Ελλάδα

Οι μίζες των ραντάρ προδόθηκαν από τα… Leopard

aeroplano

Η offshore εταιρεία Interaction, με λογαριασμό στο Πριγκιπάτο του Μονακό, την οποία η δικαστική αρχή συνδέει με τον Θωμά Λιακουνάκο, δεν έκανε τώρα την… εμφάνισή της στα ανακριτικά γραφεία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η μίζα που κατέληξε σε Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο μόνο για τα ραντάρ Embraer ανέρχεται σε 24.970.029 sek (σουηδικές κορόνες), 1.601.777 ευρώ και 756.291 δολάρια.

Η ιστορία της πηγαίνει πίσω στον χρόνο, όταν η Εισαγγελία Διαφθοράς, ψάχνοντας την κύρια σύμβαση των Leopard, του ακριβότερου εξοπλιστικού προγράμματος που υλοποίησε η χώρα μας -και το οποίο είναι ακόμη ανοιχτό-, «έπεσε» πάνω στην επίμαχη εταιρεία και έκανε αίτημα δικαστικής συνδρομής στο Μονακό, ζητώντας το άνοιγμα και την κίνηση του λογαριασμού της. Οι απαντήσεις ήρθαν και άρχισαν να μελετώνται από τους εισαγγελείς Α. Ελευθεριάνο και Π. Παπανδρέου.

Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας έδωσε μια απολογία «ποταμό» που ξετύλιξε όλο το κουβάρι της μίζας, αφού παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε για την υλοποίηση 12 εξοπλιστικών συμβάσεων, μεταξύ των οποίων και για τη σύμβαση των τεσσάρων ραντάρ Erieye – Embraer. Μια σύμβαση που συνήφθη με τη βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer και υπεργολάβο τη σουηδική Ericsson. Η δικογραφία άνοιξε, έγινε προκαταρκτική έρευνα και έφτασε στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, Β. Μπράτη.

Τα χέρια της λύθηκαν όταν ο Σουηδός Λις Ολαφ Νέντσελ, υπάλληλος της Ericsson που είχε αντιδικία με την εταιρεία λόγω οικονομικών διαφορών, αποφάσισε να μιλήσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για τις «μαύρες» πληρωμές που έγιναν για τη σύμβαση. Την πρώτη φορά συναντήθηκε με τη δικαστική λειτουργό στη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια ήρθε και στην Ελλάδα, προκειμένου να δώσει κατάθεση. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι έδωσε στις δικαστικές αρχές έναν φάκελο, όπως είχε κάνει και με την αμερικανική Δικαιοσύνη, όταν έψαχνε την Ericsson.

assets_LARGE_t_420_54574817

Τα Leopard αποτέλεσαν το ακριβότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε η χώρα μας

Εγγραφα
O Νέντσελ στην κατάθεσή του ήταν σαφής: Από την Ericsson έφευγαν χρήματα για την εταιρεία Interaction, με πραγματικό ιδιοκτήτη άλλον από αυτόν που πραγματικά εμφανίζεται, προκειμένου να δωροδοκηθούν Ελληνες κρατικοί αξιωματούχοι. «Οι περισσότερες εμπορικές αποφάσεις που αφορούσαν την Ελλάδα χειρίζονταν από τα κεντρικά» λέει ο Νέντσελ.

«Σε αυτό το σημείο σας καταθέτω δύο έγγραφα με ημερομηνία 3/1/2000 και 10/1/2000 που αφορούν πληρωμές από την Ericsson. Τα έγγραφα αυτά είναι μυστικά, δεν είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία της εταιρείας, γιατί δεν ήθελε να φαίνονται οι πληρωμές αυτές… Η διαδικασία γινόταν ως εξής: Εγίνοντο πληρωμές από την Ericsson σε διάφορες εταιρείες ανά τον κόσμο, όπως ήταν η Interaction, για διάφορα προγράμματα.

Επειδή όμως, όπως μου είπαν από την Ericsson, είχαν πρόβλημα με την Εφορία, με την οποία είχαν μεγάλες διενέξεις, αποφάσισαν οι πληρωμές να γίνονται πλέον στην Ελβετία και όχι στη Σουηδία…

Οι πληρωμές αυτές για τις οποίες σας προσκομίζω και τα έγγραφα, 9.587.953 ελβετικών φράγκων και 12.089.463 φράγκων, αφορούν παράνομες πληρωμές για την Ελλάδα για την προμήθεια των ραντάρ… Οπως βλέπετε τα χρήματα ήταν πολλά. Ο Ρίτερ (σ.σ.: ιδιώτης δικηγόρος) δεν επιθυμούσε να προβαίνει σε τόσο υψηλές πληρωμές. Υπήρχε όμως μεγάλη βιασύνη και δέχθηκε να το κάνει…

Ο Κόλεριντζ, ο οποίος φαινόταν ότι εκπροσωπούσε την Interaction και ο οποίος απ’ ό,τι κατάλαβα δεν ήταν ο πραγματικός υπεύθυνος της εταιρείας, αλλά άλλος, πολύ σημαντικός άνθρωπος, τηλεφώνησε μια ημέρα στον Μπέρτιλ Χέλστρομ και τον ενημέρωσε ότι υπήρχε εμπλοκή με κάποια χρήματα…

Η Ericsson μου ζήτησε να καταστρέψω τα χαρτιά αυτά, δηλαδή τα χαρτιά που σας προσκομίζω. Τα χαρτιά που υπήρχαν ήταν πάνω από τέσσερις βαλίτσες. Και επειδή είναι παράνομο να καταστρέφεις έγγραφα, τα πήρα και τα έκρυψα.

Αυτή τη στιγμή τα χαρτιά είναι στις ΗΠΑ και έχω αρχίσει να διοχετεύω περισσότερα στις υπηρεσίες εκεί. Η Interaction έδινε τα χρήματα αυτά σε άλλους. Δεν γνωρίζω σε ποιους, αλλά γνωρίζω ότι ήταν πολύ σημαντικά πρόσωπα στην Ελλάδα…».

Η «καραμπόλα»
Τα όσα είπε ο Νέντσελ έπρεπε να «δεθούν» και με τον λογαριασμό της offshore στο Μονακό. Το αίτημα της δικαστικής συνδρομής όμως που είχε κάνει η ανακρίτρια Μπράτη δεν είχε απαντηθεί, γιατί το Μονακό δεν κρατούσε πλέον τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού της Interaction. Τότε έγινε και η καραμπόλα, με τη βοήθεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία είχε στα χέρια της τα στοιχεία του λογαριασμού από τη δικογραφία των Leopard!

Διαβιβάστηκαν στην ανακρίτρια, αναλύθηκαν, συνδέθηκαν με την κατάθεση του Σουηδού και με τα στοιχεία που έδωσε, με αποτέλεσμα την έκδοση εντάλματος σε βάρος του Θ. Λιακουνάκου.

Επεται όμως και συνέχεια, αφού η ανάκριση αναζητεί ακόμη ένα πρόσωπο: τον Βρετανό δικηγόρο Πίτερ Κόλεριντζ που φέρεται ως άμεσα εμπλεκόμενος με την επίμαχη offshore και ως συνεργάτης του επιχειρηματία. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι εάν ο δικηγόρος δεν εμφανιστεί στην ελληνική Δικαιοσύνη θα εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης…

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει σχηματίσει η ανακρίτρια Μπράτη, η μίζα που κατέληξε σε Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο μόνο για τα ραντάρ Embraer ανέρχεται σε 24.970.029 sek (σουηδικές κορόνες), 1.601.777 ευρώ και 756.291 δολάρια.

Ανταλλαγή e-mails
Η Ελλάδα δίνει στοιχεία σε Ελβετούς και Γερμανούς

Οι καιροί που η ελληνική Δικαιοσύνη ζητιάνευε λίγα στοιχεία από τις Εισαγγελίες της Βρέμης, του Μονάχου και τους Ελβετούς φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί… Οταν άνοιξαν οι φάκελοι των εξοπλιστικών, το 2010, όλα φαίνονταν δύσκολα για τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Δεν υπήρχε ούτε η τεχνογνωσία ούτε η εμπειρία, δεν υπήρχαν όμως και τα μέσα για να έρθουν σε πέρας τόσο δύσκολες δικογραφίες. Για τις υποθέσεις των υποβρυχίων και της Siemens οι Γερμανοί απασχολούσαν ολόκληρα κλιμάκια δικαστικών λειτουργών για να τις «τρέξουν» και είχαν πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Ηταν άλλωστε εκείνοι που στη συνέχεια βοηθούσαν την Ελλάδα να ξετυλίξει το δικό της κουβάρι των μιζών.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι Ελβετοί εισαγγελείς χρησιμοποιούν στοιχεία των ελληνικών δικογραφιών, ενώ οι ανταλλαγές των e-mails μεταξύ των ημεδαπών και των Ελβετών πέφτουν βροχή. Πέρυσι μάλιστα οι Ελβετοί είχαν πάρει κατάθεση από τον Νίκο Ζήγρα στην Ελλάδα, ενώ αυτές τις ημέρες κλιμάκιο Γερμανών δικαστών και εισαγγελέων είναι στην Ελλάδα για να πάρει στοιχεία που θα χρησιμοποιήσει στη δίκη του Ολαφ Εσλερ, ενός εκ των υπευθύνων του κολοσσού της KMW, ο οποίος κατηγορείται για φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα για χρήματα που φέρεται ότι έβαλε στην τσέπη από τη μίζα που θα έδινε στην Ελλάδα για τα πυροβόλα όπλα τύπου PZH. Το κλιμάκιο εξέτασε ήδη τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο, ενώ ο Αντώνης Κάντας ύστερα από αίτημα του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη έδωσε κατάθεση σε… γερμανικό έδαφος, και συγκεκριμένα στη γερμανική πρεσβεία.

Οι σταθμοί της έρευνας

1. Ο Α. Κάντας παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε για την υλοποίηση 12 εξοπλιστικών, μεταξύ των οποίων και για τη σύμβαση των ραντάρ Erieye – Embraer.

2. Ο υπάλληλος της Ericsson, Νέντσελ, μίλησε για τις «μαύρες» πληρωμές μέσω του λογαριασμού της Interaction στο Μονακό.

3. Το Μονακό δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, καθώς δεν κρατούσε τα στοιχεία του λογαριασμού, τη λύση όμως έδωσε η Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία τα είχε από τη δικογραφία των Leopard!

4. Τα στοιχεία αναλύθηκαν, διασταυρώθηκαν και έτσι εκδόθηκε ένταλμα σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το