Κατηγορίες: Ελλάδα

Η νέα Ρυθμιστική για το κυνήγι

Με κάποιους περιορισμούς στις ημερομηνίες λήξης του τρυγονιού, του ορτυκιού, του αγριοπερίστερου και των παπιών (από τα οποία αφαιρέθηκε από τα θηρεύσιμα η φλυαρόπαπια) εκδόθηκε και φέτος η ετήσια ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι από την Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνης είναι ο πρώτος πολιτικός από το κόμμα των Οικολόγων-Πρασίνων που υπογράφει ρυθμιστική άδεια κυνηγίου σε συνεργασία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, η οποία φρόντισε να προσκομίσει στο υπουργείο πλήθος επιστημονικών στοιχείων και μελετών, ώστε να υπάρχουν τεκμήρια ότι οι ρυθμίσεις για την άσκηση του κυνηγίου στη χώρα μας είναι σύμφωνες με την ορθή διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών.
Το πλέον θετικό στη φετινή απόφαση είναι η διατήρηση των τελών έκδοσης και ανανέωσης των αδειών θήρας προς το Δημόσιο στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Ετσι η ανανέωση της γενικής άδειας θα διαμορφωθεί και φέτος γύρω στα 150 ευρώ (ανάλογα με τις έκτακτες εισφορές προς συλλόγους ή ομοσπονδίες αλλά και το ασφάλιστρο), της περιφερειακής άδειας στα 120 ευρώ και της τοπικής άδειας περίπου στα 100 ευρώ. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν Ομοσπονδίες που έχουν ήδη ανακοινώσει αύξηση στην έκτακτη εισφορά υπέρ της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι κυνηγετικές άδειες εισφέρουν κάθε χρόνο στο «Πράσινο Ταμείο» και γενικότερα στο Δημόσιο ένα ποσό που υπερβαίνει τα 6.000.000 ευρώ, ενώ το σύνολο του τζίρου που αναλογεί στην κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ! Και όλα αυτά σε περιοχές ορεινές και ημιεγκαταλελειμμένες, που βρίσκονται εκτός τουριστικού χάρτη…
Εννοείται ότι απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των θηραμάτων με εξαίρεση τα αγριοκούνελα της Λήμνου, όπου οι ανεξέλεγκτοι πληθυσμοί τους έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή.
Τέλος, για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν, το ΥΠΕΚΑ αρνήθηκε και φέτος να εντάξει στη λίστα των θηρεύσιμων ειδών το ζαρκάδι, τη χωραφόχηνα και το φασοπερίστερο, παρότι οι επιστημονικές μελέτες καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση των πληθυσμών τους.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιητικά βιβλία από τις νέες εκδόσεις – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21η Μαρτίου) 

  Της  Χαριτίνης Μαλισσόβα Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης καθιερώθηκε στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε από την…

17 Μαρτίου 2024

Ο δρ. Γεώργιος Καπότσης στο ερωτηματολόγιο του Proust “Πάνω από 2 εκατ. Έλληνες πάσχουν από διαταραχές ύπνου” 

    Καλεσμένος μας σήμερα ο δρ. Γεώργιος Ε. Καπότσης, MD, PhD πνευμονολόγος - φυματιολόγος,…

17 Μαρτίου 2024

Κώστας Γιαννουσάς στη “Θ”:«Κολλημένοι» στο διαδίκτυο από 10 ετών 

  Τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο εμφανίζονται μεταξύ 10 και 26 ετών,…

17 Μαρτίου 2024

“Χρυσός” πανελληνιονίκης στην πάλη ο Σερετίδης του ΠΑΟΒ

Για μια ακόμη φορά εκπροσώπησε επάξια την πόλη μας ο Παλαιστικός Αθλητικός Όμιλος Βόλου σε…

17 Μαρτίου 2024

Αγαπημένο βιβλίο

Του  Βασίλη Κουτσιαρή, συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ένα βιβλίο μες στη Βρόμα (Η ιστορία της ανθρώπινης…

17 Μαρτίου 2024

Με στόχο το “διπλό” κοντράρει τις Νέες Ατρομήτου ο Βόλος 2004

Εκτός έδρας αγωνίζεται σήμερα ο Α.Σ. Βόλος 2004 στο πλαίσιο της 19ης ημέρας της Α’…

17 Μαρτίου 2024