Πολιτισμός

Η Άρτεμις Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου στο ερωτηματολόγιο του Proust “Η αξία της δεύτερης ευκαιρίας για ζωή στο βιβλίο «Σιλουέτες ζωής»”

 

Καλεσμένη μας σήμερα η Άρτεμις Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου.

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Καλωσόρισες Άρτεμη στην κυριακάτικη «Θεσσαλία». Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα τα πούμε ξανά. Να δώσω τον λόγο σε σένα. Όπως ο Proust θα σου θυμίσω, όχι με μυρωδιές εγώ, αλλά με λέξεις, λέξεις κλειδιά, θα σε παροτρύνω να μας πεις αυτά που θέλουμε να μάθουμε. Άλλωστε και οι λέξεις έχουν και άρωμα και εικόνα και μουσική. Καταγωγή – παιδικά χρόνια – σπουδές – καριέρα.
Είμαι και εγώ χαρούμενη και απευθύνω τις ευχαριστίες μου σε σένα, Μαίρη και στην εφημερίδα «Θεσσαλία» για τη σημερινή μου φιλοξενία στο κυριακάτικο φύλλο της. Αν και οι περισσότεροι συμπολίτες μου με γνωρίζουν πολύ καλά, για όσους πιθανόν δεν με γνωρίζουν, θα πω ότι γεννήθηκα στον Βόλο. Σ’ αυτή την πανέμορφη και ιστορική πόλη, που τόσο αγαπώ και για την οποία θα μάχομαι πάντα για το καλό της. Όμορφος τόπος με τα γραφικά χωριά ολόγυρα. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη και τυχερή που είμαι από αυτή την πόλη και δεν έφυγα ποτέ από κοντά της.
Πέρασα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια με τους αγαπημένους μου γονείς και τους παππούδες. Τελείωσα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και στη συνέχεια φοίτησα στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ». Ο λόγος που οι γονείς μου επέλεξαν αυτό το σχολείο για τις σπουδές μου, ήταν η επιθυμία τους να μάθω γαλλικά, αλλά και γιατί ήταν πεπεισμένοι για την άψογη εκπαίδευση, που παρείχε στους μαθητές, και τη σωστή διαπαιδαγώγησή τους από ένα επιτελείο άριστων καθηγητών και Αδελφών του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως. Έξι χρόνια (Γυμνάσιο – Λύκειο, Εξατάξιο τότε Γυμνάσιο) αξέχαστα για μένα, που σημάδεψαν την πορεία μου στη ζωή. Η γαλλική γλώσσα και η λογοτεχνία με μάγεψαν και η Γαλλία έγινε η χώρα της καρδιάς μου.
Έτσι, μετά την αποφοίτησή μου, σπούδασα φυσικά Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Γαλλία.
Με την περάτωση των σπουδών μου και μετά από την παρέλευση 4 ετών δέχτηκα τον διορισμό μου ως καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μετά από θητεία ενός έτους ως καθηγήτρια στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου και αναπληρώτρια σε Γυμνάσια του Νομού μας.
Τριάντα συνολικά έτη δίδαξα στους μαθητές Γυμνασίων του Νομού Μαγνησίας (Ευξεινούπολη – Αλμυρό), στα Λύκεια της πόλης μας (Κλασικό Λύκειο Βόλου – 2ο Λύκειο Βόλου) και στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου. Όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με το διδακτικό μου έργο πραγματοποίησα με τους μαθητές μου πολιτιστικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία – Βουλγαρία) προωθώντας τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό, αλλά και αποκαλύπτοντας στους μαθητές τους ιστορικούς και διαχρονικούς δεσμούς του ελληνικού και γαλλικού λαού. Σε όλη τη σχολική χρονιά, και ιδίως τον μήνα Μάρτη, μήνα της γαλλοφωνίας, μαζί με τους γαλλόφωνους συλλόγους της πόλης διοργανώναμε πολλές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολουθούσαν όλοι οι συμπολίτες μας, γαλλόφωνοι και γαλλόφιλοι.
Η προσφορά μου στην προώθηση των γαλλικών γραμμάτων και του πολιτισμού αναγνωρίστηκε από το γαλλικό κράτος, με την απονομή σε μένα του παράσημου των Ακαδημαϊκών Φοινίκων από τον γενικό πρόξενο της Γαλλίας και διευθυντή τότε του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Cristophe le Rigoleur (2015). Ύψιστη τιμητική διάκριση η απονομή αυτού του παρασήμου που απονεμήθηκε και σε σένα Μαίρη, το ίδιο έτος, την ίδια μέρα και ώρα στον ίδιο χώρο. Κοινή πορεία σε όλα μαζί σου για τη Γαλλοφωνία.

Οικογένεια.
Με τον σύζυγό μου Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος παρείχε επί σειρά ετών τις ιατρικές του υπηρεσίες στους πολίτες αυτής της πόλης, πορευτήκαμε και πορευόμαστε μαζί, με κοινό όραμα και πίστη στις αξίες της ζωής και δημιουργήσαμε μια όμορφη οικογένεια με δυο εξαιρετικά παιδιά και 4 υπέροχα εγγόνια.

Εθελοντισμός – Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου.
Με δική σου πρωτοβουλία και 20 άλλων παλαιών μαθητριών, από ευγνωμοσύνη και αγάπη για το Σχολείο μας, το έτος 1988 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ». Ήσουν η πρώτη πρόεδρος του Συλλόγου, ακολούθησε η Ιουλία Νησιώτου και μετά από εκείνη εξακολουθώ ως πρόεδρος να βρίσκομαι στο τιμόνι του Συλλόγου. Σκοπός της ύπαρξης αυτού του Συλλόγου, ο οποίος εμπλουτίζεται σιγά σιγά με τους νέους απόφοιτους του Δημοτικού, είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, η πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και κυρίως η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου του Σχολείου, που συνεχίζει την αποστολή του ως Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ». Είναι σε όλους τους συμπολίτες μας γνωστό το σπουδαίο έργο της Σχολής, που αποτελεί συγχρόνως πολιτιστικό κέντρο και σημείο αναφοράς για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό. Με μεγάλη χαρά και περηφάνεια φέτος θα γιορτάσουμε τα 120 χρόνια της (1904 – 2024)!

Συγγραφή – Το καινούργιο σου βιβλίο.

Το γιατί δεν τύπωσα νωρίτερα πονήματά μου, δεν σημαίνει πως τώρα άρχισα να γράφω. Έγραφα πάντοτε, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι άνθρωποι πιστεύω. Η γραφή είναι μια εσωτερική ανάγκη. Γράφω γιατί ελευθερώνομαι από κάθε κακή σκέψη, ομορφαίνω τις στιγμές μου, ανιχνεύω τον εαυτό μου, προσδιορίζομαι, αναθεωρώ τις απόψεις μου, μαθαίνω για μένα και τους άλλους, αλλάζω, καταλαβαίνω την αξία της ζωής, πλουτίζω τα συναισθήματά μου, αγαπώ…
Τα ίδια ακριβώς θα έλεγα αν με ρωτούσατε για το νόημα της ανάγνωσης βιβλίων ή για τη λογοτεχνία. Εμένα πιστεύω η λογοτεχνία μού άλλαξε τη ζωή. Άνοιξε τους ορίζοντές μου και με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Ένα βιβλίο, ένα παράθυρο στον τοίχο, πολλά βιβλία πολλά παράθυρα στον τοίχο για να μπαίνει το φως και το αεράκι της ζωής.
Το πρώτο συγγραφικό μου εγχείρημα ήταν το δίγλωσσο (γαλλικά – ελληνικά) παιδικό βιβλίο «Το παράπονο του Χαλίμ – La plainte de Halim». Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε έγραψα αυτό το βιβλίο για τα παιδιά, που τόσο αγαπώ, για να είναι ένας φάρος που θα φωτίσει τις τρυφερές παιδικές ψυχούλες με πλούσια συναισθήματα αγάπης, ευαισθησίας, αλληλεγγύης, ευγνωμοσύνης και ανθρωπιάς. Αν κρίνω από τις αγκαλιές, τα χαμόγελα, τα λουλούδια, τις απίθανες ζωγραφιές και τα σημειώματα με τις καρδούλες και τις αφιερώσεις των παιδιών στα σχολεία και τα βιβλιοπωλεία, νομίζω πως η ιστορία μου έδωσε χαρά, φως και ελπίδα στους μικρούς μου αναγνώστες. Τι πιο σπουδαίο για έναν συγγραφέα!

Σήμερα θα μιλήσουμε όμως για ένα καινούριο μου βιβλίο, που κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Γράφημα με τίτλο «Σιλουέτες ζωής» και εξώφυλλο άριστα φιλοτεχνημένο από τον Γρηγόρη Τρύφου. Είναι μια υπέροχη εικόνα του φθινοπώρου, της εποχής, που έγινε και η πηγή της έμπνευσής μου.
Το φθινόπωρο για κάποιους γκρίζο, μελαγχολικό, ένα αντίο στη θάλασσα, στον έντονο ήλιο, στην ανεμελιά, ήταν πάντοτε για μένα μια δεύτερη άνοιξη όπως έλεγε και ο αγαπημένος μου διαχρονικός και ξεχωριστός συγγραφέας Αlbert Camus.
Ένα φθινόπωρο λοιπόν, που τα ξερά φύλλα συσσωρεύονταν στις άκρες των δρόμων μουσκεμένα από τις ψιχάλες της βροχής, το σεντούκι της μνήμης μου άνοιξε σιγά σιγά και οι θύμησες σαν ανθρώπινες σιλουέτες μαζί με τη φαντασία έγραψαν τις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Ανθρώπινες ιστορίες, τραγικά απρόβλεπτες, οδυνηρά λυτρωτικές γίνονται διηγήματα ή μικρές νουβέλες με ήρωες και αντιήρωες σε εναλλασσόμενους ρόλους, που ακροβατούν ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη, την ελπίδα, την κάθαρση, την τιμωρία.
Το καθένα από τα 8 συνολικά διηγήματα έχει το δικό του θέμα και το δικό του μήνυμα, τις δικές του αλήθειες …με έναν βασικό στόχο: Να τονιστεί η αξία της δεύτερης ευκαιρίας για ζωή με τα όσα αδιέξοδα και τις δυσκολίες που φαίνονται ανυπέρβλητες. Και δεν είναι δεύτερη ευκαιρία μόνο η ανεύρεση εργασίας, ένας νέος σύντροφος, μια άλλη επιχείρηση, ένα παιδί που θα έρθει στον κόσμο, η δυνατότητα απόκτηση μιας στέγης, δεύτερη ευκαιρία είναι και η συγνώμη, που θα ελαφρώσει την ψυχή, η απόφαση για το αντάμωμα με τους δικούς σου ανθρώπους, η πάλη για τις νοσηρές εξαρτήσεις, η νίκη του εαυτού σου για την απληστία που σε δηλητηριάζει, η προσφορά αγάπης…
Οι «Σιλουέτες ζωής» δεν αναζητούν απλά αναγνώστες, αλλά συνοδοιπόρους για το ταξίδι που λέγεται ζωή.

Παρουσίαση του βιβλίου.


To βιβλίο «Σιλουέτες Ζωής» θα παρουσιαστεί στον Βόλο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ., στο ξενοδοχείο Park Hotel Volos με τη διοργάνωση του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, των Εκδόσεων Γράφημα και του βιβλιοπωλείου Ήλιος. Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου έχει γίνει από τον Γρηγόρη Τρύφου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Γιώτα Κούγιαλη, συγγραφέας, η Ροσσάνα Πώποτα, δημοσιογράφος, και η Άρτεμις Κουτσούκου, συγγραφέας του βιβλίου. Θα προλογίσουν ο Roland Fischer, πρόξενος της Γαλλίας στον Βόλο, η Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, πρόεδρος του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά με τη Σοφία Καγιά, mezzosoprano – μουσικοπαιδαγωγό (φωνή), και την Ελένη Τσαρδακά (πιάνο).

Άρτεμη, χάρηκα πολύ γι’ αυτό το entretien.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το