Κόσμος

Η Ρωσία απαντάει στη NASA με… αποικία στη Σελήνη

assets_LARGE_t_420_54593245

Μετά τις διαδοχικές επιτυχίες των ΗΠΑ στη σύγχρονη κούρσα του Διαστήματος -την ανακάλυψη νερού στον Αρη, τα σχέδια για επανδρωμένη αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη», τις εντυπωσιακές εικόνες του Πλούτωνα από το New Horizons-, τώρα η Ρωσία περνάει στην αντεπίθεση αναβιώνοντας τον ψυχροπολεμικό αγώνα για την κατάκτηση της Σελήνης.

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν μια βάση υψηλής τεχνολογίας πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης που θα διαθέτει εποικισμούς, επιστημονικά εργαστήρια, βάση προσσελήνωσης, ακόμα και παρατηρητήριο αστρονομίας

Εχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από την τελευταία φορά που ανθρώπινο πόδι πάτησε στο φεγγάρι και, την ώρα που η NASA έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στον Αρη, η Μόσχα καταστρώνει τα σχέδιά της για να φτιάξει την πρώτη αποικία στη Σελήνη ξεκινώντας από το 2029.

Υπερσύγχρονος σταθμός
Μια αποικία στον φυσικό δορυφόρο μας θα αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα είναι μια βάση υψηλής τεχνολογίας πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης που θα διαθέτει εποικισμούς, επιστημονικά εργαστήρια, βάση προσσελήνωσης, ακόμα και παρατηρητήριο αστρονομίας. Το άλλο θα είναι ο Lunar Orbital Station (LOS), ένας υπερσύγχρονος διαστημικός σταθμός -μια αρκετά εξελιγμένη εκδοχή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS)- ο οποίος όμως θα κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Για την επίτευξη, φυσικά, αυτού του φιλόδοξου σχεδίου η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos) έχει μπροστά της μια σειρά από ημερομηνίες-ορόσημα. Από το 2020 οι αποστολές Luna θα αναθέσουν σε ρομποτικά διαστημικά σκάφη να προσσεληνωθούν στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο του φεγγαριού και να αναζητήσουν αποθέματα παγωμένου νερού στους κρατήρες του, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μελλοντικές αποικίες ανθρώπων.

assets_LARGE_t_420_54593246

Μοντέλο του ρωσικού ρομποτικού σκάφους Luna 25 που θα φτάσει στον νότιο πόλο της Σελήνης το 2024

Τα ρομποτικά οχήματα θα φέρουν οκτώ κάμερες για πλοήγηση, λήψη φωτογραφιών και παρακολούθηση των ερευνών τους στην επιφάνεια της Σελήνης. Στα σκαριά βρίσκεται και το νέο επανδρωμένο σκάφος που αναμένεται να μεταφέρει τους πρώτους Ρώσους στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η κατασκευάστρια όλων των επανδρωμένων διαστημόπλοιων της Ρωσίας, RSC Energia, εκτιμά ότι το νέο όχημα θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2021 με στόχο το 2023 να φτάσει στον ISS, πριν κάνει ένα μη επανδρωμένο ταξίδι στη Σελήνη το 2025. Και μόλις πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της RSC Energia, Βλαντιμίρ Σόλντσεφ, ανακοίνωσε ότι θα στείλει τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη το 2029.

assets_LARGE_t_420_54593247

Εξι Ρωσίδες επιστήμονες απομονώθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε μια ειδική κάψουλα, μέσω της οποίας θα ταξιδέψουν εικονικά μέχρι τη Σελήνη και θα επιστρέψουν στη Γη, σε ένα ταξίδι διάρκειας οκτώ ημερών

Το μεγάλο στοίχημα
Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η ΕΣΣΔ έστειλε ρομποτικά οχήματα στη Σελήνη, όμως μια σειρά σφαλμάτων και αποτυχιών ανέκοψε την πρόοδο που είχε επιτύχει και έκτοτε δεν πραγματοποίησε επανδρωμένες αποστολές. Ομως τώρα η Μόσχα, θεωρώντας ότι το μεγάλο στοίχημα σε αυτήν τη φάση της εξερεύνησης του Διαστήματος είναι η Σελήνη και όχι ο Αρης, αναβιώνει τα παλιά της σχέδια.

Μια μεγάλη διαφορά με την κούρσα του Διαστήματος του περασμένου αιώνα είναι οι συνεργασίες. Παρά τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας, πρώτα με την προσάρτηση της Κριμαίας και μετά με τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, η Roscosmos ενώνει τις δυνάμεις της με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και την εποίκησή της, ενώ επιδιώκει συνεργασία και με την Κίνα που έχει ανάλογες βλέψεις.

Ολοι ενδιαφέρονται για τη μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων και για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει αφθονία στο ισοτόπο ήλιο-3, πηγή πυρηνικής ενέργειας που θεωρείται ότι θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ενεργειακές μας ανάγκες στο μέλλον.

«Πρέπει να πάμε στο φεγγάρι. Ο 21ος θα είναι ο αιώνας της μόνιμης βάσης του ανθρώπινου πολιτισμού και η χώρα μας πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο καθηγητής Ιγκόρ Μιτροφάνοφ, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές των ρωσικών προγραμμάτων για τη Σελήνη. Βέβαια και η NASA κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει τα σχέδια επιστροφής στη Σελήνη, ωστόσο δέχεται έντονες επικρίσεις από επιστήμονες για το γεγονός ότι έχει δώσει περισσότερη βαρύτητα στον Αρη.

Είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι εκείνη που θα εγκαταστήσει τους πρώτους ανθρώπους στον φυσικό δορυφόρο της Γης αλλά και -δεδομένου του πειράματος προσομοίωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με εξαμελές γυναικείο πλήρωμα- ίσως η Ρωσία να στείλει στη Σελήνη και την πρώτη γυναίκα στην Ιστορία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά την απόσυρση των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, οι κοσμοναύτες της NASA χρησιμοποιούν τα ρωσικά Soyuz, μέχρι να ολοκληρωθεί το αμερικανικό Orion.

Επιχείρηση «Moon 2015»
Διαστημική πτήση για έξι «τσαρίνες»

Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει την πρώτη βάση στη Σελήνη, η Ρωσία αποφάσισε να επιστρατεύσει και τη γοητεία και την επιστημονική κατάρτιση έξι πανέμορφων γυναικών. Σε ένα πείραμα προσομοίωσης ενός ταξιδιού στη Σελήνη έξι Ρωσίδες απομονώθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε μια ειδική κάψουλα, μέσω της οποίας θα ταξιδέψουν εικονικά μέχρι τον φυσικό δορυφόρο μας και θα επιστρέψουν στη Γη, σε ένα ταξίδι διάρκειας οκτώ ημερών.

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών (IBP) της Μόσχας διενεργεί το πρώτο πείραμα διαστημικής προσομοίωσης μόνο με γυναίκες, έτσι ώστε να «εξετάσει την ψυχολογία και τη φυσιολογία του γυναικείου οργανισμού», προφανώς με το βλέμμα στο 2029, έτος της πιθανής επανδρωμένης αποστολής της Roscosmos στο φεγγάρι. Παρόλο που δεν σχεδιάζονται γυναικείες αποστολές στη Σελήνη, οι εμπνευστές του πειράματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Moon 2015», θεωρούν ότι θα βοηθήσει στο να κατανοήσουν πώς αντιδρούν οι γυναίκες στις συνθήκες που επικρατούν στον δορυφόρο μας.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλά τα πηγαίνουν μεταξύ τους και πόσο καλά μπορούν να εκτελούν εργασίες. Πιστεύουμε ότι οι γυναίκες θα είναι καλύτερες από τους άντρες στο να εκτελούν κάποια πειράματα στο Διάστημα», εκτίμησε ο επιστημονικός διευθυντής του «Moon 2015» Σεργκέι Πονομάρεφ και σχολίασε: «Θεωρούμε ότι το μέλλον του Διαστήματος ανήκει εξίσου σε άνδρες και γυναίκες και δυστυχώς πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος μετά μια περίοδο όπου δυστυχώς δεν πήγαν πολλές γυναίκες στο Διάστημα». Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν που το 1963 -δύο χρόνια μετά τον Γιούρι Γκαγκάριν- έστειλε την πρώτη γυναίκα στο Διάστημα, την κοσμοναύτη Βαλεντίνα Τρέσκοβα, η οποία πέρασε σχεδόν τρεις ημέρες σε τροχιά.

Η κάψουλα είναι εφοδιασμένη με κάμερες που θα στέλνουν σε γιατρούς και ψυχολόγους εικόνες από το εξαμελές πλήρωμα 24 ώρες το 24ωρο. Οι έξι πανέμορφες γυναίκες, όλες με γνώσεις Ιατρικής και Βιοφυσικής, επελέγησαν από 10 υποψήφιες κατόπιν απαιτητικών τεστ και θα αναλάβουν να εκτελέσουν περίπου 30 επιστημονικά πειράματα.

Τα σαμπουάν και οι… selfies
Ομως εκτός από επιστήμονες είναι και γυναίκες που προσέχουν πολύ την εμφάνισή τους. «Δεν ξέρω πώς θα επιβιώσουμε χωρίς σαμπουάν. Γιατί ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, θέλουμε πραγματικά να δείχνουμε όμορφες», ανέφερε η Αννα Κουσμάουλ, μία από τις συμμετέχουσες στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του πειράματος. Εκτός από την περιποίησή τους, οι έξι Ρωσίδες ασχολήθηκαν και με το… να βγάζουν selfies πριν από την έναρξη του «Moon 2015», ενώ έδειξαν να αγχώνονται για την έλλειψη χώρου στην κάψουλα.

Η Ρωσία έχει κάνει και δυσκολότερα πειράματα, όπως αυτό του 2010 με έξι άντρες εθελοντές που πέρασαν 520 ημέρες σε μια κάψουλα στη Μόσχα που προσομοίωνε μια αποστολή στον Αρη. Οταν, όμως, μια δεκαετία νωρίτερα, το 2000, επιχειρήθηκε να γίνει μια μεικτή προσομοίωση με άντρες και γυναίκες, το πείραμα κατέληξε σε καταστροφή, αφού δύο άντρες πιάστηκαν στα χέρια και ένας προσπάθησε να φιλήσει μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το