Κόσμος

Guardian: Πώς η Χαμάς κατάφερε να κρατήσει κρυφή την επίθεση της 8ης Οκτωβρίου – Μόλις 2 άτομα γνώριζαν το σχέδιο

Σε πεδίο που εκτυλίσσονται αδιανόητες φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων έχει μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ.

Επικαλούμενος ανεξάρτητες -και μη- πηγές, ο βρετανικός Guardian αναλύει το σχέδιο δράσης της Χαμάς και τους τρόπους με τους οποίους κατάφερε να παρεισφρήσει σε ισραηλινές περιοχές, παρά τα -μέχρι την ημέρα των επιθέσεων- αλάνθαστα και αυστηρότατα συστήματα ασφαλείας.

«Φέρτε όπλα και όποια πυρομαχικά έχετε και συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένα σημεία»
Όπως σημειώνει το μέσο, οι πρώτες εντολές της απελευθερωτικής παλαιστινιακής οργάνωσης, ήρθαν γύρω στις 4 τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου. Εκείνη την ώρα, οι εκπαιδευόμενοι μαχητές κλήθηκαν να πάνε για προσευχή. Μία ώρα αργότερα, και ενώ ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, οι εντολές άλλαξαν. «Φέρτε τα όπλα σας και όποια πυρομαχικά έχετε και συγκεντρωθείτε σε συγκεκριμένα σημεία», ήταν η ξεκάθαρη οδηγία προς τους μαχητές Παλαιστίνιους. Κρίσιμης σημασίας για τις εξελίξεις αποδείχθηκε το γεγονός ότι, οι επικοινωνίες μεταξύ των μελών της Χαμάς, γίνονταν αποκλειστικά προφορικά και στόμα με στόμα.

Ακόμα και τότε, όμως, κανείς δεν περίμενε τα όσα ακολούθησαν.Η πιο φιλόδοξη επιχείρηση που είχε εξαπολύσει ποτέ η Χαμάς, από το 2007, όταν κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, ήταν ακόμα μυστική. Πίσω από το σχέδιο, με την ονομασία «al-Aqsa Flood» (πλημμύρα της Αλ-Άκσα), βρίσκονταν μια χούφτα σκληροτράχηλων, βετεράνων ηγετών της οργάνωσης. Ακόμη και τότε, όμως, τα μέλη της Χαμάς δε γνώριζαν το επίπεδο της βίας που θα καλούνταν να χρησιμοποιήσουν.

Οι οδηγίες μεταβιβάστηκαν προφορικά μεταξύ των χιλιάδων μαχητών της Χαμάς, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι στα 2,3 εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας. Αυτό ήταν το τελευταίο μεταξύ μίας σειράς μέτρων σχεδιασμένων προκειμένου να παραπλανήσουν ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο αλλά και να διατηρήσουν μυστικές τις λεπτομέρειες του αιματηρού σχεδίου και από το δίκτυο των κατασκόπων

Εν ριπή οφθαλμού, οι οδηγίες εξαπλώθηκαν σε κάθε άκρη της Γάζας. Αρχικά, Αρχικά, ενημερώθηκαν οι διοικητές «ταγμάτων» των 100 ή περισσότερων μαχητών. Στη συνέχεια, οι μαχητές που είχαν υπό την ηγεσία τους λιγότερα άτομα. Τέλος, σειρά πήρε η ενημέρωση συγγενών, φίλων και γειτόνων. Οι τελικές οδηγίες ελήφθησαν στις 6 το πρωί, και είχαν γραπτή μορφή. Σύμφωνα με αυτές, από τα ανοίγματα που θα δημιουργούνταν στον περιμετρικό φράχτη, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που έχει στηθεί γύρω από τη Γάζα, οι άνδρες έπρεπε να σπεύσουν να περάσουν σε ισραηλινό έδαφος, και να επιτεθούν σε στρατιώτες και απλούς πολίτες.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές που επικαλείται ο Guardian, τα άτομα που πέρασαν τον φράκτη ήταν περίπου 3.000. Στην επίθεση συμμετείχαν και μέλη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), πλην της Χαμάς. Η PIJ είναι μία συμμαχική -αλλά ανεξάρτητη- οργάνωση. Τα μέλη της δεν είχαν λάβει πρότερη ενημέρωση, έσπευσαν, ωστόσο, να συνταχθούν με τη Χαμάς όταν ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις. Μαζί τους συντάχθηκαν και άμαχοι, οι οποίοι παρακινήθηκαν από την οργή που είναι λογικό να νιώθουν απέναντι στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αποκλείσει, εδώ και χρόνια, τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το σχέδιο, το οποίο στις μονάδες της Χαμάς, εξηγούσαν οι γραπτές εντολές που παρασχέθηκαν, είχαν εκπονήσει δύο άνδρες. Ο γενικός επικεφαλής της οργάνωσης, Yahya Sinwar, και ο διοικητής των στρατιωτικών ταξιαρχιών αλ Κασάμ κι άλλων επίλεκτων ομάδων, Mohammed Deif. Η κάθε μονάδα ήταν υπεύθυνη για διαφορετικό στόχο – είτε επρόκειτο για μία στρατιωτική βάση, είτε για ένα κιμπούτς, έναν δρόμο ή και μία πόλη. Μεταξύ της κάθε ομάδας είχαν ανατεθεί και τρία επιπλέον καθήκοντα. Οι εντολές τους συχνά συνοδεύονταν από χάρτες και επιπλέον πληροφορίες που θα ήταν σημαντικές για τις επιθέσεις στους συγκεκριμένους στόχους. Μεταξύ των αρχικών στόχων θεωρείται και το πάρτι στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 206 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μία πρώτη ομάδα είχε διαταγές να επιτεθεί γύρω από τη Γάζα, σε σημεία που οι ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις, θεωρούνταν υποστελεχωμένες και απροετοίμαστες, ή και απευθείας σε ισραηλινούς πολίτες, εντός των σπιτιών τους.

«Αποστολή μας να σκοτώσουμε όποιον βλέπαμε»
Για τις φρικαλεότητες που σημειώθηκαν κατά τις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και βιασμοί αλλά και βασανιστήρια, η Χαμάς δεν ανέλαβε την ευθύνη, αντιθέτως απέδωσε τις πράξεις σε «εγκληματίες» οι οποίοι ακολουθούσαν τους μαχητές της. «Η αποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε όποιον βλέπαμε», ανέφερε στην κατάθεσή του συλληφθείς, ο οποίος, στη συνέχεια μίλησε για δολοφονίες παιδιών. Την κατάθεση δημοσιοποίησαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Άλλες μονάδες της Χαμάς είχαν διαταγή για υπεράσπιση θέσεων κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να στήσουν ενέδρες σε βασικά οδικά δίκτυα.

Τους ομήρους είχε αναλάβει μία τρίτη ομάδα. Οι οδηγίες ήταν να πάρει όσο περισσότερους ισραηλινούς μπορεί και, στη συνέχεια, να τους μεταφέρει στην άλλη πλευρά του τείχους, εσωτερικά της Γάζας, προκειμένου να μεταφερθούν στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα σηράγγων κάτω από τη γη. Σήμερα, οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι, ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς είναι περίπου 240, μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι, αλλά και στρατιωτικό προσωπικό. Μόνο τέσσερις από τους ομήρους έχουν, μέχρι στιγμής, απελευθερωθεί, ενώ ένας ακόμη διασώθηκε. Αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ εικάζουν ότι, η πολιτική ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό δεν ήταν ενήμερη για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «al-Aqsa Flood». Επίσης άγνοια θεωρούν ότι είχαν και οι χορηγοί της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Ιράν. Αμφότερες πλευρές, ωστόσο, πιθανότατα γνώριζαν ότι υπήρχε κάποιο σχέδιο σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς στον Guardian, ο σχεδιασμός της 7ης Οκτωβρίου, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, και συγκεκριμένα μετά τις επιδρομές της αστυνομίας του Ισραήλ στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, το οποίο και θεωρείται ο τρίτος ιερότερος χώρος του Ισλάμ. Από την πλευρά τους, ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι, το χρονοδιάγραμμα ήταν μικρότερο – ίσως ενός έτους ή 18 μηνών και ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από την πλευρά της Χαμάς καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να ενισχυθεί μεταξύ των ιθυνόντων στο Ισραήλ η πεποίθηση ότι, οι στόχοι της μαχητικής οργάνωσης είχαν αλλάξει και ότι, πλέον, από τη βία κατά της ισραηλινής κατοχής, είχαν στρέψει το βάρος στην οικονομική ανάπτυξη της Γάζας.

Οι εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο βρετανικό μέσο θεωρούν ότι, από την επιτυχία της επιχείρησης αιφνιδιάστηκε και η ίδια η Χαμάς. Η ετεροχρονισμένη αντίδραση των ισραηλινών δυνάμεων, μετά τον αιφνιδιασμό τους, ήταν ο παράγοντας που επέτρεψε σε ορισμένες από τις μονάδες της να μετακινηθούν αρκετές φορές, από τη Γάζα, εντός του εδάφους του Ισραήλ και να πάρουν ομήρους. Οι μαχητές της Χαμάς ήταν εξοπλισμένοι με κάμερες GoPro προκειμένου, οι επιχειρήσεις τους, να καταγραφούν σε εικόνες.

Όσον αφορά το εάν, μεταξύ των επιδιώξεων της Χαμάς ήταν η κατάληψη ισραηλινών εδαφών ή και η πυροδότηση μίας ευρύτερης εξέγερσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις. Ορισμένοι μαχητές, ωστόσο, είχαν κληθεί να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Σημαντικός αριθμός Παλαιστίνιων μαχητών, ωστόσο, παραδόθηκε. Αξιωματούχοι του Ισραήλ αρνήθηκαν να δώσουν ακριβή αριθμό αυτών, σημειώνουν, όμως, ότι αποτέλεσαν χρήσιμη πηγή πληροφόρησης.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το