Τοπικά

Η πρόταση του Εισαγγελέα για το σκάνδαλο των 3,8 εκατ . με ιερείς και εφοριακούς στα Φάρσαλα

Στην τελική ευθεία μπήκε η εκδίκαση του μεγάλου σκανδάλου των Φαρσάλων με κατηγορούμενους ιερείς και εφοριακούς από την τοπική κοινωνία και αποτέλεσμα την εξαφάνιση του ποσού γίγας των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου.
Μετά τις απολογίες όλων των κατηγορουμένων, ο εισαγγελέας της έδρας αγόρευσε και πρότεινε την ενοχή των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων και την αθώωση των υπόλοιπων δύο.
Συγκεκριμένα πρότεινε την ενοχή των δύο ιερέων και δύο γυναικών εφοριακών και την απαλλαγή των δύο ανδρών εφοριακών που κατηγορούνταν για άμεση συνδρομή.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ιερέας είχε ορισθεί από τον μητροπολίτη ως αρχιερατικός επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων και ήταν αρμόδιος να εισπράττει τη μισθοδοσία των κληρικών της περιφέρειας. Κάτι που είχε άλλος ιερέας πριν από εκείνον. Οι καταστάσεις σε μηχανογραφημένη μορφή, συντάσσονταν από διοικητικούς υπαλλήλους της ΙΜ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Στη συνέχεια υπογράφονταν σε 7 αντίγραφα από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο.

Από τις καταστάσεις αυτές ένα αντίγραφο παρέμενε στη Μητρόπολη, ενώ τις υπόλοιπες έξι τις έπαιρνε ο ένας ιερέας και τις πήγαινε στη ΔΟΥ Φαρσάλων για να τις καταθέσει. Εκεί μετά τον έλεγχο από το Τμήμα Εσόδων η ΔΟΥ προέβαινε στη σύνταξη πράξης έγκρισης πληρωμής αυτών. Εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης και πήγαινε σε αυτό ο ιερέας και έπαιρνε τα χρήματα. Μερικές φορές σε επιταγές, άλλες σε μετρητά.
Το 2004 προέκυψε ένα σφάλμα. Δεν διαγράφησαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Μπήκε παραπάνω ένα ποσό οκτώμισι χιλιάδων ευρώ. Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλήφθηκε ιερέας τη στιγμή που κανένας δεν ψάχνει το ποσό. Τότε σκέφτηκε να προβαίνει στην αλλοίωση των μηνιαίων μισθοδοτικών καταστάσεων σε μόνιμη βάση. Κάποιοι, σύμφωνα με το βούλευμα, συνεργάστηκαν μαζί του και ως αποτέλεσμα είχε να χαθούν όλα αυτά τα χρόνια 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

«ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»
Πρώτος κατέθεσε ο βασικός κατηγορούμενος και ιερέας που είναι κρατούμενος, στρέφοντας τα βέλη σε εφοριακούς που είχαν υψηλές θέσεις στη ΔΟΥ Φαρσάλων λέγοντας μεταξύ άλλων πως αυτοί πήραν τα χρήματα. Ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία σχέση με την παραποίηση των στοιχείων καθώς απλά μετέφερε «σφραγισμένες τις καταστάσεις από τον αρχιερατικό επίσκοπο στην εφορία».
Ωστόσο την Παρασκευή, στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας οι εφοριακοί μίλησαν για άλλα γεγονότα. Μια εφοριακός τόνισε μεταξύ άλλων πως ήταν αυτήν που προκάλεσε την αποκάλυψη του σκανδάλου καθώς προκάλεσε τον έλεγχο. Άλλη εφοριακός παραδέχθηκε το λάθος όσον αφορά στον πλημμελή έλεγχο αλλά αρνήθηκε τον δόλο. Ισχυρίστηκε πως αυτό που έκανε ήταν πως απλά εμπιστευόταν τους ανθρώπους της εκκλησίας.

Ο ταμίας της ΔΟΥ υποστήριξε πως δεν είχε κανέναν λόγο να ελέγξει τις καταστάσεις και πως δεν είχε καμία δουλειά να πάει στην τράπεζα με τον ιερέα (κάτι που είχε υποστηρίξει ο πρώτος κατηγορούμενος στην απολογία του).
*Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται κατά περίπτωση είναι: Πλαστογραφία από κοινού κατ’ εξακολούθηση με σκοπούμενο συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου που υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ, των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ, υπεξαίρεση από κοινού κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άμεση συνδρομή σε χρήση πλαστού εγγράφου.

Πηγή: Ελευθερία (Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το