Τοπικά

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας καλεί στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας στηρίζει, συμμετέχει και καλεί τους πολίτες του Βόλου στη διαδήλωση, στις 16 Μαρτίου, ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Σε ανακοίνωσή της καλεί επίσης στην προσυγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 12 το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επισημαίνει:

«Η καύση σκουπιδιών αποτελεί κομβικό στοίχημα για τις δυνάμεις του κεφαλαίου και ακριβώς για αυτό το λόγο πίσω της στρατεύονται φανερά ή υπογείως όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας. Απέναντί μας σε αυτή τη μάχη έχουμε τον πολυεθνικό κολοσσό της Lafarge, την ΕΕ και τις οδηγίες της, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖA και όλους τους επίδοξους μνηστήρες της αστικής διαχείρισης, καθώς και όλους τους θεσμούς της τοπικής διοίκησης (περιφέρεια, δήμος). Η συμμαχία αυτή στρέφεται ενάντια στο λαό και τις ανάγκες του και πρέπει να ηττηθεί με τη μαζική, μαχητική και με διάρκεια παρέμβαση το λαϊκού κινήματος.
Η δικιά μας συμμετοχή , στο κίνημα, δεν είναι απλά και μόνο μία «αχρωμάτιστη», πολιτικά, περιβαλλοντική και οικολογική τοποθέτηση. Είναι μία από τις πολλές μάχες ενάντια στις πολυποίκιλες κινήσεις «επιχειρηματικότητας», που αποσκοπούν στην πάση θυσία κερδοφορία του κεφαλαίου στα πλαίσια της κρίσης και των επιταγών της ΕΕ, και φυσικά σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Γιατί δεν ξεχνούμε ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρία, μέσω της εξαγοράς της ΑΓΕΤ (αφού βέβαια η ΑΓΕΤ ιδιωτικοποιήθηκε και εξαγοράστηκε αρκετές φορές…), μετέτρεψε τα εργοστάσια της στην Ελλάδα σε πειραματόζωα αναδιαρθρώσεων στην εργασία. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση πάει χέρι χέρι με την εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης. Από αυτή την άποψη η σύγκρουσή με τις δυνάμεις που επιβάλλουν την καύση σκουπιδιών έχει βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά. Είναι η επέλαση του κόσμου των ισχυρών στις κοινωνίες των αδυνάτων που θα αντιμετωπίζει πάντα την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα ως “ψιλά γράμματα” και “βαρίδια” στο σαφάρι της κερδοφορίας. Ακριβώς για αυτό το σταμάτημα της καύσης σκουπιδιών δεν γίνεται να επιβληθεί από μια ¨κοινός επωφελής λύσης” τόσο για την κοινωνία του Βόλου, όσο και για τη Lafarge. Το μπλοκάρισμα της καύσης σκουπιδιών θα έχει στην πλευρά του χαμένου της δυνάμεις της Lafarge και τον πολιτικό και οικονομικό συρφετό που τη στηρίζουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε για:
• Τον τερματισμό της καύσης RDF και SRF, χωρίς να απολυθούν ή να μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου. Απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών για οποιαδήποτε χρήση.
• Κοινωνικοποίηση – εθνικοποίηση της ΑΓΕΤ κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, αφού πρόκειται για παραγωγική μονάδα μιας σημαντικής πρώτης ύλης και αποτελεί στρατηγικής σημασίας για το ίδιο το κίνημα και το λαό.
• Το σεβασμό του περιβάλλοντος από οποιαδήποτε παραγωγική μονάδα. Επανασχεδιασμό της βιομηχανικής παραγωγής με βάση της κοινωνικές ανάγκες και όχι τη χρηματιστηριακή διαχείριση της παραγωγής. Μετεγκατάσταση των μονάδων τσιμεντοβιομηχανίας και βαριάς βιομηχανίας σε περιοχές εκτός των αστικών ιστών.
• Ενάντια στο παιχνίδι κέρδους των πολυεθνικών, το οποίο ονομάζουν «εμπόριο ρύπων»
• Ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην εργασία, οι οποίες μεταξύ άλλων οξύνουν φαινόμενα «εργολαβικών» εργαζομένων (που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας), την εντατικοποίησης της εργασίας και αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα
• Την προστασία των φυσικών πόρων, και τη χρήση τους προς όφελος του λαού με βάση τις ανάγκες του»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το