Επιστήμη, Θ Plus

H Ιαπωνία πάτησε τη Σελήνη αλλά κινδυνεύει να μείνει από μπαταρία

Το ρομποτικό σκάφος SLIM της Ιαπωνίας προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη Σελήνη το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο οι ηλιακοί συλλέκτες του δεν λειτουργούν και η επαφή φαίνεται πως θα χαθεί όταν εξαντληθεί η μπαταρία.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των δεδομένων από τους μηχανικούς της αποστολής, ορισμένα συστήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας, ανακοίνωσε ο Χιτόσι Κουνινάκα, αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), δυόμισι ώρες μετά την προσσελήνωση στις 17.20 ώρα Ελλάδας.

Το πιθανότερο είναι ότι οι ηλιακοί συλλέκτες δεν είναι στραμμένοι προς τον Ήλιο, ωστόσο η ανάλυση των δεδομένων συνεχίζεται για να διαπιστωθεί η φύση του προβλήματος, ανέφερε η υπηρεσία.

«Το SLIM λειτουργεί τώρα μόνο με τη μπαταρία. Δίνουμε προτεραιότητα στη μετάδοση των δεδομένων του στη Γη» είπε ο Κουνινάκα.

Διευκρίνισε πάντως ότι, ακόμα και αν τεθεί εκτός λειτουργίας, η σεληνάκατος μπορεί να επανέλθει αργότερα αν οι ηλιακοί συλλέκτες εκτεθούν στο φως.

Εφόσον η αποστολή κριθεί επιτυχής, η Ιαπωνία θα είναι μόλις η πέμπτη χώρα που πατά στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και, πιο πρόσφατα, την Ινδία.

Προσεδάφιση ακριβείας
Πρωτεύων στόχος του SLIM είναι να δοκιμάσει μια νέα τεχνολογία πλοήγησης που θα επέτρεπε στο σκάφος να προσσεληνωθεί προσσεληνωθεί εντός 100 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο -μια σημαντική βελτίωη σε σχέση με προηγούμενες αποστολές που είχαν απόκλιση αρκετών χιλιομέτρων.

Η Ιαπωνία επιδιώκει να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στο Διάστημα εν μέσω μιας νέας διεθνoύς κούρσας για την κατάκτηση της Σελήνης, όπου σχετικά πρόσφατα βρέθηκαν ενδείξεις σημαντικών ποσοτήτων νερού.

Είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος για τις μελλοντικές σεληνιακές αποικίες, δεδομένου ότι το νερό μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση σε οξυγόνο για τους αστροναύτες και υδρογόνο για καύσιμο.

Όμως η JAXA έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών, όπως η καταστροφική παρθενική πτήση τον Μάρτιο του νέου πυραύλου της H3, ο οποίος προορίζεται να ανταγωνιστεί τις φθηνότερες υπηρεσίες που προσφέρει η αμερικανική SpaceX.

Στο μεταξύ η Ινδία κατάφερε τον περασμένο Αύγουστο να αναδειχθεί σε μείζονα διαστημική δύναμη με την πρώτη, ιστορική προσσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή όπου το ανώμαλο έδαφος δημιουργεί προκλήσεις για την εξόρυξη πάγου από σκοτεινούς κρατήρες.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία προσσελήνωσης ακριβείας θα αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο: «Κανένα άλλο έθνος δεν το έχει πετύχει. Αποδεικνύοντας ότι διαθέτει αυτή την τεχνολογία η Ιαπωνία θα εξασφάλιζε τεράστιο πλεονέκτημα στις επερχόμενες διεθνείς αποστολές» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σινιτσίρο Σακάι της JAXA, διευθυντής προγράμματος του SLIM.

Η JAXA έχει στο ενεργητικό της δύο αποστολές που άγγιξαν τις επιφάνειες μικρών αστεροειδών, όμως η προσεδάφιση στη Σελήνη θεωρείται πολύ πιο δύσκολη λόγω του ισχυρότερου βαρυτικού πεδίου της.

Πέρυσι, η σεληνάκατος της ιδιωτικής ιαπωνικής εταιρείας ispace συνετρίβη στη Σελήνη, όπως συνέβη λίγο αργότερα με το Luna 25, την πρώτη ρωσική αποστολή στη Σελήνη εδώ και μισό αιώνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η σεληνάκατος της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Astrobotic υπέστη διαρροή καυσίμων και δεν κατάφερε να φτάσει στο φεγγάρι.

To SLIM ήταν προγραμματισμένο να απελευθερώσει δύο μικρά ρομπότ που θα το φωτογραφήσουν, τα οποία αναπτύχθηκαν από ιαπωνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με τις εταιρείες Sony και Tomy.

Το ένα έχει μέγεθος μπάλας του τένις και κινείται με ρόδες, το άλλο έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και σχεδιάστηκε να κινείται με άλματα.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το