Ελλάδα

Οι ενωτικές φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ

syriza
Πρέπει να αποφευχθεί η διάσπαση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας, δηλώνουν με κάθε τρόπο τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, συνέδριο στρατηγικού επανακαθορισμού και όχι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης» ζητεί η τάση των 53+, με δήλωσή της.

Οι 53+ κάνουν λόγο για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «διαψεύστηκαν, από την ίδια την πραγματικότητα, οι βασικές θέσεις μας ότι μπορεί να γίνει ανεκτή μια εναλλακτική οικονομική πολιτική στο πλαίσιο της υφιστάμενης ευρωζώνης, καθώς και ότι το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο θα αρκούσε για να αποτρέψει τον στραγγαλισμό ενός ολόκληρου λαού».

Αναφέρουν, επίσης, ότι στο διάστημα της εξάμηνης διακυβέρνησης, δεν εφαρμόστηκε με σαφήνεια το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριείχε τομές, συγκρούσεις και ρήξεις με το παλαιό μνημονιακό και συντηρητικό καθεστώς. Σημειώνουν, ακόμη, ότι το μερίδιο ευθύνης δεν είναι το ίδιο για όλους και κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Κεντρικής Επιτροπής και παράκαμψη των συλλογικών εσωκομματικών διαδικασιών. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι πραγματοποιήθηκαν και κατακτήσεις την περίοδο αυτή, που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Εντοπίζουν το μεγάλο κίνδυνο για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση στην μετατροπή της συνθηκολόγησης σε πολιτική γραμμή, «γίνει αποδεκτό δηλαδή, ότι το μνημόνιο είναι ο ορίζοντας της πολιτικής μας».

«Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία, δεν χρησιμεύουν σε τίποτα οι κραυγές και οι απλοποιήσεις. Η πόλωση, η ανθρωποφαγία και το κυνήγι μαγισσών απλά θα φέρουν τη διάσπαση η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει ακόμα πιο μεγάλη και διαρκή την ήττα. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε αυτοσυγκράτηση και συντροφική αλληλεγγύη» αναφέρει η τάση των 53+ και χαρακτηρίζει επείγουσα την ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοκρατία στο εσωτερικό του κόμματος και το συλλογικό «εμείς» που το προηγούμενο διάστημα τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Από τη μεριά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να περιφρουρηθεί η ιδεολογική ταυτότητα και να αποτραπεί η μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος» αναφέρουν και προτείνουν συντεταγμένη πορεία προς το Συνέδριο του κόμματος, με όλα τα πολιτικά και στρατηγικά επίδικα στο τραπέζι του διαλόγου, «ένα είδος μορατόριουμ και σεβασμό στη διαφορετική άποψη και επιλογή» και αποσαφηνίζουν ότι δεν συνυπογράφουν προτάσεις ασφυκτικού χρόνου και συνέδρια και δημοψηφίσματα.

Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, υπογράμμισε πως στόχος είναι να μην υπάρξει ρήξη και πρόσθεσε:

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές στον ίδιο χώρο. Η μία που είναι μέσα στην Ευρώπη ή άλλη που είναι έξω από την Ευρώπη. Αυτά σε ένα επίπεδο κυβερνητικό φάνηκε ότι δεν μπορούν να συμπορευτούν. Θα προσπαθήσουμε να το συζητήσουμε πλατιά όλο αυτό και ενδεχομένως να υπάρξουν άνθρωποι που θα πειστούν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ενιαία πορεία με κυβέρνηση της Αριστεράς”.

Για τα όσα θα πει και τη στάση που θα κρατήσει προϊδέασε ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς τόνισε:

“Νομίζω ότι έγινε αυτό το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει δηλαδή συνεδρίαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου του κόμματος. Με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία θα συζητήσουμε τα ζητήματα των ημερών και καθ’ όσον με αφορά θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια και με την παρέμβασή μου στην ΚΕ, αλλά και στην ΚΟ και στα άλλα συλλογικά όργανα κάνει το κόμμα για να απεγκλωβιστεί το ταχύτερο δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια. Για να μην υπογράψει την τελική δανειακή σύμβαση με το τρίτο μνημόνιο που θα τη συνοδεύει και για να επανέλθει στη ρότα των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Η κυβέρνηση να επανέλθει στη ρότα των προγραμματικών της δηλώσεων και να μην εγκλωβιστεί σε δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές της χώρας με τις οποίες θα ακυρώνεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο βουλευτής του κόμματος Γ. Βαρεμένος προσερχόμενος στη συνεδρίαση ερωτηθείς εάν είναι εύκολο να αποφευχθεί η ρήξη δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Εύκολο δεν ξέρω αν είναι αναγκαίο θα ήταν να μην υπάρχει καν το ρήγμα. Πάντως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Να εξαντλήσουμε όσες διαδικασίες έχουμε στη διάθεσή μας διότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου δεν έχουμε άλλες επιλογές, έχουμε μόνο μια έστω και αν αυτή η επιλογή είναι αβέβαιη”.

Ενωτικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος τόνισε:

“Εμείς ο τρίτος πόλος της διεύρυνσης που δεν μετέχουμε στο ανώτατο όργανο, που δεν μετείχαμε στη διαπραγμάτευση, που δεν μετείχαμε και στο κυβερνητικό σχήμα, μεταφέροντας την ανησυχία χιλιάδων συμπατριωτών καλούμε την ηγεσία σε ενότητα και συνεννόηση. Σε κάθε περίπτωση, διαγραφές και εξαναγκασμός βουλευτών να δώσουν την έδρα δεν συνάδει με το ήθος και την ηθική της Αριστέρας. Συστήνω και στις δύο πλευρές, σύνεση, συνεννόηση, ενότητα για να μην κάνουμε άλλο κακό στο λαό μας”.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το