Πολιτισμός

Γρηγόρης Καρταπάνης: Τοπικές ιστορίες μέσα από τον Τύπο

Σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας του Βόλου, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων, παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο του Γρηγόρη Π. Καρταπάνη που τιτλοφορείται «Τοπικές Ιστορίες – Γεγονότα στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου». Ακούραστος ερευνητής, έχει αφοσιωθεί πολλά χρόνια τώρα στη μελέτη των πολύτιμων αρχείων του βολιώτικου Τύπου και με το τρίτο κατά σειρά πόνημα που κυκλοφορεί, αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο που γεννήθηκε και αγαπάει.

Οι «Τοπικές Ιστορίες», που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες μόλις από τις εκδόσεις Ήβη του Χρήστου Αγιώτη, έρχονται να προστεθούν στη βιβλιογραφία του Γρηγόρη Καρταπάνη, η οποία περιλαμβάνει άλλους δύο ενδιαφέροντες τίτλους: «Ναυπηγικές αναφορές και ναυάγια στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» και «Το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ στον Βόλο – Κατάπλοι 1911 / 1939». Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο συγγραφέας καταπιάστηκε με γεγονότα που έχουν αφετηρία τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ η καταγραφή ολοκληρώνεται στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Οι ειδήσεις που σταχυολόγησε μπορεί να απέχουν εξήντα χρόνια από το σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση ανοίγουν ένα «παράθυρο γνώσης» για το πώς κυλούσε η ζωή στον Βόλο στο παρελθόν. Η έκδοση που επιμελήθηκε ο ακάματος αντιπρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, πέρα από το ιστοριογραφικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, χαρίζει στους αναγνώστες μία ιδιαίτερη αφήγηση γεγονότων που μονοπώλησαν κάποτε την τοπική επικαιρότητα.
Ναυτικές τραγωδίες, όπως η έκρηξη στο βρετανικό καταδρομικό «Devonshire» ανοικτά της Σκιάθου, αλλά και το δυστύχημα στο ατμόπλοιο «Αντώνιος» που ήταν ελλιμενισμένο στον Βόλο, η πτώση στις Νέες Παγασές ενός μαχητικού τζετ F-86 Sabre της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που επέφερε τον θάνατο του Κερκυραίου χειριστή του, αλλά και η λεγόμενη «απεργία του φωτός» από τους καταναλωτές που αντέδρασαν στις υπέρογκες αυξήσεις της Ηλεκτρικής Εταιρείας Βόλου, είναι ορισμένα μόνο από τα δεκαπέντε συνολικά συμβάντα που περιγράφει ο Γρηγόρης Καρταπάνης στις 270 σελίδες του βιβλίου του.
«Συμπεριέλαβα γεγονότα της λεγόμενης μικροϊστορίας του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα. Της καθημερινότητας δηλαδή, που αγγίζουν κάποιες φορές και ορισμένες ιστορικές στιγμές για την περιοχή. Πρόκειται για συμβάντα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη στο παρελθόν. Είναι δεκαπέντε περιστατικά στο σύνολο. Ξεκινώ από τις αντιδράσεις των αμαξάδων του Βόλου για την επέκταση της γραμμής του τραμ που επιχείρησαν το 1905 οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι, ενώ η τελευταία ιστορία αφορά τις επισκέψεις του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη στον Βόλο και το Πήλιο το 1964», σημείωσε ο συγγραφέας, ο οποίος πέρα από τη βιβλιογραφία, αξιοποίησε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Θεσσαλία», «Θάρρος», «Θεσσαλικός Τύπος», «Λαϊκή Φωνή», «Ταχυδρόμος», «Πανθεσσαλική», «Πρωία» και «Σημαία».
Ένα ακόμη ιδιαίτερο περιστατικό που μνημόνευσε ο συγγραφέας, αφορά μία υλοτομική αντιπαράθεση στο δάσος της Παλιάς Μιτζέλας στο Πήλιο, που κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή μερίδας κατοίκων της Μακρινίτσας με δυνάμεις της Χωροφυλακής. «Έγινε κανονική μάχη τότε, ενώ στη «Λαϊκή Φωνή» το 1932, τρία χρόνια μετά το συμβάν, διαβάζουμε ότι επιβλήθηκαν αυστηρές ποινές φυλάκισης σε 18 Μακρινιτσιώτες», ανέφερε ο κ. Καρταπάνης.
Όσο για την αίσθηση που αποκόμισε από την αναδίφηση των αρχείων του βολιώτικου Τύπου; «Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος κάλυψης των γεγονότων. Στα αρχεία των εφημερίδων κρύβεται ανεξάντλητος πλούτος της τοπικής Ιστορίας. Πέρα από τις κραυγαλέες διαφορές του χθες με το σήμερα, διακρίνουμε και περίεργες ομοιότητες. Η διαχρονικότητα ορισμένων καταστάσεων είναι αξιοσημείωτη», κατέληξε με νόημα ο συγγραφέας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το