Πολιτισμός

Η πρώτη σημαία της επανάστασης και άγνωστες ηρωίδες του 1821 κατασκευάστηκαν και φιλοτεχνήθηκαν στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου η πρώτη σημαία της ελληνικής επανάστασης έχει τοποθετηθεί σε σημείο που τη βλέπουν όλοι, μαθητές, καθηγητές και επισκέπτες που κινούνται στον αίθριο χώρο του κτιρίου. Δίπλα ακριβώς βρίσκονται οι 21 φιλοτεχνημένες ζωγραφιές άγνωστων γυναικών που όμως διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο ’21.
Με αυτό τον ξεχωριστό βιωματικό τρόπο το σχολείο προσπαθεί να φέρει τους μαθητές ακόμη πιο κοντά στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της ένδοξης εποχής και να τους υπενθυμίσει πως ο αγώνας για την ελευθερία είναι συνεχής.
«Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και θελήσαμε στο σχολείο μας να προβούμε σε δράσεις κυρίως βιωματικού χαρακτήρα για να μείνουν στη σκέψη και την ανάμνηση των μαθητών μας. Έτσι πρώτον κατασκευάσαμε την πρώτη σημαία της ελληνικής επανάστασης που σήκωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ενώ παράλληλα οι μαθητές ζωγράφισαν τις άγνωστες γυναίκες που με απαράμιλλο ηρωισμό αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους» τόνισε η διευθύντρια κ. Νίκη Χατζηκυριάκου και πρόσθεσε πως «βρήκαμε αυτές τις γυναίκες από ένα βιβλίο και μάλιστα την εργασία μας την παρουσιάσαμε σε ένα συνέδριο. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν στόχους και βιώματα που θα μείνουν στην ψυχή τους».
Την πρώτη ελληνική σημαία τη ζωγράφισαν τρία παιδιά από τη Β’ και Γ’ Τάξη με τη συνδρομή της καθηγήτριας κ. Μαρίας Χαμούλια και τη συμβολή του υποδιευθυντή κ. Κώστα Καλαντζή.
Επίσης από τη μουσικό κ. Βαρβάρα Κατσή και με τη χορωδία του σχολείου μελοποιήθηκαν τραγούδια από την επανάσταση στο Πήλιο του 1854 και τη μάχη στη Μακρινίτσα.
Ακόμη αποδόθηκε ο εθνικός ύμνος στη νοηματική από την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής κ. Μαρία Ταμβάκη.

Μοναδική εμπειρία για τους μαθητές
Συνολικά 14 μαθητές συμμετείχαν στις ενδιαφέρουσες προσπάθειες για να προσεγγίσουν με ένα βιωματικό και δημιουργικό τρόπο το 1821.
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Έλλη Ασβεστά τόνισε πως και οι δύο δραστηριότητες, η δημιουργία της σημαίας και οι ζωγραφιές με τις άγνωστες γυναίκες, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και γι’ αυτό θέλησε να ενεργοποιηθεί.
«Αναφορικά με τη σημαία, στην κάτω πλευρά της υπάρχουν 16 στήλες που συμβολίζουν τα ισάριθμα μέλη αρχικά της Φιλικής Εταιρείας, πιο πάνω έχει τον κόκκινο σταυρό και στις σημαίες υπάρχουν τα κόκκινα γράμματα που σημαίνουν «ελευθερία ή θάνατος». Επίσης ζωγράφισα και τη Δέσποινα Κανάρη, σύζυγο του Κωνσταντίνου Κανάρη και κόρη του Μανιάτη. Με αυτές τις πρωτοβουλίες ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά στο σπουδαίο ιστορικό γεγονός της ελληνικής επανάστασης, εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και συνειδητοποιούμε πως για τη διατήρηση της ελευθερίας μας πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς, καθώς τίποτα δεν είναι αυτονόητο».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Β’ Τάξης Μερόπη Αραμπατζή μας ανέφερε πως ζωγράφισε τη Δέσπω Μπότση, Σουλιώτισσα, σύζυγο του Μπότσαρη, που βοήθησε πολύ στη διεξαγωγή της ελληνικής επανάστασης. «Δεν τη γνώριζα πριν κάνω αυτή τη ζωγραφιά και αυτό ήταν το πλεονέκτημα αυτής της δράσης, καθώς στο μάθημα της ιστορίας δεν διδασκόμαστε διάφορες λεπτομέρειες του ’21. Και νομίζω ότι χάρηκαν όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν. Αν ήμασταν ακόμη στην τηλεκπαίδευση, αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε» σημείωσε.
Παίρνοντας το λόγο η Θεοδώρα Τσαλίκη, μαθήτρια της Α’ Τάξης, μας είπε πως ανέλαβε να ζωγραφίσει την Αντωνούσα Καστανάκη που συμμετείχε στην επανάσταση της Κρήτης. «Μου άρεσε πολύ που συμμετείχα σε αυτή τη δραστηριότητα που συνδύαζε τη ζωγραφική με την ιστορία και τη γνώση. Η ζωγραφική είναι το αγαπημένο μου χόμπι. Επίσης και το σχολείο μας προσφέρει αφορμές για να κάνουμε ωραία πράγματα» ανέφερε.
Από την πλευρά της η Ευαγγελία Χρόνη, μαθήτρια της Α’ Τάξης, τόνισε ζωγράφισε τη Δέσπω Φώτου Τζαβέλλα. «Ήταν μια γενναία Σουλιώτισσα και μέσα από αυτή τη ζωγραφιά έμαθα για τον αγώνα της. Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Και πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας».
Συνολικά οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις με τη σημαία και τις ζωγραφιές των άγνωστων γυναικών, είναι οι εξής: Βασίλης Σίσκος, Σπύρος Λάμπρου, Μίνα Στεργιούλα, Βαγγέλης Καρανάσιος, Καραμανλάκη Όλγα, Ελένη Θάνου, Λουκάς Γκουτζίνης, Εβελίνα Αναγνωστοπούλου, Γεωργία Αγρέβη, Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, Ευαγγελία Χρόνη, θεοδώρα Τσαλίκη, Έλλη Ασβεστά, Μερόπη Αραμπατζή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το