Τοπικά

Η Γεωργία Μποντού-Τοκαλή για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Μήνυμα της Αντιδήμαρχου Τουρισμού Δήμου Βόλου Γεωργίας Μποντού-Τοκαλή για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) μας καλεί να συμμετάσχουμε στους ετήσιους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, τιμώντας και αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία που έχει ο τουρισμός στον άνθρωπο, το περιβάλλον και την οικονομία για κάθε γωνιά της γης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο από το 1980, σηματοδοτώντας την επέτειο από την υιοθέτηση του καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) το 1970, γεγονός που οδήγησε στην ίδρυση του Οργανισμού πέντε χρόνια αργότερα.

Φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού φιλοξενείται στο Μπαλί της Ινδονησίας, στέλνοντας από εκεί το μήνυμα σε κράτη, επιχειρήσεις και ιδιώτες σε κάθε μέρος του πλανήτη να γιορτάσουν τη μοναδική σημασία του τουρισμού, η οποία είναι σήμερα πιο εμφανής από ποτέ.

Κάθε χρόνο ο εορτασμός αφιερώνεται σε ένα κεντρικό θέμα, αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο επίπεδο μια σημαντική διάσταση του κλάδου και προωθώντας τις μελλοντικές κατευθύνσεις του τουριστικού τομέα, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου. Tο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2022 είναι «Επανεξετάζοντας τον τουρισμό» – “Rethinking Tourism”, επικεντρώνεται στην επανεξέταση της ανάπτυξης του τουρισμού και καλεί όλους όσους ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο αλλά και τους τουρίστες, να σκεφτούν εκ νέου πως είναι και πως θα μπορούσαν να είναι ο τουρισμός και η ταξιδιωτική εμπειρία. Μετά από δύο περίπου χρόνια πανδημίας η πρόκληση είναι να επαναπροσδιοριστούν στόχοι και αρχές, να δοθεί έμφαση στο περιεχόμενο της τουριστικής εμπειρίας του σύγχρονου επισκέπτη που αναζητά την αυθεντικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, ενώ ενδιαφέρεται σε μεγάλο βαθμό για τη βιωσιμότητα και αειφορία του προορισμού και των ανθρώπων του.

Αυτή η μέρα δίνει σε όλους μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε ότι πέρα από τις στατιστικές του τουρισμού υπάρχουν οι άνθρωποι και ο τόπος που μας φιλοξενεί, ένας τόπος κι ένας προορισμός πραγματικά μοναδικός. Ο Βόλος και το Πήλιο αποτελούν έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο κι από την Ελλάδα, καθώς διαθέτουν ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστική παράδοση, αξιοθέατα και μουσεία, γαστρονομία, παραλίες και κυρίως ένα ευρύ πεδίο εμπειριών εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού. Ο Δήμος Βόλου έχει ως μια από τις βασικές του προτεραιότητες την ανάδειξη του προορισμού μας, με έμφαση στην ενίσχυση του βιωματικού τουρισμού ή τουρισμό εμπειριών (city-break, γαστρονομία, ποδηλασία, πολιτισμός, πεζοπορία στα μονοπάτια, ιστιοπλοΐα και πολλά ακόμη) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναδειχθούν οι ειδικές μορφές τουρισμού ως ένα προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας. Ταυτόχρονα βέβαια με τις δράσεις προώθησης του προορισμού μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να στοχεύουμε στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής του, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες με το βλέμμα πάντα στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία και στην κοινωνία του προορισμού Βόλος-Πήλιο είναι μεγάλη, καθώς ο τουρισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, αποτελεί μοχλό για βιώσιμη ανάπτυξη κι ευημερία, καθώς πέρα από τη διαμονή και τα τουριστικά γραφεία συνδέεται άμεσα με πολλούς κλάδους όπως οι μεταφορές, η εστίαση, η ψυχαγωγία, οι επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων, τα μουσεία και πλήθος άλλων. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι πετύχαμε, αλλά κυρίως να προβληματιστούμε για την επόμενη μέρα.

Και φυσικά στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2022 βρίσκονται όλοι όσοι εργάζονται και ζουν γύρω από το τουριστικό προϊόν, καθώς γιορτάζει η οικονομία της φιλοξενίας. Οι καθημερινές μικρές νίκες που πετυχαίνουμε όλοι μαζί οι εκατοντάδες επαγγελματίες, φορείς κι εργαζόμενοι στο κλάδο του τουρισμού, δίνουν τα εύσημα σε όλους όσους, παρά τις δυσκολίες, διαφυλάττουν την αξία του προορισμού Βόλος-Πήλιο και κρατούν το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας ανταγωνιστικό σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του τουρισμού του προορισμού μας για τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν και να ευχηθώ χρόνια πολλά στον ευρύτατο αυτό κλάδο της φιλοξενίας που έχει την ευθύνη να διαφυλάττει ταυτόχρονα την παράδοση, τη γαστρονομία και το περιβάλλον μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το