Πολιτισμός

H Εστουδιαντίνα γιορτάζει τα 20 χρόνια της – Μεγάλη συναυλία αύριο με τον Γ. Νταλάρα στον Βόλο

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνει μουσική παράσταση «Μη μου γράφεις γράμματα…» με την Ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» για τα 20+ χρόνια δημιουργίας και επίσημο καλεσμένο τον Γιώργο Νταλάρα, αύριο Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ., στο Θερινό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» σε καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρέα Κατσιγιάννη.

20 χρόνια και πλέον η Ορχήστρα που άνοιξε δρόμους στο να γίνει αυτή η τομή στην ελληνική μουσική σκηνή, με τον φυσικό ήχο και τις διασκευές από τις παραδοσιακές φόρμες, στη σύγχρονη δημιουργία. Με ένα μεγάλο (έργο 18 cd’s) και πάνω από 1.000 εμφανίσεις, η ορχήστρα κάνει φέτος μια σειρά συναυλιών, η οποία ξεκίνησε από την Κύπρο και θα ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μία ιδιαίτερη στιγμή-γιορτή της μουσικής, στην πόλη του Βόλου και της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, όπου στις 10 του Σεπτέμβρη θα γιορτάσει τα γενέθλιά της, μαζί με το κοινό που πρωτοξεκίνησε αυτό το ταξίδι πριν δύο και πλέον δεκαετίες.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας και συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή της Εστουδιαντίνας για τις δύο δεκαετίες, φυσικής της παρουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει την τιμή να συμπράξει με τον Γιώργο Νταλάρα, που είναι και ο βασικός παραγωγός της ορχήστρας στη δισκογραφία και με τους νεότερους ερμηνευτές Θοδωρή Κοτονιά, Χρήστο Καλιοντζίδη και Ρία Ελληνίδου, καθώς και τη χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου, σε ένα μουσικό οδοιπορικό στα τραγούδια της ξενιτιάς και της μετανάστευσης.
Το πρόγραμμα αυτό, πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 30 Ιουνίου του 2017, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη μουσική παράσταση του καλοκαιριού.
Αφηγητής: Τάσος Νούσιας. Εστουδιαντίνα: Σταύρος Κουσκουρίδας-κλαρίνο, Κυριάκος Γκουβέντας-βιολί, Δήμος Βουγιούκας-ακορντεόν, Χρήστος Δασκαλόπουλος-βιολί, Ζήσης Γεωργαλιός- κανονάκι, Φίλιππος Ρέτσιος-πιάνο, Γιώργος Μάτσικας-μπουζούκι, Μπεκιαρόπουλος Παντελής-μπουζούκι, Κωνσταντίνος Γεδίκης-ούτι, Αποστόλης Βαλαρούτσος-κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου-μπάσο, Στράτος Σαμιώτης-κρουστά, Δημήτρης Γκαβαρδίνας-τύμπανα, Νίκος Σαμαράς-πνευστά, Μιχάλης Καλιοντζίδης-ποντιακή λύρα, Ανδρέας Κατσιγιάννης-σαντούρι, καλλιτεχνική διεύθυνση. Ηχοληψία: Βαγγέλης Κουλούρης, Αντώνης Ζαχόπουλος. Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος.

Το πλούσιο και πολύπλευρο το έργο της Εστουδιαντίνας
Στα χνάρια μιας λαμπρής ιστορίας δημιουργήθηκε το 1998 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, η νέα Εστουδιαντίνα. Μια 20μελής ορχήστρα νέων μουσικών που ασχολείται με τη μελέτη και την προσέγγιση των μουσικών ιδιωμάτων της Ελλάδας και της Μεσογείου.
Η Εστουδιαντίνα συμμετέχει σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις και φεστιβάλ, συμπράττοντας επί σκηνής με κορυφαίους μουσικούς της διεθνούς σκηνής όπως ο Peter Gabriel, ο Ara Didjan, o Goksel Baktagir, o Zulfu Livaneli, με τους κορυφαίους ακορντεονίστες Ionika Minune (Ρουμανία), ο Peter Raalchef (Βουλγαρία) και με λαϊκές ορχήστρες από τα Βαλκάνια.
Με την ορχήστρα έχουν συνεργαστεί δισκογραφικά, αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές όπως οι: Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γλυκερία, Μανώλης Μητσιάς, Παντελής Θαλασσινός, Πασχάλης Τερζής, Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Βιτάλη, Αγάθωνας, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μακεδόνας, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρόνης Αηδονίδης, κ.ά., αλλά και η νεότερη γενιά ερμηνευτών όπως οι: Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Χαρούλης, Ορφέας Περίδης, Μάνος Πυροβολάκης, Ασπασία Στρατηγού.
300.000 θεατές παρακολούθησαν ζωντανά την Εστουδιαντίνα, στην παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», της Μιμής Ντενίση, όπου παίζονταν επί 3 χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Περισσότερες από 1.000 συναυλίες έχουν πραγματοποιηθεί από το 1999 μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ευρώπη, Αυστραλία, Ν. Αφρική κ.ά.) στους γνωστότερους συναυλιακούς χώρους, με τη σύμπραξη των σπουδαιότερων ερμηνευτών της ελληνικής μουσικής και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές τόσο από Έλληνες, όσο και διεθνείς κριτικούς, καθώς και από τον Τύπο. Εν μέσω δύσκολων καιρών για ποιοτική μουσική δημιουργία η Εστουδιαντίνα κατάφερε να έχει μόνιμους θαυμαστές και φίλους, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό και κώδικα επικοινωνίας την αγάπη τους για τις «φόρμες» της ελληνικής μουσικής.
Οι προτάσεις της Εστουδιαντίνας στον χώρο του πολιτισμού δεν σταματούν στις συναυλίες και στη δισκογραφία, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως η ερευνητική εργασία, ειδικές εκδόσεις και ανεξάρτητες παραγωγές, καθώς και σε πρωτοβουλίες για την καταγραφή ιστορικού υλικού και δημιουργία αρχείων, αλλά και στην προσέγγιση της μουσικής εκπαίδευσης.
Η δισκογραφία της Εστουδιαντίνας έχει διανεμηθεί σε περισσότερα από 700 χιλιάδες αντίτυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αναλυτικά η δισκογραφία:
– Smyrne, Minos-EMI, 2002.
– Αφιέρωμα στη Μ. Ασία (Γ. Νταλάρας – Γλυκερία), Minos-EMI 2003.
– Δάκρυ στο γυαλί, Minos-ΕΜΙ, 2004. Τι τρανός χορός θα γένει, Περιοδικό «Δίφωνο», 2005.
– Αγαπημένο μου ημερολόγιο (Ε. Τσαλιγοπούλου), Sony Music, 2005.
– Φλόγα – Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων Οδησσού, Legend, 2007.
– Να τα πούμε, Εφημερίδα «VETO», 2009.
– Mare Nostrum, Επιτροπή Διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων 2013, 2007.
– Φωνές του Αέρα – Δήμος Βουγιούκας, Διά χειρός «Εστουδιαντίνα», 2007.
– Τραγούδια με ουσίες, Universal, 2008.
– Σκοποί & Τραγούδια της καθ’ ημάς Ανατολής, Ανεξάρτητη παραγωγή 2008.
– Η ψυχή του βιολιού, Διά χειρός «Εστουδιαντίνα», 2010.
– 10 χρόνια Εστουδιαντίνα, Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», 2010.
– Η Σμύρνη του έρωτα (Γ. Κότσιρας), Minos-EMI, 2012.
– Χαίροις ένδοξε Λάζαρε, Δήμος Λάρνακας, 2013.
– Η ποίηση στη μουσική & οι λαϊκοί δημιουργοί, Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», 2014.
– Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (εικόνα αχειροποίητη). Μουσική: Α. Κατσιγιάννης, Minos-EMI/Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 2014.
– Ιzmir-Σμύρνη. Η μουσική από την παράσταση «Σμύρνη μου Αγαπημένη», της Μιμής Ντενίση σε σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, Sony/Εφημερίδα «TA ΝΕΑ», 2016.

Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ. Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα « Θεσσαλία» και TRT. Χορηγοί: «Φυσικό Μεταλλικό Νερό Σέλι – Διός» και Τουριστικό Γραφείο «Four ways travell».
Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
* Βιβλιοπωλείο «Η Πένα» – Σπ. Σπυρίδη 21.
* «Μουσικός Οίκος Κεχαΐδη» – 28ης Οκτωβρίου 118.
* Εφημερίδα «Θεσσαλία» – Αθ. Διάκου 2.
* Γραφεία Εστίας «Ίωνες» – Γ. Σίνα 16 Ν. Ιωνία, τηλ. 24210 60900 κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 7-9 μ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το