Ελλάδα

Οι καριόκες Ξάνθης κατακτούν τον κόσμο

 kariokes
Διεθνή καριέρα ονειρεύονται για τις… καριόκες τους οι Ξανθιώτες και ήδη εργάζονται εντατικά προς αυτή τη κατεύθυνση. Μάλιστα, τα όνειρά τους είναι… υπερατλαντικά, καθώς επιθυμούν το πασίγνωστο γλυκό τους να «γλυκαίνει» τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016. Το Επιμελητήριο της Ξάνθης θέλει να αναδείξει την καριόκα σε brand name της πόλης!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Στέλιο Μωραΐτη, η προετοιμασία του φακέλου (που θα κατατεθεί πρώτα στις ελληνικές και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές Αρχές) είναι σε πλήρη εξέλιξη και ήδη έχουν ενταχθεί 16-17 επιχειρηματίες σε αυτό το εγχείρημα.

Αυστηρές προδιαγραφές

«Οι επιχειρηματίες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια παράγουν το προϊόν με συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για χαμηλότερου επιπέδου ποιότητα», τόνισε. Η καριόκα «ταξιδεύει» και στο Μόναχο, στην Αστόρια, στη Μελβούρνη και όπου υπάρχει Ελληνισμός, σημείωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Μωραΐτης, διατυπώνοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι πριν από το Πάσχα θα έχει κατατεθεί ο φάκελος. Η δε διαδικασία για την πιστοποίηση του προϊόντος αναμένεται να διαρκέσει περίπου ενάμιση χρόνο. Η καριόκα, που εδώ και 84 χρόνια «δεσπόζει» στην αγορά της Ξάνθης, μπορεί να γίνει ένα σύμβολο για την πόλη, αλλά και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά, συμπαρασύροντας και τα άλλα μοναδικά γλυκά που παρασκευάζονται τοπικά, εκτίμησε ο κ. Μωραΐτης.
Αναφερόμενος, δε, στην προώθηση της καριόκας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016, σημείωσε ότι είχε επαφές με Ελληνες ολυμπιονίκες για να τους ενημερώσει για τη συγκεκριμένη δράση. «Θέλουμε να μοιράσουμε καριόκες σε όλους τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι το γλύκισμα, σήμα κατατεθέν για την πόλη, πήρε το όνομά του από τους κατοίκους της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, τους Cariokas.
Παραγωγή 200 τόνων

Στην Ξάνθη τα δεκάδες εργαστήρια, ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι που λειτουργούν παράγουν, κατά προσέγγιση, ετησίως, περίπου 200 τόνους καριόκας! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην αγορά καταναλώνονται γύρω στα 56 εκατομμύρια τεμάχια καριόκας το χρόνο, αφού σε κάθε κιλό αντιστοιχούν γύρω στα 25 – 28 κομμάτια προϊόντος.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, για να παραχθεί αυτός ο όγκος παραγωγής απαιτούνται περί τους 70 τόνους, ρευστή, λαχταριστή, γλυκόπικρη, αυθεντική σοκολάτα γάλακτος και κουβερτούρα, ένα… βουνό από σχεδόν 70 τόνους τραγανά καρύδια, πλούσια σε έλαια και αρώματα, άλλοι περίπου 40-50 τόνοι, αφράτο παντεσπάνι, υψηλής ποιότητας, 15 τόνους φρέσκο βούτυρο και πάρα πολλά κιλά ευωδιαστής βανίλιας.

Πάντως, οι ζαχαροπλάστες της Ξάνθης δεν κρύβουν την επιθυμία τους να προβάλουν -μέσω της καριόκας- και τα υπόλοιπα ξακουστά γλυκά της πόλης, όπως το σαραγλί, ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, τα πουράκια και τόσα άλλα.
πηγή www.e-typos.com
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το