Τοπικά

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλμυρού ονομάστηκε «Στέφανος Κομμητάς»

Σημαντική ημέρα η χθεσινή για τον Αλμυρό. Πραγματοποιήθηκε, παρουσία και του τ. υπουργού Γ. Σούρλα, εκδήλωση για την ονοματοδοσία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.  Η βιβλιοθήκη μετονομάστηκε σε «Στέφανος Κομμητάς», μια τιμή στο λόγιο και κληρικό που καταγόταν από τους Κωφούς Αλμυρού.

Δώρισε τα βιβλία και τα χρήματά του στο ελληνικό Κράτος, για τη λειτουργία σχολείων για την πρόοδο της παιδείας. Με τη διαθήκη του σφράγισε την διαδρομή μιας ζωής, στην οποία πορεύθηκε ασυμβίβαστος υπηρετώντας τα ιδανικά, τον άνθρωπο, το έθνος. Κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του πατριάρχη των μελετητών του νεοελληνικού Διαφωτισμού Κ.Θ. Δημαρά, ο Κομμητάς υπήρξε «η συνεπέστερη συντηρητική διδακτική μορφή της εποχής του». Γεννήθηκε το 1762 και απεβίωσε το 1830.  Το έργο του Κομμητά δεν διακρίθηκε μόνο για την ποσοτική του διάσταση, με τους 40 τόμους με 13.000 σελίδες που εξέδωσε, τις επιστολές και τους λόγους που συνέγραψε, αλλά και για την ποιοτική, αφού είναι πολυσχιδές, άρτιο επιστημονικά, προσανατολισμένο στην παιδαγωγική κατεύθυνση και τις ανάγκες της ελληνικής παιδείας της εποχής του.

Τον Οκτώβριο του 2013 με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού, Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας “Ρήγας Βελεστινλής” Γεωργίου Σούρλα, το σύνολο της εργογραφίας του  Στεφάνου Κομμητά επανεκδόθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο και δωρίστηκε σε βιβλιοθήκες (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων,Εθνική Βιβλιοθήκη κ.ά.) καθώς και σε τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Η χθεσινή εκδήλωση για την ονοματοδοσία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό και Εκπολιστιστικό Σύλλογο Κωφών Αλμυρού «Ο Σ. Κομμητάς», το Εθνικό Τυπογραφείο,  την ΕΚΠΟΛ Ν. Μαγνησίας, το Ι. Δ. Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Της εκδήλωσης προηγήθηκαν εργαστήρια αφήγησης σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Αναγνωστόπουλου με θέμα «Η Βιβλιοθήκη ως κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού».

Ο κ. Σούρλας τόνισε πως ελάχιστοι επιστήμονες, φιλόλογοι, ιστορικοί και ιστοριοδίφες, ασχολήθηκαν και μελέτησαν την προσωπικότητα του Κομμητά και πρόβαλαν το σημαντικό έργο που επιτέλεσε, το οποίο παραμένει ακόμη και σήμερα, μετά από δύο αιώνες, στην μεγαλύτερη έκτασή του άγνωστο. Ωστόσο όμως, υπάρχουν τα γραπτά κείμενα, που φανερώνουν τη φυσιογνωμία των καιρών, τη λογοτεχνική και επιστημονική προκοπή, τις κυρίαρχες αξίες, τις αισθητικές προτιμήσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τον πολιτισμό γενικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το