Τοπικά

Η Σχολική Διατροφή ως μάθημα σε νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ για το ΓΕΛ Βελεστίνου

Το Γενικό Λύκειο Βελεστίνου ανακοινώνει τη συμμετοχή του κατά την διετία 2018-2020 στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus+, Δράση KA229/’Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών’, με τίτλο “Food Ethos Course – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής”, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ.
Η στρατηγική σύμπραξη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με σχολεία-εταίρους από την Ισπανία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Σλοβακία, ενώ η Ελλάδα είναι ο συντονιστής όλου του προγράμματος με δύο σχολεία-εταίρους, το Γυμνάσιο Αιανής Κοζάνης και το ΓΕΛ Βελεστίνου.
Στο πολυμερές Project ανταλλαγής μαθητών του Erasmus+, ο κύριος στόχος είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές την υγιεινή διατροφή στο σχολείο, καθώς:
α) η διατροφή και η παιδεία είναι έννοιες που σχετίζονται μεταξύ τους. Η υγιεινή διατροφή είναι βασική για τη σωστή ανάπτυξη και τα σχολεία είναι το φυσικό περιβάλλον για την εκμάθηση της ορθής διατροφής ( ειδικά σε έφηβους οι οποίοι ανεξαρτητοποιούνται στις επιλογές τους), επειδή έχουν εξειδικευμένο προσωπικό για καθοδήγηση, παρέχουν την ευκαιρία για μάθηση και απευθύνονται σε πολλά παιδιά και σε κρίσιμες ηλικίες, όταν καθιερώνονται οι διατροφικές συνήθειες.
β) δεν είναι τυχαίο το λυπηρό γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, υιοθετώντας στην εφηβεία νέες παγκόσμιες διατροφικές συνήθειες που απομακρύνονται από τις παραδοσιακές και πιο υγιεινές τροφές της χώρας και του πολιτισμού μας. Η διατροφή των παιδιών μας ως παιδαγωγική αξία, αλλά και αξία ζωής είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στα χέρια της βιομηχανίας τροφίμων και έτοιμου φαγητού.
γ) εφόσον οι μαθητές διδάσκονται όλες τις επιστήμες στο σχολείο, η ζωτική επιστήμη της Υγιεινής Διατροφής θα πρέπει να αποτελεί μάθημα ίσης αξίας, τόσο για το σώμα, το μυαλό και την υγεία τους, όσο και για τη ζωή τους γενικά. Θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν για το φαγητό: από πού προέρχεται, πώς επηρεάζει το σώμα, το νου και την υγεία μας και πώς μπορούν να τα βελτιώσουν .

Ειδικότερα, με αφορμή το έτος 2018 ως Έτος Ευρωπαϊκής Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι μαθητές θα μελετήσουν τη σχολική διατροφή των συμμαθητών τους σε άλλες χώρες, θα μάθουν για παραδοσιακές τροφές της χώρας τους και των άλλων χωρών, συγκρίνοντας το παρελθόν με το παρόν και, ενσωματώνοντάς τα, θα μάθουν να φτιάχνουν υγιεινά γεύματα σε ένα ειδικό μάθημα που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων κι ένα σχολικό συνταγολόγιο.
Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να ανακαλύψουν νέους ενδιαφέροντες τρόπους μελέτης της διατροφής, ένα μάθημα που θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, μέσα στο συνεργατικό, διαπολιτισμικό περιβάλλον ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το