Κόσμος

Hubble: Μαγικές εικόνες από την άκρη του σύμπαντος

Τέθηκε σε τροχιά από το διαστημικό λεωφορείο Discovery στις 24 Απριλίου του 1990 με πρόβλεψη να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το 2014 -αλλά, κατά τα φαινόμενα, θα παραμείνει ενεργό μέχρι το 2020.  Δεν ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, αλλά ήταν από τα πιο ευέλικτα και επιπλέον, εκείνο που μπορούσε να στείλει εικόνες που ήταν αδύνατον να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια.

Το τηλεσκόπιο Hubble έχει γενέθλια. Γίνεται 25 χρονών.

Ο Guardian θυμίζει μερικές από τις καλύτερες εικόνες που έχει δώσει στη δημοσιότητα η NASA αυτά τα 25 χρόνια.

«Πετάει» πάνω από τη Γη

Πού είναι το Hubble: Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μεγάλο τεχνητό δορυφόρο με μάζα 11,25 τόνους, μήκος 13,2 μ. και διάμετρο 4,2 μέτρα που περιφέρεται σε ύψος 559 χλμ. πάνω από τη Γη με ταχύτητα 25.000 χλμ. την ώρα.

Φέρει εξωτερικά κατα μήκος δύο ζεύγη (ένα ανά πλευρά) αντιτακτούς αναπεπταμένους ηλιακούς συλλέκτες που φορτίζουν 6 μπαταρίες παρέχοντας λειτουργία για 25 λεπτά όταν κινείται στη σκιά της Γης.

Από το 1990 έχει δεχτεί πέντε αποστολές επιδιόρθωσης στο διάστημα, κάτι για το οποίο και είχε κατασκευαστεί.

Η πρώτη ήταν καθοριστική διότι αποδείχτηκε ότι το οπτικό σύστημα ήταν ελαττωματικό και έστελνε θαμπές φωτογραφίες και έπρεπε επειγόντως να επιδιορθωθεί.

Οι εικόνες που έχει στείλει το Hubble είναι -πέρα από την επιστημονική αξία- εκρήξεις χρωμάτων, φωτός και παράδοξων συνδυασμών σχημάτων, όπου τα αστέρια, τα σύννεφα και οι αέριες μάζες κάνουν το (βίαιο) σύμπαν να μοιάζει μαγικό.

Πηγή:thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το