Τοπικά

Η μείωση της παραγωγής στα σιτηρά προκαλεί άνοδο των τιμών

Η μείωση της παραγωγής στο σιτάρι μέχρι και 30% από πέρυσι επιφέρει αύξηση στην τιμή του, μια κατάσταση που ναι μεν φέρνει κάποια δειλά χαμόγελα στους αγρότες του κάμπου της Μαγνησίας, αλλά παράλληλα ο προβληματισμός υπάρχει, καθώς το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αλμυρού κ. Χρήστος Μπάτζιος είπε πως «αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην κορύφωση των αρδεύσεων, τα βαμβάκια είναι στο στάδιο της ανθοφορίας και χρειάζονται νερό. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε και ο ψεκασμός για το πράσινο σκουλήκι. Επίσης τα καλαμπόκια και οι τομάτες είναι στην περίοδο που ζητούν πολύ νερό. Μάλιστα τα νερά αρχίζουν και πέφτουν, καθώς όλη η περιοχή αρδεύεται με τις γεωτρήσεις. Συζητούμε με συναδέλφους από πολλές περιοχές της χώρας και μας μεταφέρουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού, καθώς η ανομβρία είναι εδώ και δύο μήνες. Από την άλλη η ανομβρία για το βαμβάκι κάνει καλό».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των σιτηρών, όπως σιτάρια και κριθάρια. Για τα σιτάρια που ήταν όψιμα επηρεάστηκαν από τον πάγο αλλά και την πολύ ζέστη ανήμερα του Πάσχα. Στο σιτάρι η μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών ήταν 20-30%.

Αναφερόμενος στις τιμές ο κ. Μπάτζιος είπε πως «πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκαν στον Έβρο αγοραπωλησίες σίτου και η τιμή του έφτασε τα 31 λεπτά το κιλό κάτι που για εμάς είναι πρωτόγνωρο και ελπίζουμε να ακολουθήσει αυτή η τάση και στη δικιά μας περιοχή. Μην ξεχνάμε πως το σκληρό σιτάρι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή του επηρεάζεται από το χρηματιστήριο της Ρώμης. Μείωση παραγωγής στο σιτάρι και το κριθάρι υπήρξε και γενικότερα στα Βαλκάνια και σε αυτό οφείλεται η μείωση της τιμής. Από την άλλη το αρνητικό είναι πως αυξάνεται το κόστος παραγωγής και έτσι δεν μπορούμε να χαρούμε την αύξηση της τιμής των σιτηρών. Στα καύσιμα η τιμή αυξάνεται συνεχώς και το ίδιο συμβαίνει και με τα λιπάσματα. Δεν ξέρουμε, αν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για τα σιτηρά από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το κόστος».
Από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου κ. Νίκος Αγγελής επισήμανε πως «η τιμή στο σιτάρι αγγίζει τα 24 λεπτά το κιλό, ενώ στο κριθάρι είναι καλύτερη η τιμή, αφού αυξήθηκε από πέρυσι κατά οκτώ λεπτά. Βέβαια το πρόβλημα είναι η μειωμένη παραγωγή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το