Τοπικά

Η Φωτεινή Μπακαδήμα για τη σίτιση φοιτητών και την κάλυψη κενών στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. της Μαγνησίας

Με επερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, η Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα ζητά ενημέρωση σχετικά με τη διακοπή σίτισης φοιτητών στο Βόλο και την επιτακτική ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας.

Όσον αφορά στη διακοπή σίτισης των φοιτητών η κ. Μπακαδήμα αναφέρει:

Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας διεκόπη αιφνιδιαστικά η σίτιση φοιτητών σε Πανεπιστήμια της χώρας, όπως αυτό της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης.

Οι καταγγελίες ανέφεραν πως, παρότι οι φοιτητές μέχρι πρότινος σιτίζονταν δωρεάν με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας, αμέσως μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου και με την επιστροφή τους στη Σχολή, αρκετοί από αυτoύς, και ενώ βάσει κανονισμού 2021 δικαιούνται δωρεάν σίτισης λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος, είχαν χάσει πλέον το δικαίωμα και έπρεπε να πληρώσουν.

Όπως αναφέρεται στο alfavita.gr η απάντηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επί του θέματος ήταν πως «ο ξαφνικός αποκλεισμός ορισμένων φοιτητών από την δωρεάν σίτιση οφείλεται στον μεγάλο αριθμό φοιτητών με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο των 13.000 ευρώ».

Παρόλα αυτά και δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται συνεχώς αυξήσεις τόσο σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες, βλέπουμε το φαινόμενο παιδιά που έχουν ανάγκη μένουν εκτός κάλυψης και θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο μια οριστική λύση.

Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται η κα Υπουργός:

Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει με στόχο την άμεση και οριστική επίλυση του ζητήματος;
Εξετάζεται από το Υπουργείο Παιδείας το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου σίτισης;
Ποια λύση εξετάζεται με σκοπό την προσωρινή επίλυση του θέματος μέχρι να βρεθεί οριστική λύση;

 

Όσον αφορά στην κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου και τα Κ.Υ. της Μαγνησίας επισημαίνει

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει, πλέον, η πανδημία στη Μαγνησία και τη στιγμή που το Νοσοκομείο Βόλου γεμίζει από ασθενείς με κορονοϊό η ισχύουσα κατάσταση και τα κενά τα οποία σημειώνονται τόσο στο νοσοκομείο όσο και σε όλα τα ΚΥ του νομού προκαλούν την έντονη αντίδραση του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, των ανθρώπων που καλούνται να συνδράμουν, να διαχειριστούν και να περιθάλψουν τα ολοένα με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενα κρούσματα.

Επί του θέματος έχει αποστείλει σχετική επιστολή η ΕΙΝΚΥΜ, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Μαγνησίας.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σε αυτήν:

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δυστυχώς βρήκε το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου τραγικά υποστελεχωμένο σε καίρια Τμήματά του. Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί ο οποιοσδήποτε ως επιτυχία την αναλογία ενός παθολόγου για 80 ή 90 νοσηλευόμενους ασθενείς που ισχύει, σε κάθε εφημερία, σήμερα στο Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα ο ισχυρισμός ότι ζητήθηκαν ιατροί παλαιότερα ή πρόσφατα από τη Διοίκηση. Επίσης δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα ότι δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετοί συνάδελφοι, σε προηγούμενες προκηρύξεις. Κάθε άγονη προκήρυξη που αφορά στη στοιχειώδη εξασφάλιση της Δημόσιας Υγείας πρέπει να επαναλαμβάνεται αυτόματα. Σίγουρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων παθολόγων, χειρουργών, παιδιάτρων και πνευμονολόγων, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Σας εφιστούμε την προσοχή για τους άμεσους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν για την ζωή των συμπολιτών μας:
Λειτουργούν δύο Παθολογικές Κλινικές και δύο Τμήματα Covid, αν συμπεριλάβουμε και τις πέντε κλίνες αρνητικής πίεσης, τότε μιλάμε για πέντε διαφορετικά Τμήματα. Στον οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται 14 θέσεις ειδικών Παθολόγων, που προβλέπονταν πριν την πανδημία. Ενώ έχουν προσληφθεί 10 ειδικοί Παθολόγοι, οι 2 από αυτούς απουσιάζουν μακροχρόνια λόγω ειδικής/γονικής άδειας. Συνεπώς σε 4 Τμήματα αντιστοιχούν 8 ιατροί, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία ένας ιατρός ανά 80 ως 90 ασθενείς, με την αυθαίρετη προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθούν και άλλο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς. Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι, από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, οι 2 βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Χωρίς να έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη και των τεσσάρων κενών θέσεων Παθολογίας. Ζητάμε την άμεση μετακίνηση συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία μέχρι να γίνουν νέες προσλήψεις.
Στη μοναδική στο Νομό Μαγνησίας Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί χειρουργοί, ενώ μία ακόμη συνάδελφος βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Ο Διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτηση του. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι άμεση η ανάγκη προκήρυξης μίας θέσης σε βαθμό Διευθυντή Χειρουργικής και δύο ακόμη σε βαθμό επιμελητή. Ζητάμε την άμεση μετακίνηση συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία μέχρι να γίνουν νέες προσλήψεις.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στις 10 συνολικά θέσεις, (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ), υπηρετεί μόνο ένας Μόνιμος Γενικός ιατρός, ένας Χειρουργός και μία Ορθοπεδικός, ενώ μία ακόμη συνάδελφος Καρδιολόγος απουσιάζει σε μακροχρόνια άδεια. Ζητάμε την άμεση μετακίνηση συναδέλφων από τα Κέντρα Υγείας για την ενίσχυση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών όπου. Ζητάμε επίσης την άμεση επαναπροκήρυξη των 6 κενών θέσεων του ΤΕΠ.
Στη Μοναδική Παιδιατρική Κλινική στο Νομό Μαγνησίας, από τους 6 υπηρετούντες ειδικούς παιδιάτρους, η Διευθύντρια τελεί υπό αναστολή εργασίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα πλησιάζει το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, μία ακόμη παιδίατρος απουσιάζει με μακροχρόνια ειδική/γονική άδεια. Συνεπώς η Παιδιατρική Κλινική που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική, λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους ιατρούς και με την μερική συμβολή δύο παιδιάτρων από τα Κέντρα υγείας. Ζητάμε την προσωρινή μετακίνηση τουλάχιστον του ενός από τους δύο παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη των 3 κενών θέσεων παιδιάτρων.
Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος. Η προκήρυξη μίας και μόνο θέσης (μετά κόπων και βασάνων) για το Κ.Υ. Σκοπέλου δεν επαρκεί και δεν πρέπει να θεωρείται κατόρθωμα. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων ιατρών τόσο για τη Σκόπελο, όσο και για την Αλόννησο.
Ζητάμε την άμεση έγκριση της μετάθεσης των συναδέλφων που ήδη έχουν ζητήσει να μετακινηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου από άλλες περιοχές της χώρας και που για άγνωστα και ακατανόητα σε εμάς αίτια δεν προχωράει η υλοποίηση της μετακίνησης τους.
Ζητάμε την άμεση θέσπιση οικονομικών προνομίων για τις θέσεις που κρίνονται άγονες στη νησιωτική χώρα, καθώς και σε Τμήματα Επαρχιακών Νοσοκομείων (όπως ΤΕΠ) για τα οποία δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον.
Ζητάμε την αληθινά αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, ώστε να σταματήσει πια αυτό το ευτράπελο, δηλαδή να μας ζητάτε να εφημερεύουμε και μετά να μας ζητάτε και την πληρωμή πίσω.»

Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ Υπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε Παθολόγους στο νομό Μαγνησίας;
Θα προχωρήσει η προκήρυξη θέσεων στη Χειρουργική μονάδα;
Θα ενισχυθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με μόνιμο προσωπικό το οποίο έχει τόσο μεγάλες ανάγκες;
Θα προκηρυχθούν θέσεις στην Παιδιατρική Κλινική;
Θα ενισχυθούν με μόνιμους γενικούς ιατρούς και παθολόγους το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου καθώς και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το