Παραπολιτικά

Η Iskra τότε και τώρα «Θ»

Η Iskra έκανε χθες την εμφάνισή της και στους δρόμους του Βόλου, με πανό και αφίσες, εν όψει της αυριανής εκδήλωσης στην παραλία με τον Δημ. Στρατούλη και τον Κ. Δελημήτρο.

Iskra ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν και από εκεί πήρε το όνομά της και η ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η συγκεκριμένη πολιτική εφημερίδα ιδρύθηκε ως το επίσημο όργανο του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Εργαζομένων. Το σύνθημά της ήταν «Από τη σπίθα θα ανάψει η φωτιά». Αρχικά τη διαχειριζόταν ο Βλαντιμίρ Λένιν. Η πρώτη της έκδοση κυκλοφόρησε στη Λειψία, την 1η Δεκεμβρίου του 1900.

Άλλες εκδόσεις βγήκαν στο Μόναχο (1900-1902) και στη Γενεύη από το 1903. Όταν ο Λένιν ήταν στο Λονδίνο (1902-1903), η εφημερίδα έβγαινε από ένα μικρό γραφείο. Το 1903, μετά από τη διάσπαση του κόμματος, ο Λένιν αποχώρησε και η εφημερίδα πέρασε στον έλεγχο των Μενσεβίκων και συνέχισε να εκδίδεται έως το 1905.

Πάνω σε αυτό το δόγμα, ότι από μια σπίθα θα ξεκινήσει η φωτιά, κινείται προφανώς και όλη η λογική τόσο της Αριστερής Πλατφόρμας, όσο και της ιστοσελίδας iskra.gr 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το