Τοπικά

«Γολγοθάς» γονιών για τα έξοδα των παιδιών

shutterstock_111297197

«Γολγοθάς» είναι για πολλούς γονείς της Μαγνησίας η κάλυψη των δαπανών για τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους, όπως φροντιστήρια ελληνικών και ξένων γλωσσών, αθλητισμός, πολιτιστική δραστηριότητα, τις οποίες ναι μεν δεν θέλουν να τους τις στερήσουν, αλλά θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα σε μια εποχή που οι μισθοί μειώνονται συνεχώς και η ανεργία κτυπά «κόκκινο». Τα ποσά ξεκινούν από τα 150 ευρώ μηνιαίως για το παιδί Δημοτικού, αυξάνονται στα 200 ευρώ για το μαθητή του Γυμνασίου και κυμαίνονται από 300 μέχρι και 600 ευρώ τουλάχιστον για τον μαθητή Λυκείου, ιδίως στη Γ’ Τάξη που υπάρχει και η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Και τα ποσά αυτά σχεδόν διπλασιάζονται, όταν οι γονείς έχουν δύο παιδιά που βρίσκονται κοντά ηλικιακά.

 Η έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών σηματοδοτεί για πολλά παιδιά και την ενασχόληση με εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, η παρακολούθηση μαθημάτων στο πιάνο την κιθάρα, σε μια σχολή χορού, η ενασχόληση με ένα άθλημα και βέβαια τα φροντιστήρια σε μαθηματικά, φυσική, χημεία, φιλολογικά μαθήματα.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες ανανεώνουν το παιδί, του ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την κοινωνική εξωστρέφεια, του αναπτύσσουν πολύπλευρες δυνατότητες που έχει, και γενικώς θεωρούνται πολύτιμα διαλείμματα στο ασφυκτικό σχολικό πρόγραμμα της εβδομάδας.

Πρόκειται, όμως και για δραστηριότητες οι οποίες έχουν κόστος για την οικογένεια. Και ο γονιός καλείται να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του παιδιού του, αλλά παράλληλα να βρει και τα …ισοδύναμα οικονομικά.

Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι γονείς δύο ή τριών παιδιών που φοιτούν όλα στο σχολείο και έχουν τα δικά τους θέλω, ενώ ακόμη πιο τραγική κατάσταση είναι οι άνεργοι γονείς ή αυτοί που λαμβάνουν μηνιαίο μισθό στα όρια της φτώχειας.

Βέβαια μέσα στην περίοδο της κρίσης οι γονείς αναγκάστηκαν να κόψουν δικές τους δαπάνες για να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους, και αν αυτό δεν έφτανε, περιόρισαν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών διατηρώντας τις πιο αναγκαίες. Για παράδειγμα μείωσαν από δύο σε μία την εκμάθηση της ξένης γλώσσας ή αν το παιδί ασχολούταν τόσο στον αθλητισμό όσο και στον πολιτισμό υποχρεώθηκαν να περιορίσουν κάποια.

Από το Δημοτικό τα βάσανα

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 12ου Δημοτικού Βόλου κ. Αντώνης Μπέκος που και οι δύο κόρες του φοιτούν στο Δημοτικό, τόνισε πως οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για την κάλυψη των σχολικών και εξωσχολικών αναγκών των παιδιών. Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκες για να ασχοληθούν στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, να μορφωθούν τουλάχιστον σε μια ξένη γλώσσα και οι γονείς μέσα σε εποχή μείωσης εισοδημάτων, ανεργίας και υποαπασχόλησης θα πρέπει να φροντίσουν για την κάλυψη αυτών των δαπανών, όταν μάλιστα το Κράτος δεν καλύπτει τα έξοδα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο γονιός που το παιδί του φοιτά στο Δημοτικό, θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον 150 ευρώ το μήνα, όπου στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, μια αθλητική δραστηριότητα αλλά και ενασχόληση σε κάποιο είδος πολιτισμού, όπως κιθάρα, πιάνο. Για την αθλητισμό ο γονιός μπορεί να διαθέτει το μήνα 30-40 ευρώ και άλλα τόσα χρήματα για την πολιτιστική δράση, ενώ αν προσθέσουμε και 50 ευρώ από το φροντιστήριο ξένης γλώσσας καθώς και ορισμένες ώρες εξωδιδακτικής μελέτης για το σχολείο τότε φτάνουμε το μήνα στα 150 ευρώ. Και βέβαια σε αυτά δεν υπολογίζονται το ημερήσιο χαρτζιλίκι τους, οι δαπάνες για το ρουχισμό, την περίθαλψη του παιδιού και άλλα.

Μάλιστα υπάρχουν και τα εφάπαξ έξοδα, όπως τα ξενόγλωσσα βιβλία, η αγορά της κιθάρας, του αθλητικού εξοπλισμού, τα παπούτσια που ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ,

«Τα παιδιά έχουν τα θέλω τους και δεν μπορεί εύκολα ο γονιός να τους τα αρνηθεί. Ουσιαστικά οι γονείς στερούνται από τα δικά τους για να προσφέρουν στα παιδιά τους, όσα περισσότερα μπορούν να δώσουν τα παιδιά τους. Βέβαια βλέπουμε δυστυχώς πως αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Και το βλέπουμε αυτό, ακόμη και όταν γίνεται μια εκδρομή και κάποια παιδιά δεν συμμετέχουν λόγω αδυναμίας των γονέων να καλύψουν τα έξοδα» τόνισε ο κ. Μπέκος.

Κόβουν για να βρουν…

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου κ. Σταύρος Τουρσούγκας τόνισε πως στο Γυμνάσιο τα έξοδα σταδιακά αυξάνονται και φτάνουν ακόμη και τα 200 ευρώ μηνιαίως. Και ο λόγος είναι, γιατί στην ηλικία αυτή το παιδί ασχολείται πιο εντατικά με την ξένη γλώσσα που ανεβαίνει μαθησιακό επίπεδο, οπότε αυξάνονται και τα δίδακτρα, ενώ ξεκινά να παρακολουθεί και φροντιστηριακά μαθήματα στα αρχαία ελληνικά, τα μαθηματικά, τη φυσική. Παράλληλα, όμως συνεχίζει και τις δραστηριότητές του στον πολιτισμό για να λάβει κάποιο πτυχίο ή και στον αθλητισμό, καθώς το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων δεν τον έχει αγγίξει ακόμη. Επομένως όλες οι δραστηριότητες βρίσκονται στην κορύφωσή τους και ο έφηβος θέλει να δραστηριοποιείται και να εκτονώνεται. Ο γονιός λοιπόν καλείται να βρει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες αυτές. Και είναι αλήθεια πως οι γονείς θα κόψουν από τις δικές δαπάνες και ανάγκες για να ικανοποιήσουν τα παιδιά τους. Έτσι θα βρουν λιγότερες φορές έξω για καφέ ή φαγητό, θα ψωνίσουν λιγότερα πράγματα, για να μη στερήσουν πράγματα από τα παιδιά τους. Είναι ένας συνεχής αγώνας και αρκετοί γονείς αναγκάζονται να αναζητήσουν και δεύτερη εργασία για να τα βγάλουν πέρα».

Πάντως, όπως πρόσθεσε, πιο τυχεροί είναι οι γονείς που η διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών τους είναι τέτοια, ώστε τα έξοδα να μπορούν να ισορροπηθούν. Για παράδειγμα το ένα παιδί του φοιτά στην Α’ Τάξη Δημοτικού και το δεύτερο στην Α’ Τάξη Γυμνασίου, οπότε μπορεί να κοντρολάρει κάπως περισσότερο τα έξοδα.

 Στο Λύκειο  

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 2ου ΓΕΛ Βόλου κ. Ηλίας Λαδόπουλος του οποίου η κόρη φοιτά στη Γ’ Τάξη Λυκείου, τόνισε πως στο Λύκειο περιορίζονται σημαντικά οι εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών και όλο το βάρος δίνεται στην προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Και η δαπάνη για το φροντιστήριο είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τον κάθε γονιό που βέβαια θέλει την πρόοδο του παιδιού του, αλλά θα πρέπει να φροντίσει να έχει αποταμιεύσει κάποια χρήματα για τη Γ’ Τάξη, όπου τα πιο φθηνά δίδακτρα ξεκινούν το μήνα από τα 300 ευρώ και φτάνουν ακόμη και στα 600-700, αν επιλέξει ένας μαθητής να κάνει μόνο ιδιαίτερα μαθήματα.

«Και το ερώτημα είναι, τι γίνεται με το γονιό που είναι άνεργος ή λαμβάνει 500 ευρώ το μήνα» τονίζει ο κ. Λαδόπουλος και προσθέτει πως οι γονείς κόβουν από τις προσωπικές τους δαπάνες για να φτάσουν τα χρήματα για τις ανάγκες του παιδιού τους. Κόβουν από τη διασκέδαση, την αγορά ρούχων, ακόμη και από τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Και βέβαια ο Γολγοθάς δεν τελειώνει στη Γ’ Τάξη, αφού ακολουθούν και οι σπουδές, όπου οι γονείς ελπίζουν να περάσει το παιδί τους σε σχολή του Βόλου, ώστε να μην υπάρχουν έξοδα.

Παράλληλα ο κ. Λαδόπουλος πρόσθεσε πως πολλοί γονείς έχουν περιορίσει τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους, ενώ είναι θετικό που τα μαθήματα στις πανελλαδικές μειώθηκαν από τα έξι στα τέσσερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το