Άρθρα

Η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη

του Πάνου Τρ.Σκοτινιώτη

Ο ξενοφοβικός, αντισημίτης, ευρωσκεπτικιστής, Βίκτορ Όρμπαν, πέτυχε συντριπτική νίκη στην Ουγγαρία, με ποσοστό κοντά στο 50%, με το κόμμα της ακόμη πιο επιθετικής ακροδεξιάς να αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία της Ουγγαρίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η νίκη του Όρμπαν αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής χειραφέτησης της κεντρικής Ευρώπης. Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Όρμπαν ήταν ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπι, η Μαρίν Λεπέν της γαλλικής ακροδεξιάς και ο Γκέερτ Βίλντερς της ολλανδικής ακροδεξιάς.
Στην Αυστρία κυβερνάει από τον Δεκέμβριο ένας συνασπισμός συντηρητικής δεξιάς και ακροδεξιάς, ενώ στην Ιταλία η ακροδεξιά Λέγκα και η μπερλουσκονική δεξιά συγκροτούν τον συνασπισμό που πλειοψήφισε στις εκλογές του Μαρτίου.
Πενήντα χρόνια από τον Μάη του ’68, την Άνοιξη της Πράγας και τις μεγάλες ανατροπές, η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη. Όχι μόνο στην κεντρική και ανατολική, αλλά και στη δυτική Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα καλπάζουν οι λαϊκισμοί και δυναμώνει επικίνδυνα η «διεθνής» των αυταρχικών ηγετών.
Η πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 θα πρέπει να συνδυαστεί με γενναίες πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Πριν είναι αργά!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το