Πολιτισμός

Γνωριμία με τον Βόλο του Μεσοπολέμου- Οι άγνωστες πτυχές της ιστορίας

 

 

Σ14 Φ1

Άγνωστες πτυχές της Ιστορίας του Βόλου κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου παρουσιάστηκαν χθες στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά. Με την ευκαιρία της έκδοσης του 20ού τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Ίδρυμα Πορφυρογένη σε συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου διοργάνωσαν από κοινού μία βραδιά αφιερωμένη στη δεκαετία του 1930. Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου με το αμφιθέατρο του «Πορφυρογένειου» να είναι ασφυκτικά γεμάτο.

Μακρύς ο κατάλογος των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή στον Βόλο, αλλά σε κάθε περίπτωση προσδιόρισαν την ταυτότητα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες, έχοντας μάλιστα αντανάκλαση σε πανελλήνιο επίπεδο. Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε ένα μάθημα τοπικής Ιστορίας, ενώ μέσα από τις εισηγήσεις του πρώην δημάρχου Βόλου κ. Δημήτρη Πιτσιώρη και του δημοτικού συμβούλου κ. Ιάσονα Αποστολάκη, επιχειρήθηκε μία προσέγγιση του παρελθόντος σε άμεση συνάρτηση με το παρόν.

«Αν γνωρίζαμε το ιστορικό φορτίο που κουβαλάει ο Βόλος και τις ρίζες αυτής της πόλης, θα γλυτώναμε από την εικόνα της σημερινής παρακμής», σχολίασε με αιχμηρό τρόπο ο Ιάσων Αποστολάκης στην τοποθέτησή του στηλιτεύοντας την σημερινή δημοτική αρχή της πόλης, ενώ στη συνέχεια αποκάλεσε τον συνομιλητή του ως «τον τελευταίο αποτελεσματικό δήμαρχο του Βόλου». Στη συνέχεια της εισήγησής του ανέλυσε τα σημαντικότερα κεφάλαια του 20ού τόμου του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, σημειώνοντας κατ’ επανάληψη ότι ο Βόλος υπήρξε ένα εκκολαπτήριο μεγάλων προσωπικοτήτων που τον ανέδειξαν πνευματικό κέντρο ολόκληρης της Θεσσαλίας στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Πιτσιώρης σχολιάζοντας την τελευταία έκδοση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το περιεχόμενο του τόμου κι έκανε λόγο για ένα πολύτιμο υλικό που συγκεντρώθηκε και καλύπτει επαρκώς τα δρώμενα εκείνης της εποχής.

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Κατερίνα Πορφυρογένη, πρόεδρος του Ιδρύματος Πορφυρογένη. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Κωνσταντίνος Μοράρος. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του ’30 που ερμήνευσε η Έρρικα Πατρικίου, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Ηλία Χατζόγλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το