Άρθρα

Η επέκταση των λοιμώξεων και η αντιμετώπιση από τους Αστερίξ και πανοραμίξ

Του Γιώργου Ινεπολόγλου

Τι να πω σήμερα. Έχω πολλά τραγούδια για να χαρακτηρίσω την κατάσταση. Ας διαλέξω ένα από αυτά «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο» λέει ο Αντύπας απογοητευμένος από την ερωτική του αποτυχία. Εγώ θα προχωρήσω λίγο παραπέρα απογοητευμένος από την κυβερνητική αποτυχία. Δωρίζεται όπως είναι επιπλωμένο ή μάλλον λάθος έκανα, σας πληρώνω για να το πάρετε όπως είναι επιπλωμένο. Δυστυχώς βρέθηκα δίπλα σε στέκι για τα test κορωνοϊού και οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι αποτελούσαν την καλλίτερη διαφήμιση για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Από αυτή την εβδομάδα περίπου το 40% των Ελλήνων πρέπει να περνάει από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια με το αζημίωτο, για να διαπιστώσει την επίσκεψη του κορωνοϊού ή όχι. Είναι μία από τις καλύτερες μπίζνες, με το κράτος να πληρώνει και την διαφήμιση για να βρίσκουν οι κλινικές  την πελατεία τους. Πριν από λίγες μέρες με τις αυξημένες βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια είδαμε πως στρέφουν μέρος της νεολαίας στα ιδιωτικά κολέγια. Σήμερα βλέπουμε πως στρέφουν τον κόσμο στην ιδιωτική υγεία. Προφανώς η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται αν κάποιος φέρει και μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Θέλει να απαλλαγεί από την νοσηλεία του, άσχετα αν ο ασθενής έχει πληρώσει ένα σκασμό λεφτά για υγειονομική περίθαλψη. Όταν τα πλήρωνε βέβαια δεν του εξαιρούσαν την οποιαδήποτε ασθένεια ή πρόληψη που προέρχεται από τον κορωνοϊό. Συστηματική και νόμιμη κρατική τράκα δηλαδή. Δεν έχουν καταλάβει όμως ότι θα χειροτερέψει η κατάταξη της Ελλάδας στην παγκόσμια λίστα πολιτών που έχουν νοσήσει και έχουν πεθάνει από covid-19. Στατιστικά θα καταγράφονται λιγότερες λοιμώξεις αλλά οι θάνατοι θα παραμένουν. Νομίζω ότι θα φτάσουμε στο τέλος να μην έχουμε λοιμώξεις αλλά οι άνθρωποι θα πεθαίνουν από κορωνοϊό. Άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ελπίζω να μην επανέρθω την επόμενη εβδομάδα με το επόμενο συμβάν. Αν και μυρίζομαι κάτι με την αύξηση του πληθωρισμού. Ας προχωρήσω όμως στα καθημερινά μας.

Θυμήθηκα την εκτός τόπου και χρόνου δήλωση υπουργού για το τέλος της πανδημίας τον προηγούμενο Μάιο. Ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates πέρα από την πρόβλεψή του για την εμφάνιση του κορωνοϊού προ εξαετίας, έδωσε και την πρόβλεψη για την εξομάλυνση της κατάστασης στο τέλος του 2022. Μέχρι σήμερα ο υπουργός διαψεύσθηκε παταγωδώς. Μέλει να δούμε αν θα διαψευσθεί ο μεγιστάνας. Επειδή μας περιμένει ένας ακόμη δύσκολος χειμώνας, πρέπει να επιστρατεύσουμε όσο χιούμορ μας απομένει για να μας παρηγοράει στο νέο μας ταξίδι. Μία καλή βάση υποστήριξης του χιούμορ είναι τα κόμικς. Από τα μέσα του εικοστού αιώνα είχε κάνει την εμφάνισή του ο ήρωας Αστερίξ με τον φίλο του Πανοραμίξ και τους Γαλάτες τους. Η ομοιότητά του με τον σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό είναι τόσο καταπληκτική όσο και διασκεδαστική και εξοργιστική.

Όταν κάποτε οι Γαλάτες θέλησαν να λύσουν τα χρόνια παθολογικά προβλήματα της πατρίδας τους, επέλεξαν σαν ηγέτη τους τον  Δρυΐδη Πανοραμίξ που, με το γυροσκοπικό του βλέμμα και την στρατιά των χαφιέδων συμπολιτών του, παρατηρούσε τα προβλήματα της επικράτειας. «Η υπερφυσική του δύναμη ήταν η γνώση της συνταγής για το αλάθητο μαγικό φίλτρο που έδινε δύναμη στους Γαλάτες. Ο μαγικός ζωμός προερχόταν από το γκι που έπρεπε να κόψει με το δολοφονικό του δρεπάνι ο πανοραμίξ». Γαντζωμένος στο δένδρο της εξουσίας, «Ο Πανοραμίξ ετοιμάζει το ζωμό πάντα μέσα σε μια χύτρα και συνήθως όλο το χωριό . . .  μπαίνει στη σειρά για να πιει. Ο Πανοραμίξ γνωρίζει και συνταγές για άλλα μαντζούνια . . . που προορίζονται για να βασανίσουν κι άλλο τους άμοιρους Ρωμαίους . . .»

Επειδή τα απ’ ευθείας χτυπήματα του προηγούμενου συνεργάτη του δεν απέδωσαν, επιστρατεύει  τα Πλευρικά μαχαιρώματα της απομάκρυνσης του περιττού προσωπικού του συστήματος υγείας για να απαλλαγεί από τον συνωστισμό που προκαλεί η παρουσία των αντιδραστικών στο σύστημα υγείας της επικράτειας. Είναι το βασικό μαντζούνι για να χτυπήσει την νέα πανδημία.

Συνεργάτης του πανοραμίξ με το χρυσο-χοϊδικο δρεπάνι είναι ο Οβελίξ. «Αδυναμία του είναι τα ψητά αγριογούρουνα και δε χορταίνει ποτέ (γι’ αυτό δεν σβήνει ποτέ τις φωτιές στα δάση για να καούν μπόλικα χοιρίδια). Όταν ήταν μικρός, είχε πέσει μέσα στη χύτρα με το μαγικό ζωμό, με αποτέλεσμα να έχει υπερφυσική δύναμη μονίμως (τα συλλαμβάνει γρήγορα με fast-track διαδικασίες) Ο Πανοραμίξ δεν τον αφήνει (να παραμείνει στην εξουσία), γιατί κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την . . . (Γαλατία). Αυτός όμως ζηλεύει . . . και μεταχειρίζεται διάφορα τεχνάσματα για να ξεγελάσει τον Πανοραμίξ (σαν την Πυθία συντάσσει προτάσεις χωρίς ρήματα), χωρίς όμως αποτέλεσμα . . . Αγαπημένο του χόμπι, μετά το κυνήγι αγριογούρουνων, είναι να δέρνει τους Ρωμαίους σε κάθε ευκαιρία . . .»

Και για να κλείσω την ιστορία του Αστερίξ είναι απαραίτητο να σας συστήσω τον φίλο του Πανοραμίξ, τον Κακοφωνίξ. «Όλοι πιστεύουν ότι τραγουδάει απαίσια. (Επειδή) το όνειρό του είναι να τραγουδήσει στο Ολυμπιακό Στάδιο . . . κάνουν ότι μπορούν για να τον εμποδίσουν να τραγουδήσει . . . (Θεωρούν ότι όλοι οι τραγουδιστές είναι Κακοφωνίξ) γι’ αυτό οι Κακοφωνίξ καταλήγουν δεμένοι σαν σαλάμι και φιμωμένοι, κρεμασμένοι από το κλαδί ενός δένδρου (χωρίς μουσική και στοίχους) για να μη χαλάσουν το γλέντι (της Ικαρίας) με τις παραφωνίες τους . .»

Τα παραπάνω κείμενα που είναι σε εισαγωγικά δεν είναι δικά μου. Θα τα βρείτε στην wikipedia και στο λήμμα Αστερίξ. Η καταπληκτική ομοιότητα των ηρώων του κόμικ με την πραγματικότητα μπορεί να είναι τυχαία. Αν όμως δεν είναι, τότε ένα είναι σίγουρο. Η Ελληνική πραγματικότητα είναι σήμερα ένα ζοφερό κόμικ.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εθελοντική δράση καθαρισμού από το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

  Εθελοντική ομάδα καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος με σκοπό να παρέμβουν σε περιοχές γεμάτες…

5 Δεκεμβρίου 2023

Δράσεις από το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού

  Τον Νοέμβριο, το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις: Ενημέρωση των μαθητών της…

5 Δεκεμβρίου 2023

Στα περυσινά επίπεδα οι τιμές στα φυσικά δένδρα

Ο Δεκέμβριος έχει πλέον μπει και πολλά σπίτια, αλλά και επιχειρήσεις είναι στολισμένα για τα…

5 Δεκεμβρίου 2023

Εντυπωσιακή παρουσία και μετάλλια για Βολιώτισσα στον αγώνα VΟLOS DANCE OPEN

  Η Βολιώτισσα Λουκία Τάκη και το χορευτικό της ζευγάρι ο Θεσσαλονικιός Αλέξανδρος Ευσταθιάδης ,…

5 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τρίτης 5/12

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 2 18.00 Ευρωπαϊκό πισίνας 25μ.…

5 Δεκεμβρίου 2023

Αποκατάσταση ζημιών στο δίκτυο δημοτικού φωτισμού Δήμου Βόλου

Τη μελέτη και τον τρόπο εκτέλεσης του έργου «αποκατάσταση ζημιών δικτύου δημοτικού φωτισμού», με προϋπολογισμό…

5 Δεκεμβρίου 2023