Τοπικά

Η ηχορύπανση απειλεί τους Βολιώτες “Θ”

Σ12 Φ1

Η ηχορύπανση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Ακουστικής και Συγκοινωνιακών Έργων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια αόρατη, αλλά άκρως επικίνδυνη μορφή ρύπανσης, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους σχεδόν όλων των ελληνικών αστικών κέντρων, μεταξύ των οποίων και του Βόλου.

Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες ελληνικές πόλεις (11 συνολικά) και τα αποτελέσματά της βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ηχορύπανση θεωρείται τόσο απειλητική για τη δημόσια υγεία, όσο και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στο αστικό κέντρο του Βόλου παρατηρείται υπέρβαση του ορίου των 55 ντεσιμπέλ (dB), που τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ειδικότερα οι μετρήσεις έδειξαν πως στο Βόλο η ηχορύπανση φθάνει τα 65 ντεσιμπέλ…
Η διαρκής έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου σχετίζεται άμεσα με την υπέρταση και εμμέσως με καρδιακές επιπλοκές, αλλά ακόμα και με την πρόκληση ψυχολογικών διαταραχών. Επιπλέον, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ηχορύπανση προκαλεί πρόβλημα και στην αστική πανίδα, ακόμα και στην κτηνοτροφική παραγωγή!
«Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος» δήλωσε στη «Θ» ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επίσημος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για ζητήματα ηχορύπανσης κ. Κων. Βογιατζής.
Στόχος της έρευνας δεν είναι μόνο η μέτρηση των ντεσιμπέλ, αλλά και η χαρτογράφηση της ποιότητας του ήχου. Οι σύγχρονες έρευνες για την καταπολέμηση της ηχορύπανσης δείχνουν ότι οι επιπλοκές στην υγεία προκαλούνται κυρίως από τους «κακούς ήχους», όπως είναι αυτοί της μηχανής των αυτοκινήτων ή του φρεναρίσματος των ελαστικών. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα αποτελέσουν βάση για τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς του μέλλοντος.
Οι πεζοδρομήσεις, όπως επίσης οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ή η μείωση των ορίων ταχύτητας, είναι μερικά μέτρα που μπορούν να μειώσουν την ηχορύπανση, καθώς η κίνηση των αυτοκινήτων είναι ο Νο 1 παράγοντας που την προκαλεί.
Ο Βόλος είναι ιδανικά φτιαγμένος για την ηχορύπανση. Οι στενοί δρόμοι και τα ψηλά κτίρια δημιουργούν το φαινόμενο της «ηχητικής χαράδρας», παγιδεύοντας τους θορύβους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, ο τέταρτος όροφος μιας πολυκατοικίας δέχεται περισσότερο θόρυβο απ’ ό,τι ο πρώτος ή ο δεύτερος.
«Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προτείνει τη δημιουργία ισόπεδων κόμβων, αλλά και την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων για περιορισμό των θορύβων» πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής.

Οι επιπτώσεις στην υγεία
Η ηχητική ρύπανση έχει γίνει πλέον ένα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής.
Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις στο σπίτι, στην εργασία ή ακόμη κατά τις διακοπές μας, ο ανεπιθύμητος θόρυβος έρχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.
Όμως τι γίνεται με τους θορύβους χαμηλής έντασης, οι οποίοι υπάρχουν συνεχώς στο περιβάλλον μας;
Τέτοιοι ήχοι είναι αυτοί που παράγονται από την οδική κυκλοφορία, από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές όπως το πλυντήριο πιάτων, τη μουσική, τις ηλεκτρικές σκούπες, τις συσκευές κλιματισμού, τα αεροπλάνα.
Οι ήχοι χαμηλής έντασης μπορούν να μην απειλούν την ακοή μας άμεσα, όμως τόσο στο σπίτι, όσο και στην εργασία μπορεί να επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Ο ανεπιθύμητος θόρυβος αυξάνει την πίεση, προκαλεί κούραση, μειώνει τον ύπνο, αυξάνει το άγχος, επηρεάζει αρνητικά την πέψη και παρεμποδίζει τη συγκέντρωση.
Άνθρωποι που κατοικούν σε περιοχές ψηλής ηχητικής ρύπανσης όπως τα αεροδρόμια, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ψηλή πίεση σε σύγκριση με αυτούς που κατοικούν πιο μακριά.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε κοινοτικό επίπεδο, η ηχορύπανση μειώνει την παραγωγικότητα, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης, αυξάνει τα ατυχήματα, αυξάνει τις ημέρες απουσίας από την εργασία και συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Στο χώρο εργασίας, ο αυξημένος θόρυβος σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της εργασίας, συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω αύξησης της πίεσης. Ο θόρυβος συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες στον άνθρωπο. Ενώ αρχικά μια τέτοια αντίδραση είναι φυσιολογική και χρήσιμη, όταν καταστεί μόνιμη λόγω ανεπιθύμητων θορύβων τότε προκαλεί βλάβες σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Μάλιστα έρευνες έδειξαν ότι στις περιπτώσεις εκείνες που οι άνθρωποι νιώθουν ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εναντίον της ηχητικής ρύπανσης, τότε χάνουν τα κίνητρά τους. Δυσκολεύονται περισσότερο στην επίλυση προβλημάτων και εγκαταλείπουν πιο εύκολα στόχους που έχουν θέσει.
Στα παιδιά η ηχητική ρύπανση, μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες διαβάσματος και εκμάθησης. Σε τάξεις όπου υπάρχει ηχορύπανση, οι μαθητές έχουν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση από μαθητές άλλων τάξεων του ίδιου σχολείου όπου δεν υπάρχει ηχορύπανση. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ανεπιθύμητος θόρυβος έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά. Μάλιστα σύμφωνα με στατιστικές, η ηχορύπανση αποτελεί ένα από τα συχνότερα παράπονα που υποβάλλονται στις συνοικίες της πόλης και υπολογίζεται ότι οι ανεπιθύμητοι θόρυβοι συμβάλουν στην εγκληματικότητα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να λαμβάνονται από όλους τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας θορύβων που πιθανόν να ενοχλούν τους άλλους.
Τα προβλήματα της αντιμετώπισης της ηχορύπανσης είναι πολύπλοκα και χρειάζονται την ευαισθητοποίηση όλων. Ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να συνειδητοποιεί πότε ο θόρυβος που δημιουργεί, μπορεί να είναι ενοχλητικός και να σέβεται τα άτομα του περιβάλλοντός του.
Παράλληλα σε γενικότερο επίπεδο είναι αναγκαίο οι αρμόδιες αρχές να κάνουν τις απαραίτητες μελέτες για προστασία του πληθυσμού από τις πολλαπλές πηγές ηχορύπανσης που απειλούν καθημερινά τη σωματική και ψυχική υγεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το