Άρθρα

Συνεισφέροντας στην Ισότητα: Κοινωνική δράση κατά της βίας εις βάρος των γυναικών στον 21ο αιώνα

Της Ράνιας Γάτου,
ποιήτριας, δοκιμιογράφου, εικαστικού

Επισημαίνοντας την επικαιρότητα και τη σοβαρότητα του θέματος, η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί την προσοχή μας και την αντίδρασή μας. Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί, η συνέχιση της βίας αποκαλύπτει την ανάγκη για ενίσχυση της συνείδησης και αλλαγής των κοινωνικών στάσεων.
Η αφύπνιση προς το πρόβλημα αντιπροσωπεύει την αναγνώριση της συστημικής ανισότητας που επιτρέπει την ύπαρξη της βίας. Είναι κρίσιμο να αποσπάσουμε την προσοχή από την αδιαφορία και να αναζητήσουμε ενεργά λύσεις. Η εκπαίδευση είναι κλειδί για την κατανόηση των ριζών του προβλήματος και τη δημιουργία μιας συνειδητής κοινότητας.
Η αόρατη φύση της βίας επιδεινώνει την κατάσταση. Η αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας απαιτεί ενεργητική συμμετοχή και στήριξη της κοινωνίας. Αναγνωρίζοντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις, πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους όπου τα θύματα μπορούν να βρουν υποστήριξη και ανάκαμψη.

Εκτός από την αυστηροποίηση των νόμων, η κοινωνία πρέπει να ενισχύσει τις φωνές των γυναικών. Η ισότητα και η ασφάλεια πρέπει να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας. Μόνο με συνολική δράση και αφύπνιση μπορούμε να προχωρήσουμε προς ένα μέλλον όπου η βία κατά των γυναικών θα είναι παρελθόν.
Σε κάθε βήμα που κάνουμε προς την εξάλειψη της βίας, συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η αξιοπρέπεια και η ισότητα δεν είναι μόνο φιλοδοξίες αλλά πραγματικότητα. Είναι καιρός να αφυπνιστούμε, να δράσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό πλαίσιο όπου οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν ελεύθερα και χωρίς φόβο.
Η επανάληψη αυτών των πληροφοριών είναι κρίσιμη για την επίτευξη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης γύρω από το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Η συνειδητοποίηση των αιτιών και των επιπτώσεων αποτελεί κεντρικό βήμα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ διεθνείς προσπάθειες και προγράμματα συμβάλλουν στη μείωση της βίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Επιπλέον, η ανάγκη για αποτελεσματική νομοθεσία, εφαρμογή των νόμων και υποστήριξη από την κοινωνία παραμένει κρίσιμη. Η διαρκής εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει αρνητικά τη βία κατά των γυναικών και προωθεί την ισότητα.
Εν κατακλείδι, η συνεχής προσπάθεια και δράση σε πολλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τη συνείδηση και τη στήριξη της κοινωνίας, αποτελούν καίρια στοιχεία για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος. Η επιμονή και η πολυεπίπεδη δράση, σε συνδυασμό με τη συνειδητοποίηση και την υποστήριξη της κοινωνίας, αποτελούν το θεμέλιο για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος και την προαγωγή μιας κοινωνίας όπου ο σεβασμός και η ισότητα είναι πρωταρχικές αξίες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στη γραμμή των Σποράδων επιστρέφει το SUPERSTAR

Πλώρη για το λιμάνι του Βόλου αναμένεται να βάλει μέσα στις επόμενες ώρες, το SUPERSTAR,…

12 Μαρτίου 2024

Σεμινάριο ΚΑΡΠΑ- παράδοση απινιδωτών σήμερα στο Γυμνάσιο- Λ.Τ. Ευξεινούπολης

  Το 6o Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση…

12 Μαρτίου 2024

“Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε” στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας οι μαθητές και οι μαθήτριες…

12 Μαρτίου 2024

Δήμος Βόλου: Σύμβαση για εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας

  Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα…

12 Μαρτίου 2024

Προήχθη σε υποστράτηγος ο Ιωάννης Χειμαριός

Στον βαθμό του Υποστρατήγου προήχθη ο Διευθυντής Αεροπορίας Στρατού στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ιωάννης Χειμαριός.…

12 Μαρτίου 2024

Πρόσληψη 40 ημερομισθίων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

  Συνολικά 20 άτομα για τον Μάρτιο και 20 για τον Απρίλιο, τα οποία θα…

12 Μαρτίου 2024