Πολιτισμός

Η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα σε κέντημα

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 21 Ιουλίου, στις 20.30, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, για πρώτη φορά, την πιστή κεντητική απόδοση της «Χάρτας της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο 1757-Βελιγράδι 1798).
Η Χάρτα του Ρήγα σε κέντημα είναι έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου που φιλοτεχνήθηκε διά μέσου του τμήματος κεντητικής των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών, που το υπεραιωνόβιο σωματείο έχει ανασυστήσει τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί με επιτυχία.
Το μεγάλο αυτό έργο της χειροτεχνίας, διαστάσεων 3,86 τετραγωνικών μέτρων, απαρτίζεται από 12 φύλλα, τα οποία κεντήθηκαν από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών.

Υπενθυμίζεται ότι η επετειακή αυτή δράση του Λ.Ε.Β. υποστηρίζεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού.
Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας θα προβάλλει με ειδικές αναρτήσεις τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και την κήρυξη της Επανάστασης στο Πήλιο, η οποία αποτελεί τη μοναδική επαναστατική ενέργεια στη Θεσσαλία, σχετιζόμενη με τις ιδιαίτερες οικονομικές, πνευματικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
Στην εκδήλωση παρουσίασης από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα μετέχει το μέλος της και πρόεδρος της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Ομιλητής θα είναι ο δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, με θέμα «Η αποκρυπτογράφηση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή». Η διακεκριμένη πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου θα αποδώσει ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Βάκχος, Nύμφες, Σάτυροι». Ξεκινώντας από την κάτοψη του αρχαίου θεάτρου και τις μυθολογικές παραστάσεις των αρχαίων νομισμάτων στη Χάρτα, το πρόγραμμα αναδεικνύει τη σχέση του θεάτρου με τον θεό Διόνυσο και τον παιδευτικό ρόλο της αρχαίας κληρονομιάς, ως συντελεστή διαμόρφωσης της ιστορικής συνείδησης και της αυτογνωσίας των Ελλήνων, σύμφωνα με τις ιδέες του Ρήγα. Θα ακουστούν έργα των Fr. Couperin, L. Cl. Dandrieu, H. Farjeon, P. Juon, S. Bortkiewicz.

Το χειροτεχνικό έργο της «Χάρτας της Ελλάδος» θα εκτεθεί εντός του Μουσείου (αίθουσα 8) και θα είναι επισκέψιμο καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή (εκτός Τρίτης) από 8.30-15.30. Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, e-mail: [email protected][email protected]/.
Θα τηρηθούν όλα τα πρωτοκόλλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο. Παρακαλούνται οι παρευρισκόμενοι να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού της ΕΦΑ Μαγνησίας για την κίνησή τους στον χώρο της αυλής και στις αίθουσες του Μουσείου. Οι συμμετέχοντες να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων του ΕΟΔΥ και των υγειονομικών αρχών.
Σημειώνεται ότι στην αυλή του Μουσείου, θα υπάρχουν καθίσματα με τις προβλεπόμενες αποστάσεις για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Για τον λόγο αυτό να δηλωθεί η επιθυμία προσέλευσης στην εκδήλωση στο τηλέφωνο 2421025285, από Δευτέρα 19 Ιουλίου έως Τετάρτη 21 Ιουλίου κατά τις ώρες 9.00-13.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το