Τοπικά

Η επίδραση των πλημμυρών στο οικοσύστημα του Παγασητικού

 

Νέα αποτελέσματα από την επεξεργασία των δεδομένων για την κατάσταση στο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου μετά τις πλημμύρες αναμένονται και το επόμενο διάστημα από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην ανατολική πλευρά του Παγασητικού με μείωση της παρουσίας, αλλά και μείωση της αφθονίας σε ορισμένα είδη από τα ασπόνδυλα σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Ήδη μια πρώτη εικόνα της κατάστασης δόθηκε πριν λίγες ημέρες από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο την Παρασκευή 29/09/2023, πραγματοποίησε δειγματοληψία με τράτα βυθού στον Παγασητικό Κόλπο, προκειμένου να γίνει καταγραφή και έλεγχος της περιβαλλοντικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Συγκεκριμένα, οι δειγματοληψίες έλαβαν χώρα στο δυτικό, κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Παγασητικού κόλπου, και σε βάθη από 60 μέχρι 100 μέτρων.
Μετρήθηκαν τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της υδάτινης στήλης (θερμοκρασία, αλατότητα, διαλυμένο οξυγόνο, ενεργός οξύτητα και χλωροφύλλη α), με συνεχή καταγραφέα CTD και συγκρίθηκαν με δεδομένα προηγούμενων ετών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εργαστήριο Θαλάσσια Βιολογίας, Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος), με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος κ. Δημήτριο Βαφείδη.
Σημειώνεται πως ο Παγασητικός Κόλπος μετά τις δύο πλημμύρες δέχθηκε μεγάλο όγκο εισροής γλυκού νερού, φερτών υλών, βιομηχανικών, αστικών και γεωργικών λυμάτων.
Ο κ. Βαφείδης ανέφερε πως «είμαστε σε μια διαδικασία που παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και κάθε μέρα έχουμε αποτελέσματα από την επεξεργασία των δεδομένων. Είχαμε μια μεγάλη εισροή γλυκού νερού στη λεκάνη του Παγασητικού η οποία είχε μια διεύθυνση από τα κεντροδυτικά προς τα ανατολικά, αλλά με μεγαλύτερη επίδραση στις παράκτιες περιοχές του ανατολικού Παγασητικού. Εκείνο που διαπιστώσαμε, είναι ότι υπάρχουν επιπτώσεις στις κοινότητες του πυθμένα στα ανώτερα βάθη από μηδέν έως δέκα μέτρα και ιδιαίτερα σε οργανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα κίνησης ή δεν μπορούν να μεταναστεύσουν σε μεγαλύτερα βάθη, όπως είναι οι αχινοί, τα καβούρια, τα ολοθούρια. Σε αυτές λοιπόν τις κοινότητες παρατηρήσαμε επιπτώσεις τόσο στην αφθονία όσο και στην παρουσία ορισμένων ειδών από τα ασπόνδυλα».
Ο Καθηγητής επισήμανε πως «Συνεχίζουμε με διαφορετικές ερευνητικές ομάδες για να φέρουμε και άλλα αποτελέσματα. Η έρευνα θα συνεχιστεί σε όλη την έκταση της ακτής του Παγασητικού.
Σχετικά με την ποιότητα των ψαριών, ο κ. Βαφείδης είπε ότι θα υπάρχουν οι ανακοινώσεις από το αρμόδιο πιστοποιημένο εργαστήριό της Κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το