Τοπικά

«Γολγοθάς» ανασφάλιστων για συνταγογράφηση φαρμάκων

Μέχρι και τις 30 Ιουνίου οι ανασφάλιστοι μπορούσαν να μεταβαίνουν στους ιδιώτες γιατρούς και να λάβουν τη συνταγογράφηση. Όμως, από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, έχει σταματήσει η συνταγογράφηση από τους ιδιώτες γιατρούς φαρμάκων για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβαίνουν στις δημόσιες δομές για να εξυπηρετηθούν.
Και οι φαρμακοποιοί βιώνουν από κοντά τη δυσκολία των ανασφάλιστων συμπολιτών.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «αυτή η αλλαγή συνιστά μια ταλαιπωρία για τους ανθρώπους αυτούς. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να κοιτάξουμε τόσο στενά το οικονομικό ζήτημα που θέτει η κυβέρνηση μέσα από αυτή την απόφαση. Ζούμε σε καιρούς πανδημίας που δεν έχει τελειώσει. Ο πολίτης χρειάζεται να έχει ενισχυμένο τον οργανισμό του για να μπορέσει να αντισταθεί. Πλέον ο ανασφάλιστος αναγκάζεται να απευθυνθεί σε δημόσιες δομές που είναι υποστελεχωμένες. Είναι δύσκολο για τους ανασφάλιστους να τρέχουν στις δημόσιες δομές για να τους συνταγογραφηθεί το φάρμακο που χρειάζονται και έτσι να μπορέσουν να το πάρουν από τα φαρμακεία. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό που η κυβέρνηση έλαβε την απόφασή αυτή και μάλιστα στην τρέχουσα χρονική περίοδο».

Το υπουργείο Υγείας έθεσε τέσσερις εξαιρέσεις για την συνταγογράφηση φαρμάκων από τους ιδιώτες γιατρούς, όπως είναι για τα εμβόλια, αλλά αυτό δεν «χρυσώνει» το χάπι.
Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί το ποιες πρόκειται να είναι οι συνέπειες για τους ανασφάλιστους, από την παραπάνω εξέλιξη. «Οι ανασφάλιστοί αποτελούν έναν σημαντικό αριθμό των πολιτών οι οποίοι αυξάνονται βλέποντας και την κατάσταση με την ανεργία. Υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν βιβλιάριο. Υπάρχουν ανασφάλιστοι που λόγω της αδυναμίας να μεταβούν στις δημόσιες δομές και λόγω της μη οικονομικής τους δυνατότητας είτε αραιώνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή είτε την περικόπτουν. Υπάρχουν ανασφάλιστοι, αλλά και ασφαλισμένοι με μικρό εισόδημα που μειώνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Δεν θεωρούν αναγκαία τη φαρμακευτική αγωγή και η σκέψη τους αυτή καθορίζεται από τα οικονομικά κριτήρια. Αυτή η τάση μεγάλωσε τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που κάνουν «κοιλιά» στη λήψη των φαρμάκων και αυτό οι φαρμακοποιοί το βλέπουν μέσα από τα προγράμματα που έχουν στα φαρμακεία τους. Αν η συμμετοχή ενός χαμηλοσυνταξιούχου στη μηνιαία φαρμακευτική του αγωγή είναι γύρω στα 50 ευρώ, επιλέγει αυτά τα χρήματα να τα διαθέσει στα τρόφιμα για να μπορέσει να φάει. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «ήταν λάθος η απόφαση του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους οι οποίοι πλέον ταλαιπωρούνται να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους από τις δημόσιες δομές που είναι υποστελεχωμένες. Επίσης στα νοσοκομεία δεν μπορεί να γίνει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά δευτεροβάθμια. Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ανασφάλιστοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για να πάρουν τα φάρμακα, αφού δεν είναι εύκολο να μεταβούν στο νοσοκομείο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το