”

12047113_10207655346643785_3108956746880996011_n

Τις πληγές της μετρά από χθες η Σκόπελος. Δύο μέρες μετά τη θεομηνία, αποκαλύπτεται όλο και πιο δραματικά το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής στο νησί. Οι κόποι δεκαετιών για δεκάδες επιχειρηματίες χάθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες, στο πέρασμα του ορμητικού χειμάρρου που κατέκλυσε τη χώρα της Σκοπέλου.

Ο απολογισμός τραγικός. Περιουσίες ιδιωτών που καταστράφηκαν, υποδομές, όπως το λιμάνι και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, που διαλύθηκαν, σπίτια πλημμυρισμένα.
Οι κάτοικοι, με όποια ψυχική δύναμη τους έχει απομείνει, προσπαθούν να σηκώσουν το κεφάλι τους απέναντι στη μανία της φύσης που τόσο σκληρή ήταν μαζί τους.
Ευτυχώς δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι ή τραυματισμένοι. Μέχρι και χθες πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων έγιναν από την Πυροσβεστική σε σπίτια και επιχειρήσεις. Εκατοντάδες ήταν τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές.
Μετά τη νεροποντή της περασμένης Τρίτης και της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσε, από χθες άρχισε στο νησί η καταγραφή των ζημιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας καταγράφουν και κάνουν αυτοψία στα πάντα, από τις επιχειρήσεις μέχρι και τις υποδομές και το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Στη Σκόπελο μετέβησαν χθες το πρωί με ελικόπτερο οι δύο υπουργοί Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Χρήστος Σπίρτζης και Νίκος Τόσκας, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Σκοπέλου κ. Χρήστο Βασιλούδη περιόδευσαν σε όλη τη χώρα της Σκοπέλου για να έχουν μια άμεση εικόνα της καταστροφής και να προχωρήσουν στην απαιτούμενη λήψη μέτρων, ενώ περίπου στη 1 το μεσημέρι πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Σκοπέλου. Εκεί διαβεβαίωσαν ότι η πολιτεία θα στηρίξει τη Σκόπελο και τους κατοίκους της στις δύσκολες ώρες που περνά.
«Οι καταστροφές στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλες και σε υποδομές και σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Το στοίχημα, είπε, «είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος να κάνουν γρήγορα την καταγραφή, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη βοήθεια που πρέπει να δώσουμε στους κατοίκους, στις επιχειρήσεις, σε όποιον έχει πληγεί».
Ο υπουργός δεσμεύτηκε προς τους κατοίκους ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να εξυπηρετηθούν το συντομότερο δυνατό. Ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε και η συνδρομή του ελληνικού στρατού, ενώ μεταφέρονται μηχανήματα για να βοηθήσουν στις υποδομές.
«Υπάρχουν ευθύνες σίγουρα» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης και εξήγησε πως «αν δει κανείς όλες τις καταστροφές στο νησί, θα διαπιστώσει ότι είχαμε μεν ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι βέβαιο αυτό και δεν μπορεί να προβλεφθεί τόσο εύκολα τόσος μεγάλος όγκος νερών, αλλά υπάρχουν και κακοτεχνίες. Δεν είναι μόνο το λιμάνι. Είναι και στην οδοποιία πολλά τα προβλήματα».
Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο για παντελή απουσία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως και της συνειδητοποίησης «που πρέπει να έχουμε για τα ρέματα, για τους αγωγούς, για όλα αυτά που μας φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα» και σημείωσε: «Για τα έργα μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες. Για όλα τα άλλα, οι ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν είναι 50 και 70 χρόνων στο παρελθόν. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να αλλάξει η παιδεία μας και η συνείδησή μας».

Πρόβλημα επιβίωσης

Λόγω της καταστροφής υπάρχουν οικογένειες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Βασιλούδης, που έχουν πρόβλημα επιβίωσης γιατί τα σπίτια τους υπέστησαν μεγάλες ζημιές και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Βέβαια το σημαντικότερο πρόβλημα αφορούσε μια οικογένεια, η οποία φιλοξενείται σε ξενώνα.

Κατεστραμμένες επιχειρήσεις

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών της Π.Ε. Μαγνησίας κ. Μιχάλης Χουβαρδάς δήλωσε πως από χθες το πρωί ξεκινήσαμε τις αυτοψίες στις επιχειρήσεις. Δυστυχώς σε πάνω από 50 επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, κομμωτήρια, κρεοπωλεία, καφετέριες και άλλα καταστήματα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική από την επέλαση του χειμάρρου. Όλος ο εξοπλισμός που διέθεταν έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Εμείς καταγράφουμε τα στοιχεία και θα τα αποστείλουμε στη γενική γραμματεία δημοσίων έργων, ώστε να ενημερωθεί το τμήμα πλημμυρόπληκτων. Παράλληλα υπάρχουν και δεκάδες σπίτια που πλημμύρισαν, έχασαν πολλά πράγματα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Πάντως ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι πως όσες δεν ήταν ασφαλισμένες κινδυνεύουν να μη λάβουν αποζημίωση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω καθίζησης

Οι περιφερειακοί δρόμοι γύρω από τη Χώρα της Σκοπέλου έχουν ακόμη λάσπη και πέτρες κι αποκαθίστανται σταδιακά, ενώ σε κυκλοφορία ήταν και το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ωστόσο έξω από το Λιμνονάρι, αλλά και σε άλλα δύο σημεία υπάρχουν σημαντικές καταπτώσεις δρόμου. Ενδεικτικά τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έγιναν ένα. Λόγω της κατάστασης αυτής η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας αποφάσισε την απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σκοπέλου-Γλώσσας από τον κόμβο Λιμνοναρίου έως τον κόμβο Πετρακίου ως συνέπεια της καθίζησης του οδοστρώματος που καθιστά επικίνδυνη τη διέλευση οχημάτων από το σημείο. Η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών.
Πάντως η αστική συγκοινωνία χθες δεν έγινε, ενώ τα λεωφορεία ήταν εγκλωβισμένα στο πάρκιν.

Στο λιμάνι

Αποκαρδιωτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι, όπου έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη ρωγμή, ενώ το ένα από τα δύο γήπεδα beach volley βυθίστηκε στη λάσπη.
Τουλάχιστον 70 είναι τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν. Άλλα αυτοκίνητα ήταν ιδιωτών και άλλα ανήκαν σε καταστήματα ενοικίασης. Επίσης μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικύκλων που καταστράφηκαν.
Οι πολίτες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία χρειάζεται να συμπληρώσουν το δελτίο καταγραφής των ζημιών, που θα προμηθευτούν από το Δημαρχείο.

Στον Αγνώντα

Μεγάλες είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν στον Αγνώντα, το γραφικό αυτό οικισμό της Σκοπέλου, όπου καταστήματα και σπίτια πλημμύρισαν, βάρκες βυθίστηκαν, οι δρόμοι έπαθαν καθίζηση.
Γενικότερα όμως ζημιές υπέστησαν περιοχές, όπως ο Στάφυλος, ο Πάνορμος και το Έλιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το