Πολιτισμός

H UrbanAct και η VIZart έδωσαν χρώμα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας

Η UrbanAct και η ομάδα VIZart στην Αλβανία επιμελήθηκαν και υλοποίησαν ένα μοναδικό φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Για το φεστιβάλ επιλέχτηκαν εννέα καλλιτέχνες με διεθνές κύρος από ένα σύνολο 150 καλλιτεχνών, με κύριο κριτήριο τον επαγγελματισμό και την υψηλή ποιότητα των έργων τους. Συμμετείχαν από την Ελλάδα οι καλλιτέχνες Gera, Jamer, Same84 και Wd, ενώ από το εξωτερικό ο Case-Maclaim από τη Γερμανία, οι KozDos από τη Βενεζουέλα, ο Mattia Campo Dal’Orto από την Ιταλία, ο Manomatic από την Ισπανία και ο Wuper από τη Σερβία.
Το Φεστιβάλ ήταν υπό την αιγίδα και στήριξη του Δήμου των Τιράνων, υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη του Dekori Bashkia Tirane, τη στήριξη του Istituto Italiano di Cultura, της ισπανικής και γερμανικής πρεσβείας και τη χορηγία της Coca Cola.
Η UrbanAct και η VΙΖart είχαν συνεργαστεί και πριν δυο χρόνια με τη δημιουργία ενός φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη Πάτος της Αλβανίας, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο το έδαφος για τη δράση στα Τίρανα. Το φετινό φεστιβάλ αποτέλεσε ορόσημο για την πόλη και για τα δρώμενα της τέχνης στην Αλβανία. Και σε αντίθεση με ανάλογα φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών, τα οποία υλοποιούνται ανά τον κόσμο και διαρκούν λίγες μέρες, το φεστιβάλ στα Τίρανα διήρκησε ενάμιση μήνα, δίνοντας έτσι χρόνο να «ανοιχτεί» στην πόλη και στους κατοίκους, να δοθεί χρόνος στους καλλιτέχνες να γνωρίσουν την πόλη, να συνομιλήσουν με τους κατοίκους. Να δημιουργήσουν ελεύθερα και να παρέμβουν σε εξαιρετικά μεγάλες επιφάνειες. Οι επιφάνειες που φιλοξένησαν τα εικαστικά έργα, ήταν όλες στο κέντρο της πόλης και επιλέχτηκαν τόσο για το μέγεθός τους, αλλά κύρια για τη χωροθέτησή τους. Έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και να δημιουργήσουν ξεχωριστά τοπόσημα στη πόλη των Τιράνων.
Οι πολίτες στα Τίρανα αγκάλιασαν το φεστιβάλ και αυτό φάνηκε σε όλες τις αντιδράσεις τους και στα συγχαρητήρια που έδιναν στους καλλιτέχνες. Τα Τίρανα είναι μια νέα πόλη μόλις 100 χρόνων και μάλιστα πέρσι ήταν τα γενέθλια της πρωτεύουσας. Και για αυτόν τον λόγο το σκεπτικό για τη θεματική του φεστιβάλ ήταν να δούμε τα Τίρανα σαν μια όμορφη και μορφωμένη γυναίκα, η οποία παρουσιάζεται μέσω των τοιχογραφιών σε διαφορετικές στιγμές της ζωής της. «Ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε και σε πιο «τολμηρές» παρεμβάσεις για την ιστορία της πόλης, όπως η τοιχογραφία με τη διασκευή του έργου του Πικάσο. Ο Πικάσο ήταν απαγορευμένο «είδος» στην εποχή της δικτατορίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Έτσι το φεστιβάλ ανά δέκα μέρες χάριζε στην πόλη και από μια εικόνα ένα κομμάτι του παζλ, το οποίο σιγά-σιγά αποκαλυπτόταν στον κόσμο. Και όταν αυτό το παζλ ενώθηκε, οι πολίτες το αγκάλιασαν.
Το φεστιβάλ με αυτή την επιτυχία του πλέον, άνοιξε τον δρόμο για νέα μονοπάτια για το 2022, χρονιά που η πόλη των Τιράνων έχει επιλεγεί και ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το