Τοπικά

Η Ιστορία της Προεδρικής Φρουράς και των ευζώνων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Μέχρι τις 6 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση πινάκων με θέμα «Η Ευζωνική στολή – Η ιστορική διαδρομή της μέσα από σαράντα έργα του Γιάννη Μυλωνά», που εγκαινιάστηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.
40 έργα του ζωγράφου κι ενδυματολόγου Γιάννη Μυλωνά, εκτίθενται στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, δωρεά της οικογένειας Χαΐτογλου στην Προεδρική Φρουρά.

Ο διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός, ανέφερε ότι πριν κάποια χρόνια ξεκίνησε η πρωτοβουλία για έκθεση των έργων αυτών, ωστόσο, εδώ κι ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας είχε διακοπεί.

Ο Βόλος είναι η πρώτη πόλη μετά την πανδημία, όπου εκτίθενται τα έργα του Γιάννη Μυλωνά, μετά από αίτημα της Περιφέρειας. «Η Προεδρική Φρουρά και η Προεδρεία της Δημοκρατίας έχει στοιχεία εξωστρέφειας. Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς και του εύζωνα. Ο εύζωνας, είναι σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Ο Έλληνας γνωρίζει την ελληνική ιστορία μέσα από την παραδοσιακή φορεσιά κι ενδυμασία του εύζωνα. Οι εύζωνες, ξεκίνησαν αρχικά ως μάχιμο άγημα και σήμερα είναι συμβολικό άγημα, το ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας. Είναι ένα σύμβολο που εμπερικλείει την ιστορία πολλών ετών, τις αξίες, τις παραδόσεις. Η στολή του εύζωνα εμπερικλείει όλη την Ελλάδα. Ο εύζωνας είναι η ίδια η Ελλάδα αυτή η στολή είναι δεμένη με το dna του Έλληνα».


Ο κ. Μικρός ανέφερε ότι το γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει αιτήματα για παρουσίαση της έκθεσης και σε άλλες πόλεις, ωστόσο, θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η δύναμη της Προεδρικής Φρουράς, αριθμεί περί στα 100 – 150 άτομα εύζωνες, ενώ στον Βόλο, μαζί με την έκθεση θα παρευρίσκονται στο χώρο και τέσσερις εύζωνες με διαφορετικές ενδυμασίες. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μία χαρακτηριστική περίπτωση που ένα παιδάκι από την Αυστραλία ζει με το όνειρο να γίνει εύζωνας και σε άλλη περίπτωση ενός μετανάστη τρίτης γενιάς, που ήρθε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας ταγματάρχης πεζικού Κωνσταντίνος Καραδήμας, δεν έκρυψε τη χαρά του για τη φιλοξενία αυτής της έκθεσης κι όπως δήλωσε «Η έκθεση αυτή που εγκαινιάζεται σήμερα (σ.σ. χθες) σηματοδοτεί τα 140 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από τον τουρκικό ζυγό και τα 76 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών».
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας, τον Δήμο Βόλου και το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας κι είναι με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το