Τοπικά

Γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ στη Μαγνησία “Θ”

ΟΑΕΕ Βόλου

Χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και στη Μαγνησία, που υπάγονταν μέχρι πρότινος στο ΙΚΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ταλαιπωρούνται τις τελευταίες ημέρες από μια ακόμη γραφειοκρατική απόφαση, καθώς καλούνται να περάσουν από τα γραφεία του Ταμείου τους στον Βόλο ώστε να αλλάξουν πάροχο και να επιστρέψουν στον ΟΑΕΕ για περίθαλψη…

Αν και όλοι οι ασφαλισμένοι υπάγονται πλέον στον ΕΟΠΥΥ, το ΙΚΑ, προφανώς για να απαλλαγεί γραφειοκρατικά από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, αποφάσισε να τους επιστρέψει στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας…

Αποτέλεσμα της εν λόγω απόφασης είναι δεκάδες παλαιοί συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ να συνωστίζονται καθημερινά στο γραφείο του Βόλου, προκειμένου να τους τοποθετηθεί σφραγίδα στο βιβλιάριο υγείας που διαθέτουν, έτσι ώστε να τυγχάνουν των παροχών του Ταμείου τους, όπως π.χ. οξυγόνο οι πάσχοντες από ΧΑΠ.
Στην πλειοψηφία τους οι εν λόγω συνταξιούχοι είναι ηλικίας 70-80 χρόνων, με συνέπεια η απόφαση του ΙΚΑ να προκαλεί ταλαιπωρία και εκνευρισμό, αφού ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα ούτε στον ΑΜΚΑ τους, ούτε ότι συνεχίζουν να υπάγονται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα δηλαδή θα μπορούσε να λυθεί εσωτερικά από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ…
Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποίησε η διοίκηση του ΟΑΕΕ, ενημερώνει τους συνταξιούχους του, μετά από συνεννόηση των διοικήσεων των φορέων Ι.Κ.Α. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ότι «από 01/04/2016 οι άμεσα συνταξιούχοι γήρατος ή αναπηρίας αορίστου χρόνου χωρίς προστατευόμενα μέλη, δηλαδή όλοι οι συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε. πλέον θα εξυπηρετούνται για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας από τον Οργανισμό μας και για θέματα χορήγησης παροχών σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας του συνταξιούχου. Ως εκ τούτου όσοι παλιοί συνταξιούχοι έχουν ακόμα στα χέρια τους βιβλιάρια Ι.Κ.Α. θα πρέπει οι ίδιοι ή εκπρόσωποί τους (χωρίς εξουσιοδότηση) να προσέρχονται στα κοντινότερα περιφερειακά τμήματα του Ο.Α.Ε.Ε., προκειμένου να τεθεί σφραγίδα επί του βιβλιαρίου Ι.Κ.Α. με την ένδειξη συνταξιούχος του Ο.Α.Ε.Ε. Επισημαίνεται ότι δεν αφορά τους συνταξιούχους με βιβλιάρια Ο.Α.Ε.Ε. ή σε όσους έχει τεθεί σφραγίδα στα βιβλιάρια του Ι.Κ.Α».

Ασφαλιστική ικανότητα για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης
Δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας θα έχουν στο εξής και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Έτσι θα έχουν δικαίωμα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, ως μελών οικογένειας, τα πρόσωπα που έχουν συνάψει το συγκεκριμένο σύμφωνο. Όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας, κ. Τάσου Πετρόπουλου, ο νόμος 4356/2015 δίνει το δικαίωμα μεταξύ δύο ενηλίκων να συνάπτεται συμφωνία για τη ρύθμιση της συμβίωσής τους, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου (σύμφωνο συμβίωσης). Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου. Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου, με τις διατάξεις του άρθρου 12, αναγνωρίζονται και κατοχυρώνονται δικαιώματα, ενυπάρχοντα σε όλη την εθνική έννομη τάξη και σε πληθώρα διατάξεων και κλάδων δικαίου (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, κ.ά.), τα οποία μέχρι σήμερα τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δεν απολάμβαναν. Έτσι, διασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής, αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Με το άρθρο 13 ορίζεται ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε κάθε σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον τούτο καταρτίζεται στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής. Σύμφωνα με το άρθρο 62 τα ανωτέρω ισχύουν στις εξής περιπτώσεις: α) Για τα σύμφωνα συμβίωσης που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4356/2015, δηλαδή από 24-12-2015. β) Για τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4356/2015, εφόσον τα μέρη των παλιών αυτών συμφώνων υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του Ν. 4356/2015 με συμβολαιογραφική πράξη, αντίγραφο της οποίας καταχωρίζεται στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου. Αντίθετα τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν καταρτιστεί μέχρι και την 23-12-2015 και εφόσον τα μέρη των παλιών αυτών συμφώνων δεν υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του Ν. 4354/2015 εξακολουθούν να διέπονται από το Ν. 3719/2008.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το