Κόσμος

Γκάμπριελ: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια μόνο σε χώρες με ευρωπαϊκές αξίες

Οι χώρες της ΕΕ που δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες της ευσπλαχνίας και της αλληλεγγύης δεν μπορούν να υπολογίζουν ότι θα χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε σήμερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

Επαναλαμβάνοντας την απειλή που είχε εξαπολύσει στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι ενώ η Γερμανία ανοίγει γυμνάσια, στρατόπεδα και σπίτια για να στεγάσει τις οικογένειες των προσφύγων, άλλες χώρες “τοποθετούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα στα σύνορά τους και κλείνουν τις πύλες”.
Το σχόλιο αυτό απευθυνόταν κατά τα φαινόμενα στην Ουγγαρία, η οποία κατασκεύασε έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και χτίζει άλλον έναν στα σύνορα με την Κροατία για να εμποδίσει τους πρόσφυγες να μπαίνουν στο έδαφός της.
“Η Ευρώπη είναι μια κοινότητα αξιών που βασίζονται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη. Και αυτοί που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας δεν μπορούν να υπολογίζουν στα χρήματά μας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο, μεγαλύτερο από εκείνο που αντιμετώπισε με την οικονομική κρίση ή την ελληνική κρίση”, συνέχισε.
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν να κλείσει τα σύνορα και να εφαρμόσει ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τη μετανάστευση βοήθησε να περιοριστεί η ροή προσφύγων προς την Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία. Όμως οι εικόνες των Ούγγρων αστυνομικών που έριχναν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στους μετανάστες αμαύρωσε επίσης την εικόνα της Ευρώπης και υπογράμμισε τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν για το πώς μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το