Τοπικά

Γλυπτά από χαρτί για τον γιορτινό Βόλο

Τα περσινά Χριστούγεννα οι φιγούρες που κατασκεύασε ο Βαγγέλης Πατσέας, έδωσαν εντυπωσιακό τόνο στον εορταστικό διάκοσμο της πόλης του Βόλου. Με πρώτη ύλη το χαρτί, ο Αλμυριώτης καλλιτέχνης έδειξε τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει το συγκεκριμένο υλικό.

Όταν δεν δουλεύει με τον πηλό στο εργαστήριό του στον Αλμυρό, κάνει γλυπτά με την τεχνική papier-mâché. Δουλεύει έτσι πολλά χρόνια τώρα και μετατρέπει το πεπιεσμένο χαρτί σε έργα τέχνης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πέρα από τις τέσσερις χριστουγεννιάτικες φιγούρες που έφτιαξε πριν από ένα χρόνο και φέτος έκαναν την επανεμφάνισή τους στο κέντρο του Βόλου κλέβοντας τα βλέμματα όλων, επί δύο δεκαετίες συνεργάζεται με τον Δήμο Ρεθύμνου, για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται κάθε χρόνο στην πόλη της Κρήτης.
Αρχικά κατασκευάζει τους μεταλλικούς σκελετούς, δίνοντας το σχήμα και τον όγκο, που επιθυμεί, ενώ το επόμενο βήμα είναι η επικόλληση στρώσεων χαρτιού και χαρτοπολτού. «Δεν υπάρχει περιορισμός όταν δουλεύεις με μέταλλο και χαρτί. Μπορούμε να κάνουμε μεγάλες κατασκευές, αφού είναι ελαφριές. Επιπλέον, επειδή στις εξωτερικές στρώσεις χαρτιού, βάζουμε κόλλα, τα γλυπτά έτσι αδιαβροχοποιούνται», τόνισε.
Η περσινή συνεργασία με τον Δήμο Βόλου έδωσε την ευκαιρία στον Βαγγέλη Πατσέα να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό από τις κατασκευές που κάνει σε σταθερή βάση εδώ και 20 χρόνια για το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι. Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε στην Κρήτη για δουλειά και πιο συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά σ’ έναν επιτυχημένο θεσμό με τεράστια απήχηση. «Για το Καρναβάλι του 2020 θα στείλω δύο κατασκευές», σημείωσε ο 48χρονος κεραμίστας και γλύπτης για τα άρματα που θα ετοιμάσει για τη μεγάλη παρέλαση που θα γίνει σε λίγους μήνες στο Ρέθυμνο.

Ο Βαγγέλης Πατσέας υπήρξε σπουδαστής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου. Εκεί μυήθηκε στα μυστικά της κεραμικής τέχνης. Όμως τρέφει εξίσου μεγάλη αγάπη για τη γλυπτική, την οποία διδάχθηκε από τους Αναστάση Κρατίδη και Νικολάι Στόιτσεφ. «Τόσο ο πηλός, όσο και το χαρτί, κυριαρχούν στην καθημερινότητά μου. Είναι δύο υλικά που μου αρέσουν εξίσου και θα έλεγα ότι αλληλοεπιδρούν στη δουλειά μου», εξομολογήθηκε.
Φροντίζει, επίσης, να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του στα εργαστήρια εικαστικών κατασκευών, που διοργανώνονται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Δίαυλος». Φέτος για τρίτη χρονιά στη σειρά διδάσκει την τεχνική του papier-mâché, με τον ίδιον να λέει για τα μαθήματα που παραδίδει: «Είναι φορές που οι μαθητές μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα. Έχουν πολύ καλές ιδέες που τις υλοποιούν, σε σημείο που κι εγώ τις θαυμάζω. Γενικότερα η συγκεκριμένη μέθοδος γλυπτικής δίνει το περιθώριο να πειραματιστείς ποικιλοτρόπως με εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Εν τω μεταξύ, στις 12 Δεκεμβρίου στον «Δίαυλο» θα φιλοξενηθεί έκθεση με έργα του Βαγγέλη Πατσέα, αλλά και του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Οι δύο κεραμίστες γνωρίζονται πολλά χρόνια και σε λίγες ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν από κοινού τη δουλειά τους, σε μία έκθεση που θα διαρκέσει δέκα ημέρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το