Τοπικά

Η Μητρόπολη Δημητριάδος αποχαιρέτησε τον σπουδαίο εκπαιδευτικό Βασίλειο Μπαλτά

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, τελέστηκε σήμερα, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, η εξόδιος ακολουθία του διαπρεπούς, παλαίμαχου εκπαιδευτικού – φιλολόγου Βασιλείου Μπαλτά, ο οποίος απεβίωσε, σε ηλικία 85 ετών. Της εξοδίου ακολουθίας, η οποία τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των ειδικών συνθηκών, προέστη ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για τον εκλιπόντα, παρουσιάζοντάς τον ως παράδειγμα ζωής για όλους εκείνους που βιώνουν το άλγος της ασθενείας, καθώς ο αείμνηστος καθηγητής, παρά την αναπηρία, που προέκυψε στην ζωή του, ήδη από την παιδική του ηλικία, δεν παραιτήθηκε, αλλά σπούδασε, διέπρεψε ως εκπαιδευτικός και δημιούργησε εκλεκτή οικογένεια, μαζί την ηρωική σύζυγό του Αικατερίνη.

Εκ μέρους των αναρίθμητων μαθητών του, μίλησε ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου.

Ο Βασίλειος Μπαλτάς γεννήθηκε το 1935 στο Φανάρι Καρδίτσας. Τελείωσε το Εξατάξιο Γυμνάσιο Φαναρίου το 1955 με «Άριστα». Εν συνεχεία, κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων, πέτυχε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Φιλολογικό Τμήμα, από το οποίο αποφοίτησε το 1960.
Το 1958 παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στον διαπρεπή ιεροψάλτη Δημήτριο Μήτρου.
Κατά τη διετία 1960-62, υπηρέτησε στο ιδιωτικό Γυμνάσιο του Κωνσταντίνου Ζούμπου στην Καρδίτσα. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους διορίστηκε στο Γυμνάσιο Μουζακίου, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1966. Στο Μουζάκι συμμετείχε στην ίδρυση μαθητικών συσσιτίων για τους μαθητές των μακρινών περιοχών.

Τον Οκτώβριο του 1966 μετατέθηκε στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, όπου υπηρέτησε έως το 1981 και έπειτα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βόλου.
Το 1983 παρακολούθησε Σεμινάριο Θεατρολογίας στην Κοργιαλένειο Σχολή, στις Σπέτσες, το οποίο διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Το 1990 παρουσίασε, σε νεοελληνική μετάφραση, «Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας», σε Λεύκωμα που εξέδωσε το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βόλου.

Συνταξιοδοτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1991.
Στις 30/1/2016 ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τού απέδωσε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια προσφορά του στα Γράμματα, στην Εκπαίδευση, αλλά και στην Τοπική Εκκλησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το